Van Hyfte is trotse Belg: "Rollen met Oranje omgedraaid"

9 november 2016, 09:08

Met grote interesse zit Tom van Hyfte vanavond (woensdag) voor de televisie, als zijn thuisland het in de ArenA opneemt tegen het land waar hij al zeven jaar zijn brood verdient. De Derby der Lage Landen is volgens de Belgische aanvoerder van Roda JC altijd bijzonder, vertelt hij aan FCUpdate.nl. "Ik hoop dat ik donderdag met een prettig gevoel naar de club kan gaan."

Belgische euforie

De dertigjarige Van Hyfte speelde enkele interlands als jeugdinternational voor de Rode Duivels, maar was nooit serieus in beeld bij het nationale vlaggenschip. De aanvoerder van Roda volgt de nationale ploeg desondanks met grote belangstelling. "Dat heb ik altijd gedaan, ik probeer alle wedstrijden te kijken. De laatste jaren gaat het ook goed, waardoor de belangstelling toeneemt. We mogen niet klagen", beseft de spelmaker, die uitkijkt naar de wedstrijd in de ArenA. "Dat is altijd leuk. Voor mij is het altijd speciaal omdat ik in Nederland voetbal", vertelt Van Hyfte, die al vanaf 2009 in Limburg speelt. Eerst droeg hij vijf seizoenen het shirt van MVV, de laatste drie jaar staat hij onder contract bij Roda. "In mijn eerste jaren hier kon ik niet veel zeggen", doelt hij op de prestaties van beide landen. "Nu mag ik wel euforisch zijn. De rollen zijn momenteel omgedraaid."

De verhoudingen tussen Nederland en België zijn veranderd. Oranje haalde in 2010 de WK-finale, terwijl de Rode Duivels zich niet wisten te plaatsen voor het toernooi. Voor het afgelopen EK wist Nederland zich niet te kwalificeren, terwijl de Belgische ploeg favoriet was voor de eindzege. Van Hyfte beseft dat Nederland een moeizame periode doormaakt. "Er zijn een paar mindere, ongelukkige jaren geweest", weet hij. "Bij jullie komt er een heel nieuwe generatie aan, want Nederland is echt aan het bouwen. Ik verwacht dat het op termijn wel goedkomt, maar dat heeft soms zijn tijd nodig. Dat weten wij als België maar al te goed. Elk land heeft weleens tijden dat het minder gaat, maar uiteindelijk komt het wel goed met Nederland."

"Zeker na een topgeneratie is het niet altijd makkelijk om dat te evenaren", vervolgt Van Hyfte. "Met nieuwe jongens moet het zich altijd weer vormen, maar het moet goedkomen. Nederland is een voetballand dat wel weer op zal staan, maar ik hoop dat wij als België beter zullen blijven", lacht de middenvelder, die in dit eredivisieseizoen nog geen minuut miste bij de huidige hekkensluiter uit Kerkrade. 

Geen normaal oefenpotje

Er vallen voor Nederland en België vanavond geen punten te halen in Amsterdam, maar toch is het duel volgens Van Hyfte meer dan alleen een oefenwedstrijd. "Deze wedstrijd is altijd speciaal", stelt de middenvelder. Hij gaat het treffen thuis op de bank nauwlettend volgen. "Natuurlijk hoop ik dat wij winnen, en daar ga ik ook vanuit, maar verder ben ik benieuwd welke spelers gaan spelen bij beide teams. Ik denk dat beide ploegen het heel serieus nemen, want Nederland-België wil je niet verliezen. Veel spelers kennen elkaar goed en het gaat echt om prestige."

Door: Remco Jacobi 

[photo,102356,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen