Jodan Boys geniet: "Echt zó kicken om dit mee te maken"

14 december 2016, 08:44   Bijgewerkt: 14 december 2016, 10:05

Juichend, hossend, schreeuwend en springend. Zo stonden de spelers, fans en staf van De Jodan Boys op 25 oktober in de Adelaarshorst, waar Go Ahead Eagles tot verbazing van vriend en vijand met 1-2 verslagen werd door de hoofdklasser. De ploeg uit Gouda liet met de grootste stunt in zijn clubhistorie zien hoe mooi bekervoetbal kan zijn. Het volgende station: Vitesse-uit. Met coach Dennis van den IJssel blikt FCUpdate.nl vooruit op het vervolg van een prachtig sprookje.

Feestelijk avontuur

"Het is echt een geweldig avontuur", zegt een zeer goed gehumeurde Van den IJssel aan de vooravond van de uitwedstrijd tegen Vitesse. Zijn derde seizoen bij de hoofdklasser is een groot succes. De 45-jarige trainer wist zijn ploeg via Swift, SVZW, HHC Hardenberg en Go Ahead naar de achtste finale van de beker te leiden. "Na de voorrondes begon het pas écht, met de wedstrijd tegen HHC. Dat was al fantastisch. Go Ahead was natuurlijk nog mooier en deze wedstrijd doet er nóg een schepje bovenop. Hier gaat je hart, als liefhebber, sneller van kloppen. De combinatie van het spelen in zo'n stadion en de publiciteit. Het is genieten, echt zó kicken om dit mee te maken."

Geen extra spelersbus, wel lef

Van den IJssel kreeg door de sensatie in Deventer veel media-aandacht. Daar geniet hij van, maar hij blijft ook een man met een doel. Dit sprookje moet niet hardhandig ten einde worden gebracht, vindt de oefenmeester. "Ik benader het heel serieus, zoals ik altijd doe. Ik heb, vanaf de loting, alle wedstrijden van Vitesse gezien. Met Excelsior en PEC Zwolle troffen ze twee ploegen die ze met de rug tegen de muur konden zetten. Dat zal ons ook overkomen. Op basis van deze duels konden we kijken waar onze kansen liggen", aldus Van den IJssel. "Of Vitesse met een B-elftal zal aantreden? Ik verwacht wel wat reserves, maar geen elftal dat op elf plaatsen gewijzigd is. Ik hoop eigenlijk dat zij met hun sterkste namen spelen, omdat de andere spelers gemotiveerder zullen zijn."

Ondanks de huidige achtste plek in de hoofdklasse, heeft Van den IJssel een onbegrensd vertrouwen in zijn ploeg. "We staan achtste, omdat we een ander budget hebben dan de meeste hoofdklassers. Maar we zijn een cupfighter: we kunnen ons enorm opladen voor losse wedstrijden", aldus de trainer, die ambitieus is en denkt dat er nog genoeg rek zit in de Goudse ploeg. "We hebben het succes van Go Ahead verzilverd, door mensen voor langere periode te binden. Ik heb zelf ook bijgetekend tot 2019. De club wil binnen volgend jaar en het jaar daarop richting de Derde Divisie. Dat vind ik een reëel doel", aldus Van den IJssel.

"Onze fans maken meer geluid dan dat theaterpubliek"

Maar eerst wacht dus het droomduel met Vitesse, waarvoor de trainer geen speciale dingen doet. "Ik doe gewoon normaal", zegt Van den IJssel. Met de hoofdklasser reizen maar liefst 2.500 fans mee naar Arnhem. "Ik vraag me af of er in de geschiedenis van de Gelredome ooit zoveel uitfans geweest zijn. Onze fans zullen meer geluid maken dan dat theaterpubliek bij Vitesse. We spelen als het ware thuis. Ik ben daar geweest tegen Excelsior en de fans zitten daar bij wijze van spreken al in de warming-up te fluiten en met witte zakdoekjes te zwaaien. Daar gaat ons publiek verbaal dik overheen. Wij hebben alles te winnen, terwijl zij alles te verliezen hebben", aldus Van den IJssel, die met zijn selectie zelfs gehaktballen draaide voor de meereizende fans. "We werken knalhard met deze club en zijn creatief."

Je merkt het aan Van den IJssel en de rest van de Jodan Boys: ze zetten Vitesse op scherp. "Dromen mag, een beetje plagen ook", zegt de trainer. Dat plagen hebben de amateurs zeker gedaan. Zo riep de club na de loting via Twitter alle Goudse fans op 'om te zorgen dat de Gelredome voor het eerst in de geschiedenis' vol zou zitten, doelend op de algemene bezetting van de Arnhemse tribunes. Zelf stuurde Van den IJssel een tweet naar Vitesse, toen de Arnhemse club 'Roda Boys' in plaats van 'Jodan Boys' schreef in een voorbeschouwing. "Ik vroeg of hun website dyslectisch was", knipoogt Van den IJssel.

Wat als Jodan Boys weer stunt?

Nog één ding. Wat gaat de fanatieke trainer doen als Jodan Boys nog een keer wint? "Emigreren!", lacht Van den IJssel. "Nee, gekkigheid. Ik weet het niet. Waarschijnlijk wordt het dan weer zo'n knalfeest. Ik heb de vorige keer wel onderschat we er dan allemaal op je afkomt. Maar dat is ook weer het mooie van sport. Iedereen heeft een zwak voor de underdog en dat maakt het bekeravontuur zo mooi", sluit Van den IJssel af met mooie woorden.

Door: Koen Jans

[photo,103283,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen