"De FIFA kan beter eerst zijn eigen rommel opruimen"

2 november 2016, 15:36

De Britse premier Theresa May is niet te spreken over de wereldvoetbalbond. De FIFA maakte dinsdag bekend het verzoek van de Engelse en Schotse ploeg om een rouwband met klaproos erop te dragen tijdens de onderlinge interland op 11 november.

De klaproos is in Groot-Brittannië het symbool voor oorlogsherdenking. "Onze voetballers willen hun respect tonen aan degenen die hun leven hebben gegeven voor onze veiligheid. Ik vind dat ze dat moeten kunnen doen", zo betoogde May dinsdag in het Britse parlement. "Voordat ze ons vertellen wat we moeten doen, kunnen ze beter eerst de rommel in hun eigen huis opruimen."

Schotland en Engeland treffen elkaar volgende week vrijdag in het kader van de WK-kwalificatie. 11 november is al sinds 1919 (het jaar na de Eerste Wereldoorlog) Armistice Day in het Verenigd Koninkrijk en is een dag die qua symboliek te vergelijken valt met 4 mei in Nederland. Wales – dat ook tot het Verenigd Koninkrijk behoort, mag een dag later ook niet met de band spelen tegen Servië.

De reden die de FIFA geeft voor het verbieden van de band, is dat deze door hen als een politiek uiting wordt beschouwd. Opmerkelijk genoeg waren de herdenkingsbanden vijf jaar terug nog wel toegestaan.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen