De rapportcijfers van het Nederlands elftal tegen België

10 november 2016, 12:55

Was Nederland-België leuk om naar te kijken? Nee, eigenlijk niet. Was het goed? Ook niet. Toch gaf het Nederlands elftal niet al te veel weg tegen de Belgen, wat bijna een zege opleverde in de Amsterdam ArenA. Een benutte penalty van Davy Klaassen werd echter in de slotfase ongedaan gemaakt door Yannick Carrasco. Daardoor eindigde de Derby der Lage Landen in 1-1.

Maarten Stekelenburg: 7,0

Joël Veltman: 5,5

Joël Veltman nam (wat te) weinig risico in balbezit. Hij heeft genoeg voetballende capaciteiten om meer vooruit te kunnen voetballen, maar kan zich op het vlak van durf nog veel ontwikkelen. De Ajacied ondersteunde verdedigend gezien steeds goed in het centrum, waar het vaak oppassen was voor diepgaande Belgen. In de tweede helft zat hij er een paar keer goed tussen, maar als we kritisch zijn, dan had hij bij de goal van Carrasco iets eerder in kunnen stappen. Nu dwarrelde het speeltuig via zijn bil over Stekelenburg heen.

Jeffrey Bruma: 6,5

In de eerste helft kwam Jeffrey Bruma niet veel in de problemen. Met name zijn verdedigende actie bij de voorzet van Kevin De Bruyne richting Dries Mertens verdient een compliment. Begin tweede helft had hij een vreemd slippertje dat een corner kostte. Dat soort slordigheden moeten eruit. Het kostte in de vorige serie interlands soms zelfs een doelpunt.

Virgil van Dijk: 6,5

Daley Blind: 5,0

Speelde zeker niet zijn beste interland. Verloor na een kwartiertje spelen een belangrijk duel van Thomas Meunier, maar dat liep met een sisser af. Even later baarde hij opzien met een verkeerde bal naar achteren op het middenveld, in de voeten van een Belg. Daley Blind had wel een paar goede intercepties in de tweede helft, maar de zoon van de bondscoach haalde zijn niveau niet.

Jordy Clasie: 4,5

Georginio Wijnaldum: 5,5

In de eerste helft was Georginio Wijnaldum een soort veredelde rechtsachter, omdat Veltman vaak naar het centrum moest kruipen. In deze situatie liet de middenvelder van Liverpool Carrasco een keer ontsnappen. Hij was kwetsbaar met de ruimte in de rug. In de tweede helft kon Wijnaldum door de omzetting met debutant Joshua Brenet weer wat offensiever spelen. Dat ligt hem duidelijk beter.

Joshua Brenet: 6,5

Davy Klaassen: 6,0

Liet, zoals bijna altijd, een gedreven indruk achter in balbezit. Davy Klaassen toonde ook weer aan een echte kilometervreter te zijn, al speelde hij de tweede helft niet meer. De Ajacied zorgde bovendien voor de 1-0. Koelbloedig schoot hij de strafschop hoog door het midden achter doelman Simon Mignolet. Hoe meer Klaassen gaat spelen bij Oranje, hoe beter en belangrijker hij gaat worden.

Jeremain Lens: 6,0

Bas Dost: 6,0

Moest na 25 minuten spelen al het veld in komen voor de geblesseerd geraakte Vincent Janssen. Bas Dost brengt altijd opportunisme, kopkracht en strijd, maar had de pech dat wedstrijd zich amper op de helft van België afspeelde. Dat zorgde ervoor dat hij, net als Lens, niet veel meer dan een figurantenrol kon spelen in de ArenA. Een echte scoringskans heeft Dost niet gehad.

Wesley Sneijder: 6,5

Stijn Schaars

Te kort voor beoordeling. Speelde voor het eerst sinds maart 2014 weer eens een interland voor Oranje en begon meteen met een goede sliding op Eden Hazard en een aantal strakke passes, maar moest er na een kwartiertje al uit wegens een kuitblessure.

Vincent Janssen

Te kort voor beoordeling. Vincent Janssen werd twee keer omver gekegeld door België-goalie Simon Mignolet en moest na 25 minuten spelen vervangen worden door Bas Dost. Hij mist de wedstrijd tegen Luxemburg van komende zondag.