De ongekende opmars van de verguisde 'Roten Bullen'

De ongekende opmars van de verguisde 'Roten Bullen'

18 november 2016 – Waar Leicester City de grote sensatie van de Europese velden was in het afgelopen seizoen, komt de grootste revelatie dit seizoen zonder twijfel uit Duitsland. RasenBallsport Leipzig, dat in 2009 pas het levenslicht zag, staat na tien speelronden als promovendus samen met Bayern München bovenaan in de Bundesliga. Maar of iedereen daar nou zo blij mee is in het land van onze oosterburen? Nee, zeker niet. FCUpdate.nl houdt de opmars van de merkclub tegen het licht.

Commercieel project

'Red Bull geeft je vleugels', iedereen kent de leus wel. De slogan van de energydrankjesfabrikant zal men bij RasenBallsport Leipzig in ieder geval kennen, omdat deze figuurlijk in werking is getreden bij de piepjonge Duitse club. In 2009 mocht Red Bull geld pompen in de lokale voetbalclub SSV Markranstädt. Dat gebeurde na een tevergeefse zoektocht van 3,5 jaar naar een mooie investering in het Duitse voetbal. Pogingen om Sachsen Leipzig (voorheen de Oost-Duitse kampioen BSG Chemie Leipzig), Sankt Pauli, 1860 München en Fortuna Düsseldorf over te nemen mislukten. Keer op keer ketste een deal af door de strenge voetbalbond DFB en kwamen er ook fans in opstand tegen de commercialisering van hun club. In 2009 kreeg Red Bull, via meerdere omwegen, groen licht om 50 miljoen euro te steken in SSV Markranstädt.Red Bull baande zich in de jaren daarvoor al een weg door onder meer de wereld van extreme sporten en de autosport en was ook al actief in de voetbalwereld. Met New York Red Bulls, Red Bull Salzburg, Red Bull Brasil en Red Bull Ghana deed de producent van energydrank al veelvuldig van zich spreken in het voetbal. Daar kwam het project-Leipzig dus bij in 2009. Omdat het project een puur commercieel karakter heeft, hebben veel Duitsers een hekel aan (de werkwijze van) RB Leipzig. De 'Against Modern Football'-mensen vinden het maar niets hoe de club uit de deelstaat Saksen zich gemanifesteerd heeft. Dat het een commerciële bende was, werd wel onderstreept dat de clubkleuren en de clubnaam van Sachsen Leipzig bij de overname werden veranderd.

Met het kapitaal van de Oostenrijkse drankjesreus werd in mei 2009, naar verluidt voor 350.000 euro, de licentie van vijfdeklasser SSV Markranstädt gekocht. Deze club bevond zich in een klein dorpje, op dertien kilometer afstand van Leipzig. Van de oude club bleef weinig over, al was er wel sprake van een partnerschap. Om dat te onderstrepen: van de zeven oprichters waren er zeven reeds verbonden aan Red Bull. Andreas Sadlo was eerst een bekende zaakwaarnemer, maar werd voorzitter van de club. Omdat de Duitse voetbalbond het niet toestond dat de naam van het bedrijf in de clubnaam zou komen, kwam men uit bij de naam RasenBallsport Leipzig, met de slimme afkorting RB Leipzig, waarmee alsnog overduidelijk naar Red Bull verwezen werd. Tino Vogel, de zoon van de voormalig Oost-Duitse voetballegende Eberhard Vogel, werd de trainer van de ploeg.

Bliksempromoties

Het doel was om binnen acht jaar van de Oberliga, het vijfde niveau, op te klimmen naar de Bundesliga. Dat lukte, met het model dat ook al gehanteerd werd bij New York Red Bulls en Red Bull Salzburg. Er werd gestart in het Stadion am Bad in Markanstädt, dat plaats bood aan 5.000 toeschouwers, maar er lagen meteen al plannen om door te schuiven naar het veel grotere Zentralstadion in Leipzig. RB Leipzig kroonde zich meteen tot Herbstmeister in de vijfde liga en werd met de ervaren middenvelder Timo Rost in de gelederen kampioen met een doelsaldo van 74–17 en slechts twee nederlagen. Ondertussen werd voorzitter Sadlo wel afgelost door voormalig Hamburger SV-directeur Dietmar Beiersdorfer. Samen met eigenaar Mateschitz opteerde hij ondanks de titel voor een nieuwe strategie en een andere technische staf.

