Cambuur herhaalt bekerstunt tegen Ajax dankzij Barto

15 december 2016, 20:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

SC Cambuur heeft voor een sensatie gezorgd in de KNVB beker. De ploeg uit de Jupiler League strafte hoogmoed van Peter Bosz en topclub Ajax genadeloos af: 2-1. Martijn Barto was het goudhaantje voor Cambuur met twee goals.

Twintig jaar geleden had de ploeg uit Leeuwarden ook al voor een stunt gezorgd door Ajax uit te schakelen in het bekertoernooi. In 1996 kwamen de Amsterdammers als wereldkampioen naar het hoge noorden, maar werden met 2-0 verslagen voor de eerstedivisionist. Dat scenario herhaalde zich, al was het tegen een Ajax-elftal dat lichtjaren is verwijderd van het niveau van een wereldploeg.

Bosz had geen aanleiding gezien om tegen Cambuur een sterker elftal op te stellen dan in eerste twee bekerrondes. Nick Viergever was de enige basisklant die normaal ook een vaste plek heeft in het elftal van Bosz. Op het middenveld, dat werd bemand door Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Frenkie de Jong ontbrak elke vorm van ervaring.

Daarmee bleek de Ajax-trainer zijn hand behoorlijk te hebben overspeeld. De jonge middenvelders grossierden in balverlies en verloren veel persoonlijke duels. Het zorgde er mede voor dat de aanvallers nauwelijks in kansrijke positie werden bereikt. Spits Matteo Cassierra deelde ook in de malaise, de Colombiaan slaagde er niet in om de bal vast te houden met een tegenstander in zijn rug. Elke aanval van de bezoekers strandde dan ook op een meter of twintig van het Friese doel.

Cambuur hield de Amsterdammers in de eerste helft met gemak uit de buurt van doelman Leonard Nienhuis. Coach Sipke Hulshoff deed dat met vijf verdedigers. Erik Bakker, Jamiro Monteiro en Sander van der Streek ondersteunden de vijfmansdefensie waar nodig, maar joegen vooral fel op de jonge middenvelders van Ajax . Van de aanvallers Martijn Barto en Jerge Hoefdraad werd verwacht dat ze het maximale zouden halen uit de spaarzame uitbraakmogelijkheden.

Die momenten kwamen er nauwelijks, maar Barto haalde er wel het maximale uit. De spits bleef ijzig kalm en profiteerde voor rust twee keer van dom balverlies op het middenveld en amateuristisch verdedigen van Ajax. Diederik Boer was kansloos na een schuiver voor de 1-0 en een geplaatst afstandsschot met binnenkant voet voor de 2-0 van Barto. Zowel de jonge middenvelders, die de bal verspeelden, als de ervaren verdedigers (Viergever en Mitchell Dijks) die Barto vrije doortocht verleenden, mochten zich de tegendoelpunten aanrekenen.

Het spelbeeld, een machteloos Ajax en een counterend Cambuur, veranderde na rust niet. Het werk van Nienhuis beperkte zich tot het onderscheppen van voorzetten die meestal afkomstig waren van Dijks. De onmacht van Ajax dwong Bosz, na een uur spelen, tot rigoreus ingrijpen. Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Amin Younes losten de zwakke De Jong, Dijks en Václav Cerny af.

De ingreep van de trainer leverde bijna direct resultaat op. Schöne leverde de bal uit een hoekschop perfect af op het hoofd van Pelle Clement voor de 2-1. De Cambuur-verdedigers waren de kleine buitenspeler volledig uit het oog verloren bij de tweede paal. Clement had zijn basisdebuut op kunnen luisteren met een tweede goal, maar schoot tien minuten voor tijd de bal wild over na een fraaie individuele actie.

Ook Viergever liet een grote kans op 2-2 liggen (redding Nienhuis), waardoor Cambuur mocht blijven geloven in een stunt. Barto had het feest in Leeuwarden al vroeg op gang kunnen helpen, maar schoot de bal over na een pass van Hoefdraad. Daardoor kon Ajax in de slotfase blijven hopen op een verlenging. Verder dan een aantal geblokte schoten kwam de ploeg van Bosz echter niet meer.

Het is de tweede dreun voor de Amsterdammers in één week. Na de nederlaag in Twente, waardoor Ajax achterop raakte voor de titel, is er nu de bekeruitschakeling. Dat legt Bosz en zijn mannen druk op voor de topper tegen PSV van zondag.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen