De ongekende opmars van de verguisde 'Roten Bullen'

7 november 2016, 14:00   Bijgewerkt: 18 november 2016, 08:40

Waar Leicester City de grote sensatie van de Europese velden was in het afgelopen seizoen, komt de grootste revelatie dit seizoen zonder twijfel uit Duitsland. RasenBallsport Leipzig, dat in 2009 pas het levenslicht zag, staat na tien speelronden als promovendus samen met Bayern München bovenaan in de Bundesliga. Maar of iedereen daar nou zo blij mee is in het land van onze oosterburen? Nee, zeker niet. FCUpdate.nl houdt de opmars van de merkclub tegen het licht.

Commercieel project

Red Bull baande zich in de jaren daarvoor al een weg door onder meer de wereld van extreme sporten en de autosport en was ook al actief in de voetbalwereld. Met New York Red Bulls, Red Bull Salzburg, Red Bull Brasil en Red Bull Ghana deed de producent van energydrank al veelvuldig van zich spreken in het voetbal. Daar kwam het project-Leipzig dus bij in 2009. Omdat het project een puur commercieel karakter heeft, hebben veel Duitsers een hekel aan (de werkwijze van) RB Leipzig. De 'Against Modern Football'-mensen vinden het maar niets hoe de club uit de deelstaat Saksen zich gemanifesteerd heeft. Dat het een commerciële bende was, werd wel onderstreept dat de clubkleuren en de clubnaam van Sachsen Leipzig bij de overname werden veranderd.

Bliksempromoties

Het doel was om binnen acht jaar van de Oberliga, het vijfde niveau, op te klimmen naar de Bundesliga. Dat lukte, met het model dat ook al gehanteerd werd bij New York Red Bulls en Red Bull Salzburg. Er werd gestart in het Stadion am Bad in Markanstädt, dat plaats bood aan 5.000 toeschouwers, maar er lagen meteen al plannen om door te schuiven naar het veel grotere Zentralstadion in Leipzig. RB Leipzig kroonde zich meteen tot Herbstmeister in de vijfde liga en werd met de ervaren middenvelder Timo Rost in de gelederen kampioen met een doelsaldo van 74–17 en slechts twee nederlagen. Ondertussen werd voorzitter Sadlo wel afgelost door voormalig Hamburger SV-directeur Dietmar Beiersdorfer. Samen met eigenaar Mateschitz opteerde hij ondanks de titel voor een nieuwe strategie en een andere technische staf.

Deze kwam er in het seizoen daarna wel. RB Leipzig werd, met voormalig Schalke 04-coach Ralf Rangnick als sportief directeur en Alexander Zorniger als nieuwe coach, overtuigend kampioen van de Regionalliga Nordost. In de 3. Liga bleef de club van de Oostenrijkse drankjesgigant maar één jaar. Het streed op 19 april 2014 in een rechtstreeks duel met SV Darmstadt 98 om de tweede plaats en kwam als winnaar uit de bus. In het lijstje met aanwinsten voor dit seizoen viel overigens de naam van Joshua Kimmich op. De middenvelder is inmiddels doorgebroken bij Bayern München. RB Leipzig werd de eerste club ooit die in één seizoen wist te promoveren in de 3. Liga en vestigde met 42.713 toeschouwers een bezoekersrecord.

{image[313952][left-half][]}Die Roten Bullen waren nog maar één stap verwijderd van de Bundesliga, maar kregen wel een teleurstelling te verwerken. Competitie-organisator DFL weigerde aanvankelijk een licentie voor de tweede competitie uit te delen en verplichtte de club het Red Bull-logo te veranderen en aanpassingen te doen in de structuur van de club. Er werd goed gehandeld, waardoor RB Leipzig alsnog toegang kreeg tot de 2. Bundesliga. Met 12 miljoen euro aan transferuitgaven was de club er klaar voor. Omdat het nog niet van een leien dakje ging, werd in de winter ook nog maar even met 10,7 miljoen euro gesmeten. Onder meer Terrence Boyd en Emil Forsberg werden aan boord gehaald, maar zo goed als gehoopt ging het nog niet lopen. De club sloot eindigde als vijfde. Zorniger, die de club van het vierde naar het tweede niveau had geloodst, werd daarom tot onbegrip van velen ontslagen.

RB Leipzig wilde huidig Borussia Dortmund-trainer Thomas Tuchel vervolgens aanstellen, maar dat lukte niet. Daardoor ging Ralf Ragnick voor de groep staan. Er werd weer voor tientallen miljoenen aan spelers gekocht en er kwamen meerdere spelers over van zusterclub Red Bull Salzburg. Met deze injecties lukte het RB Leipzig om te promoveren naar de Bundesliga. Op 8 mei 2016 werd met een 2-0 overwinning op Karlsruher SC een ticket naar het hoogste decor van Duitsland veiliggesteld. Voor het eerst sinds 2009 kwam er weer eens een club uit het voormalige Oost-Duitsland uit in de Bundesliga.

Ook feest in de Bundesliga

Na vijf promoties in zeven jaar had RB Leipzig niet lang nodig om zich aan te passen aan het allerhoogste niveau. Het vestigde zelfs een record, door als eerste promovendus ooit in de eerste zeven speelronden ongeslagen te blijven. Inmiddels is de ploeg uit Leipzig al tien duels op rij zonder verliespartij en werden de laatste vijf duels zelfs gewonnen. Een 1-0 zege op Dortmund, een 0-4 overwinning bij HSV en een 0-1 winstpartij bij Wolfsburg waren de mooiste successen.

De prestaties van RB Leipzig zijn zó goed, dat de commercieel getinte club momenteel samen met Bayern aan kop gaat met 24 punten uit tien optredens. Maar hoe harder RB Leipzig groeit, des te groter de afgunst en het afgrijzen zal zijn bij de Duitse voetbalfans.

Door: Koen Jans

[photo,102343,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen