ErediVisie: wat opviel in de veertiende speelronde

ErediVisie: wat opviel in de veertiende speelronde

28 november 2016 – Het was het weekend van Luuk de Jong, Davy Klaassen, FC Groningen, Jay-Roy Grot, Hicham Faik en AZ. Voor PEC Zwolle, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles en FC Twente was het echter een weekend om snel te vergeten. Maar er gebeurde nog veel meer. FCUpdate.nl pikt weer de meest opvallende zaken eruit. Met onder meer twee nummers 19, Houdini, de nieuwe El-Khattabi en een dealtje.

Twee nummers 19

Als een toeschouwer tijdens de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Ajax (0-1) aan iemand anders had gevraagd wie de nummer 19 van Heerenveen was, dan waren er gek genoeg twee antwoorden mogelijk. De Friezen traden namelijk na rust aan met twee spelers die dit nummer op de rug hadden staan: Pelle van Amersfoort en Younes Namli. In de 53ste minuut kreeg scheidsrechter Danny Makkelie door dat er twee pompeblêdenshirts met nummers 19 te bewonderen waren op het veld. De wedstrijd werd even onderbroken, Namli liep naar de kant en kreeg van teammanager en voormalig scheidsrechter Herman van Dijk weer zijn vertrouwde shirt met nummer 18 overhandigd. Mocht Heerenveen de tegenstander uit Amsterdam willen verwarren met de shirts, dan is dat niet gelukt: door een goal van Davy Klaassen won Ajax met 0-1 in het Abe Lenstra Stadion.

De Rotterdamse Houdini

Harry Houdini staat bekend als de grootste ontsnappingsexpert aller tijden, maar de Hongaarse Amerikaan krijgt nu toch wel concurrentie voor het behouden van deze status. Feyenoord wist namelijk voor een heuse 'Houdini-act' te zorgen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De Rotterdammers stonden in de negentigste minuut nog met 3-1 achter in Stadion Galgenwaard, maar vochten zich knap terug tot een 3-3 gelijkspel. Het is al de zevende keer dit seizoen dat Feyenoord nog na de 85ste minuut tot scoren weet te komen, wat volgens Opta twee meer is dan ieder ander team. Michiel Kramer tekende in de 99ste (!) minuut met een kopbal voor de 3-3 en toonde zich, niet voor het eerst, een messcherpe invaller. Het was de laatste goal ooit voor Feyenoord in de Eredivisie. Met zes doelpunten na de reguliere speeltijd wist Kramer zijn ploegen overigens al negen extra punten te bezorgen in de Eredivisie. Door zijn treffer in Utrecht is Feyenoord nog steeds de koploper van de Eredivisie, ware het niet dat Ajax dit weekend wel gelijkgekomen is.

De nieuwe El-Khattabi

Door een 2-2 gelijkspel tegen Roda JC Kerkrade wist Sparta Rotterdam haar (negende) plaats in het linkerrijtje te handhaven. Na afloop van de remise ging het veel over de prima invalbeurt van debutant Mathias Pogba – de broer van – maar wij besteden liever aandacht aan een andere speler: Loris Brogno. De Belgische aanvaller moest genoegen nemen met een reserverol, maar kwam binnen de lijnen en maakte het verschil. Hij schoot op fraaie wijze de 1-2 tegen de touwen en was daarna met een hakje goed voor de assist bij de gelijkmaker van Kenneth Dougall. Brogno is de eerste Spartaan sinds het seizoen 2000/2001 (Ali El-Khattabi) die na veertien eredivisiespeelronden al op zeven goals staat. Toch stond hij dus niet in de basis. "Ik snap niet dat ik op de bank zit", zei de hoofdrolspeler terecht tegen FOX Sports. "En als ik blij zou zijn als ik op de bank zit, dan zou ik gek zijn", aldus Brogno. Wat ons betreft is coach Alex Pastoor gek dat hij de Belg niet opstelt.Wat overigens mooi was bij Het Kasteel, waren de emoties bij een vrouw toen ze de verloren zoon Nathan Rutjes weer eens zag:


Trainers in de spotlights

Drie coaches speelden dit weekend een opvallende rol in de Eredivisie. Zaterdag ging het veel over Henk Fraser en Zeljko Petrovic. Vitesse-trainer Fraser gaf voor de camera van FOX Sports eerlijk toe dat 'het hem momenteel moeilijk afgaat om jonge jongens te inspireren en motiveren', waarmee hij doelde op de situatie van onder meer Nathan. Omdat er al zes keer op rij niet gewonnen werd door de Arnhemmers, kwamen fans ten slotte met het creatieve spandoek 'Winnen? Ik Fraser voor' op de proppen. Even later baarde ADO Den Haag-coach Petrovic opzien, door op de persconferentie na het 3-1 verlies bij PSV de confrontatie aan te gaan met een journalist. "Ik vind het geen normale vraag. Waarom niet? Omdat je irritant bent. Waar wil je naartoe? Welke trainer wil je hebben?", sneerde Petrovic. Tot slot was Heracles Almelo-trainer John Stegeman zeer aangedaan na de 5-1 zeperd bij AZ. Hij werd gevangen op beeld, toen hij de tik in zijn eentje in een hoekje zat te verwerken. Wrijvend in zijn ogen probeerde hij zijn zinnen te verzetten. Voor de camera van de NOS en FOX Sports was ook duidelijk dat het de coach allemaal veel deed. Hoe pijnlijk ook voor hem, het is mooi om te zien dat Stegeman echt leeft voor het vak.


Het dealtje van Kuyt

Last but not least, was er een opvallende rol weggelegd voor Dirk Kuyt. De aanvoerder van Feyenoord won de toss van Utrecht-captain Willem Janssen, maar sprak daarna wat met de tegenstander af. "Ik wil eigenlijk draaien, maar ik weet dat je die kant op wil beginnen. Spreken we af dat we bij ons thuis hetzelfde doen?", vroeg Kuyt. "Ja, dat is goed", glimlachte Janssen terug. Mooi.

Door: Koen Jans

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 23 november 2020

  2. zondag 22 november 2020