VVV wint tweede periodetitel, Helmond naar play-offs

9 december 2016, 22:11   Bijgewerkt: 9 december 2016, 22:55

Dankzij een 1-2 zege bij FC Emmen heeft VVV-Venlo de tweede periodetitel in de Jupiler League gewonnen. Omdat de Limburgers al zeker waren van een plek in de nacompetitie schuift het ticket voor de play-offs om promotie/degradatie door naar Helmond Sport, dat met 1-1 gelijkspeelde bij FC Den Bosch. Op De Toekomst was Jong Ajax Jong PSV met 1-0 de baas.

Door bovengenoemde resultaten eindigen VVV, Helmond Sport en Jong Ajax alle drie met twintig punten bovenaan in de strijd om de tweede periodetitel, met doelsaldi van respectievelijk +13, +11 en +5. VVV was in de eerste periode al tweede geworden achter Jong PSV en daarmee reeds verzekerd van een plek in de nacompetitie. Om die reden was het vanavond toch feest bij Helmond Sport, ondanks een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Helmond Sport, dat met één punt uit vier wedstrijden begon aan het nieuwe seizoen, speelde geen overtuigende pot in Den Bosch. In de 76ste minuut kwam het ook op achterstand, door een goal van Arda Havar na een actie van Damiano Schet. Na de 1-0 zette Helmond Sport meer druk naar voren en dat leidde al binnen vijf minuten tot de gelijkmaker van Gillian Justiana. In de slotfase ontsnapte Helmond aan een nieuwe achterstand: na een mooie actie en dito schot raakte Schet de lat.

VVV ontvangt wel de Bronzen Stier en het prijzengeld voor de tweede periodetitel. De Limburgers zegevierden op bezoek bij FC Emmen met 1-2, door goals van Johnatan Opoku en Torino Hunte. Tim Siekman deed een kwartier voor tijd iets terug namens Emmen. Met een treffer in de zestigste minuut bezorgde Kaj Sierhuis Jong Ajax de winst op Jong PSV. In het algemeen klassement gaat VVV met 38 punten aan kop. Dat zijn er twee meer dan nummers twee Jong Ajax en MVV. Laatstgenoemde club was De Graafschap, waar de nieuwe coach Henk de Jong er nog niet bij was, in de eigen Geusselt met 2-0 de baas. Thomas Verheijdt (penalty) en Kelechi Nwakali scoorden voor MVV. De Graafschap-speler Nathaniel Will kreeg in de 84ste minuut, bij een 1-0 stand, zijn tweede gele kaart.

Er werd vanavond veel gescoord in de Jupiler League. Zo was FC Volendam in Groesbeek met 0-6 te sterk voor hekkensluiter Achilles '29. Kevin van Kippersluis had met drie doelpunten een groot aandeel in de Volendamse overwinning. Achilles eindigde de ontmoeting door rode kaarten van Freek Thoone en Niek Versteegen met negen man. Almere City FC en FC Eindhoven wonnen thuis met 6-2 van respectievelijk RKC Waalwijk en NAC Breda. SC Cambuur gaf op eigen veld tegen Jong FC Utrecht een 2-0 voorsprong uit handen, maar won door treffers van Martijn Barto en Erik Bakker (penalty) in het laatste kwartier toch (4-2). Mede door een doelpunt van Tom Boere, die er nu twintig heeft gemaakt, was FC Oss met 3-1 de baas over Fortuna Sittard. Bij Telstar - FC Dordrecht bleef het 0-0.