Vijf eerdere grote vliegtuigrampen in het voetbal

Vijf eerdere grote vliegtuigrampen in het voetbal

29 november 2016 – De (voetbal)wereld werd dinsdagochtend opgeschrikt door het nieuwsbericht over de vliegtuigcrash in Colombia. Vlucht CP2933 stortte neer op vijftig kilometer van Medellin en daarbij kwamen 75 van de 81 inzittenden, waaronder bijna de volledige staf en selectie van de Braziliaanse club Chapecoense, om het leven. De tragedie doet denken aan eerdere vliegtuigongelukken waarbij voetbalploegen betrokken waren. FCUpdate.nl staat stil bij deze eerdere rampen.

4 mei 1949: Torino

Bij de eerste echt grote vliegtuigramp waarbij een voetbalelftal betrokken was, werd Torino in diepe rouw gedompeld. Tijdens een vlucht van Portugal naar Italië, na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Benfica, ging het finaal mis. Het vliegtuig knalde vlak voor de landing in Turijn in mist en regen tegen de heuvel onder de basiliek van Superga, waardoor er 31 mensen overleden. De catastrofe wordt ook wel omschreven als de Superga-ramp. Il Grande Torino was toen een sterrenploeg met internationale allure, wat de impact alleen nog maar groter maakte.

6 februari 1958: Manchester United

Nog geen tien jaar na de ramp met de spelers van Torino was er opnieuw een topteam aan de beurt. De relatief jonge selectie van Manchester United wist zich met een 3-3 remise bij Rode Ster Belgrado te plaatsen voor de halve finale van de Europa Cup I, maar op de terugweg naar Engeland sloeg het noodlot toe. Na een tussenstop in München en twee vergeefse pogingen om op te stijgen op de besneeuwde startbaan, ging het fout bij de derde poging. 23 van de 44 mensen van de vlucht lieten het leven, meerdere spelers raakten zeer ernstig gewond. De sterren van Man United worden ook wel aangeduid als de 'Busby Babes'. Ze werden vernoemd naar hun manager Matt Busby, die het drama zelf overleefde en later een standbeeld kreeg bij Old Trafford. Bij de ramp in München kwamen acht spelers en ook acht journalisten om het leven.

8 december 1987: Alianza Lima

Met een 0-1 overwinning bij Deportivo Pucallpa in de nationale competitie van Peru, wist Alianza Lima het stokje van de koploper te grijpen. Na de gewonnen wedstrijd maakte de kersverse lijstaanvoerder zich snel klaar voor de terugreis naar Lima. De club had zelf een chartervlucht geregeld. De eindbestemming werd echter niet bereikt. Het marinevliegtuig stortte na wat verwarring over het landingsgestel neer in de Pacifische Oceaan, vlak bij het Ventanilla-district in de stad Callao. Er zaten 44 mensen aan boord: spelers, trainers, stafleden, cheerleaders en crewleden. Gek genoeg overleefde alleen de piloot de ramp. Zijn onervarenheid werd later als een oorzaak gezien, maar dat geldt ook voor de verwarring rond de noodinstructies en de zwakke staat van het vliegtuig.

7 juni 1989: het Kleurrijk Elftal

Een vliegtuigdrama bleef het voetbal in Nederland helaas ook niet bespaard. In juni 1989 speelde zich de SLM-ramp, de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis, af. Een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij crashte bij Zanderij tijdens een mistige landing op de Johan Adolf Pengel International Airport. Voor maar liefst 167 van de 178 passagiers en alle negen bemanningsleden was het een fataal ongeluk. Aan boord bevond zich het Kleurrijk Elftal, een ploeg die bestond uit spelers uit het Nederlandse profvoetbal van Surinaamse komaf. Vijftien leden van dat team kwamen om het leven. Onder meer keeper Stanley Menzo en Henny Meijer hadden een vlucht eerder genomen en kwamen dus goed weg, al deed de ramp uiteraard nog jarenlang heel veel pijn.

27 april 1993: Zambia

In het najagen van zijn WK-droom wilde het Zambiaanse elftal alles op alles zetten om een goed resultaat te boeken in de kwalificatiewedstrijd in en tegen Senegal. Tijdens de vlucht naar Senegal vloog één van de motoren van het vliegtuig echter in brand, waardoor het militaire voertuig in de zee belandde in de buurt van Libreville, de hoofdstad van Gabon. Geen enkele inzittende wist de crash te overleven. Bwalya Kalusha, de grote blikvanger in de ploeg van Zambia, ontsnapte aan de dood. De veelgeprezen vleugelaanvaller was nog met PSV in onderhandeling over een contract, waardoor hij niet aan boord ging. Anderlecht-speler Charly Musonda was ook niet meegereisd, omdat hij wegens een blessure in Brussel was achtergebleven.


Andere sporten

28 oktober 1949
De Franse bokslegende Marcel Cerdan komt om het leven tijdens zijn vlucht van Parijs naar New York, waar een bokswedstrijd op hem stond te wachten.

15 februari 1961
Bij een vlucht van New York naar Brussel overlijden 73 mensen, waaronder tientallen leden van het kunstschaatsteam van de Verenigde Staten.

7 september 2011
Het gaat mis tijdens het opstijgen van een vliegtuig in Yaroslavl. Veel grote ijshockeyers uit Rusland, die op weg waren naar Minsk, lieten het leven.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 8 april 2020

  2. dinsdag 7 april 2020