Van Hyfte is trotse Belg: "Rollen met Oranje omgedraaid"

Van Hyfte is trotse Belg: "Rollen met Oranje omgedraaid"

9 november 2016 – Met grote interesse zit Tom van Hyfte vanavond (woensdag) voor de televisie, als zijn thuisland het in de ArenA opneemt tegen het land waar hij al zeven jaar zijn brood verdient. De Derby der Lage Landen is volgens de Belgische aanvoerder van Roda JC altijd bijzonder, vertelt hij aan FCUpdate.nl. "Ik hoop dat ik donderdag met een prettig gevoel naar de club kan gaan."

Er liggen in de selectie van Roda, ondanks de aanwezigheid van vier Belgen, geen plannen om vanavond met een groepje spelers gezamenlijk de wedstrijd te gaan kijken. Dat wil volgens Tom Van Hyfte niet zeggen dat er niet over de oefeninterland gesproken wordt in de kleedkamer. "We zitten elkaar al een beetje te stangen", vertelt de aanvoerder. "De afgelopen zomer konden wij de Nederlanders plagen, omdat wij tot de favorieten voor het EK behoorden en Oranje er niet eens bij was. Ik hoop dat wij vanavond winnen, want dan kan ik donderdag met een prettig gevoel op de club komen. Dan zal ik het wel even laten horen aan de Nederlanders", lacht de middenvelder.

Belgische euforie

De dertigjarige Van Hyfte speelde enkele interlands als jeugdinternational voor de Rode Duivels, maar was nooit serieus in beeld bij het nationale vlaggenschip. De aanvoerder van Roda volgt de nationale ploeg desondanks met grote belangstelling. "Dat heb ik altijd gedaan, ik probeer alle wedstrijden te kijken. De laatste jaren gaat het ook goed, waardoor de belangstelling toeneemt. We mogen niet klagen", beseft de spelmaker, die uitkijkt naar de wedstrijd in de ArenA. "Dat is altijd leuk. Voor mij is het altijd speciaal omdat ik in Nederland voetbal", vertelt Van Hyfte, die al vanaf 2009 in Limburg speelt. Eerst droeg hij vijf seizoenen het shirt van MVV, de laatste drie jaar staat hij onder contract bij Roda. "In mijn eerste jaren hier kon ik niet veel zeggen", doelt hij op de prestaties van beide landen. "Nu mag ik wel euforisch zijn. De rollen zijn momenteel omgedraaid."

De laatste ontmoeting tussen Oranje en België dateert van 15 augustus 2012, toen Nederland bij de rentree van Louis van Gaal met 4-2 ten onder ging in Brussel. "Toen ging ik de dag erna wel wat lekkerder naar het voetbal toe", herinnert Van Hyfte zich. De euforie in België was groot na die oefenwedstrijd. "Vroeger keken wij altijd op tegen jullie. Momenteel presteren wij echter goed, waardoor wij nu trots zijn op onze ploeg. Toch zou ik het mooi vinden als zowel Oranje als België zich plaatst voor het WK. Het zou speciaal zijn om elkaar daar te treffen."

De verhoudingen tussen Nederland en België zijn veranderd. Oranje haalde in 2010 de WK-finale, terwijl de Rode Duivels zich niet wisten te plaatsen voor het toernooi. Voor het afgelopen EK wist Nederland zich niet te kwalificeren, terwijl de Belgische ploeg favoriet was voor de eindzege. Van Hyfte beseft dat Nederland een moeizame periode doormaakt. "Er zijn een paar mindere, ongelukkige jaren geweest", weet hij. "Bij jullie komt er een heel nieuwe generatie aan, want Nederland is echt aan het bouwen. Ik verwacht dat het op termijn wel goedkomt, maar dat heeft soms zijn tijd nodig. Dat weten wij als België maar al te goed. Elk land heeft weleens tijden dat het minder gaat, maar uiteindelijk komt het wel goed met Nederland."

"Zeker na een topgeneratie is het niet altijd makkelijk om dat te evenaren", vervolgt Van Hyfte. "Met nieuwe jongens moet het zich altijd weer vormen, maar het moet goedkomen. Nederland is een voetballand dat wel weer op zal staan, maar ik hoop dat wij als België beter zullen blijven", lacht de middenvelder, die in dit eredivisieseizoen nog geen minuut miste bij de huidige hekkensluiter uit Kerkrade. 

Geen normaal oefenpotje

Er vallen voor Nederland en België vanavond geen punten te halen in Amsterdam, maar toch is het duel volgens Van Hyfte meer dan alleen een oefenwedstrijd. "Deze wedstrijd is altijd speciaal", stelt de middenvelder. Hij gaat het treffen thuis op de bank nauwlettend volgen. "Natuurlijk hoop ik dat wij winnen, en daar ga ik ook vanuit, maar verder ben ik benieuwd welke spelers gaan spelen bij beide teams. Ik denk dat beide ploegen het heel serieus nemen, want Nederland-België wil je niet verliezen. Veel spelers kennen elkaar goed en het gaat echt om prestige."

Van Hyfte maakt zich overigens niet al te druk, als hij de selecties van beide landen met elkaar vergelijkt. "Met jongens als Hazard, De Bruyne, Carrasco, Mertens en Lukaku in de aanval hebben we spelers die het spelletje begrijpen en die een duel kunnen beslissen. Ik verwacht dat België dat sowieso zal willen", zegt de voormalig jeugdinternational. Met speciale interesse zal Van Hyfte vanavond op Dries Mertens letten. De Roda-captain speelde namelijk met de aanvaller van Napoli samen in de jeugd van Anderlecht. "Dries heeft zich goed ontwikkeld. Hij had altijd wel talent maar dat hij het zover zou schoppen had ik niet verwacht", zegt Van Hyfte over de oud-PSV'er. Hij hoopt dat zijn voormalig ploeggenoot vanavond de show steelt in de ArenA. "Het zou mooi zijn als hij een hoofdrol kan spelen", aldus Van Hyfte, die een redelijk makkelijke zege voor België voorspelt. "Ik ga voor 1-3."

Door: Remco Jacobi 

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 april 2021

  2. vrijdag 16 april 2021