Voor het seizoen 2010/2011 verplaatste RB Leipzig zich inderdaad naar het Zentralstadion, dat omgedoopt werd tot de Red Bull Arena. Een nieuwe promotie leverde het ondanks een aantal gerichte aankopen nog niet op, aangezien RB Leipzig vierde werd in haar eerste Regionalliga-seizoen. Dat zorgde ervoor dat coach Tomas Oral werd opgevolgd door Peter Pacult (ex-Rapid Wien). In juli 2011 debuteerde de commerciële club met een stunt tegen VfL Wolfsburg (3-2) in de DFB Pokal, maar door een derde plaats bleef promotie naar de 3. Liga wederom uit.

Deze kwam er in het seizoen daarna wel. RB Leipzig werd, met voormalig Schalke 04-coach Ralf Rangnick als sportief directeur en Alexander Zorniger als nieuwe coach, overtuigend kampioen van de Regionalliga Nordost. In de 3. Liga bleef de club van de Oostenrijkse drankjesgigant maar één jaar. Het streed op 19 april 2014 in een rechtstreeks duel met SV Darmstadt 98 om de tweede plaats en kwam als winnaar uit de bus. In het lijstje met aanwinsten voor dit seizoen viel overigens de naam van Joshua Kimmich op. De middenvelder is inmiddels doorgebroken bij Bayern München. RB Leipzig werd de eerste club ooit die in één seizoen wist te promoveren in de 3. Liga en vestigde met 42.713 toeschouwers een bezoekersrecord.

Die Roten Bullen waren nog maar één stap verwijderd van de Bundesliga, maar kregen wel een teleurstelling te verwerken. Competitie-organisator DFL weigerde aanvankelijk een licentie voor de tweede competitie uit te delen en verplichtte de club het Red Bull-logo te veranderen en aanpassingen te doen in de structuur van de club. Er werd goed gehandeld, waardoor RB Leipzig alsnog toegang kreeg tot de 2. Bundesliga. Met 12 miljoen euro aan transferuitgaven was de club er klaar voor. Omdat het nog niet van een leien dakje ging, werd in de winter ook nog maar even met 10,7 miljoen euro gesmeten. Onder meer Terrence Boyd en Emil Forsberg werden aan boord gehaald, maar zo goed als gehoopt ging het nog niet lopen. De club sloot eindigde als vijfde. Zorniger, die de club van het vierde naar het tweede niveau had geloodst, werd daarom tot onbegrip van velen ontslagen.

RB Leipzig wilde huidig Borussia Dortmund-trainer Thomas Tuchel vervolgens aanstellen, maar dat lukte niet. Daardoor ging Ralf Ragnick voor de groep staan. Er werd weer voor tientallen miljoenen aan spelers gekocht en er kwamen meerdere spelers over van zusterclub Red Bull Salzburg. Met deze injecties lukte het RB Leipzig om te promoveren naar de Bundesliga. Op 8 mei 2016 werd met een 2-0 overwinning op Karlsruher SC een ticket naar het hoogste decor van Duitsland veiliggesteld. Voor het eerst sinds 2009 kwam er weer eens een club uit het voormalige Oost-Duitsland uit in de Bundesliga.

Ook feest in de Bundesliga

Na vijf promoties in zeven jaar had RB Leipzig niet lang nodig om zich aan te passen aan het allerhoogste niveau. Het vestigde zelfs een record, door als eerste promovendus ooit in de eerste zeven speelronden ongeslagen te blijven. Inmiddels is de ploeg uit Leipzig al tien duels op rij zonder verliespartij en werden de laatste vijf duels zelfs gewonnen. Een 1-0 zege op Dortmund, een 0-4 overwinning bij HSV en een 0-1 winstpartij bij Wolfsburg waren de mooiste successen.

De van Stuttgart overgenomen Timo Werner is belangrijk met vijf goals en dat geldt ook voor Forsberg, die er tot dusver vier maakte. Marcel Sabitzer en Stefan Islanker vormen een sterk Oostenrijks blok op het middenveld, waar Naby Deco Keïta ook van grote waarde is. Met een soort 4-2-2-2 formatie is coach Ralph Hasenhüttl tot dusver zeer succesvol. Deze trainer komt, net als veel spelers en het bedrijf achter de club, uit Oostenrijk.

De prestaties van RB Leipzig zijn zó goed, dat de commercieel getinte club momenteel samen met Bayern aan kop gaat met 24 punten uit tien optredens. Maar hoe harder RB Leipzig groeit, des te groter de afgunst en het afgrijzen zal zijn bij de Duitse voetbalfans.

Door: Koen Jans

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 december 2019

  2. zondag 15 december 2019