ErediVisie: wat opviel in de tiende speelronde

ErediVisie: wat opviel in de tiende speelronde

24 oktober 2016 – De tiende speelronde van de Eredivisie stond uiteraard in het teken van De Klassieker, die in Rotterdam in een 1-1 gelijkspel eindigde. Er gebeurde echter ook voldoende in de andere acht wedstrijden van het afgelopen eredivisieweekend. Zo was er haat in Nijmegen, een held op sokken in Friesland en kortsluiting in de bovenkamer van twee aanvallers. FCUpdate.nl maakt, zoals gebruikelijk, het rondje langs de velden.

Slotfase weer cruciaal voor koploper

Heel voetbalminnend Nederland ging er zondagmiddag om 14.30 uur maar eens goed voor zitten. Ontmoetingen tussen Feyenoord en Ajax zijn eigenlijk altijd interessant, maar dit keer was de strijd tussen de rivalen door de stand in de Eredivisie nog net iets boeiender. De thuisploeg wilde de achtervolger dolgraag op acht punten zetten, maar wist wederom niet te winnen van Ajax. Een opvallende statistiek is dat Feyenoord nu slechts één van de laatste 21 ontmoetingen met de rivaal in de Eredivisie winnend heeft afgesloten. Pijnlijke cijfers voor de koploper, die zondag op eigen veld zelfs nog onderuit leek te gaan. Net als vorige week bleek de slotfase echter uiterst vruchtbaar voor Feyenoord. Waar tegen NEC de goals werden gemaakt door Nicolai Jørgensen en Michiel Kramer, redde icoon Dirk Kuyt zondag de meubelen voor Feyenoord. Zodoende is de koploper nog altijd zonder nederlaag, maar is de fraaie zegereeks na negen hoofdstukken wel ten einde gekomen.

Foor laat voeten spreken

Onlangs hadden wij het op deze plaats al over Illias Bel Hassani, die door fans van Sparta werd uitgefloten toen hij met AZ op bezoek ging bij zijn oude werkgever. Hij was teleurgesteld in het gedrag van de fans, maar de behandeling die hij kreeg valt nog in het niet bij de gebeurtenissen rondom Navarone Foor. De middenvelder maakte in de zomer de pikante overstap van NEC naar Vitesse en keerde zondag terug in Nijmegen, waar hij als persona non grata geldt. In het stadion hingen foto's van de middenvelder met een streep door zijn hoofd, terwijl hij rondom de wedstrijd continu werd uitgejouwd door de fans. Dat begon bij de aankomst van de bus bij het stadion en ging door tot het laatste fluitsignaal.Natuurlijk is het begrijpelijk dat je boos bent als een kind van je club naar de rivaal vertrekt, maar wat Foor zondag over zich heen kreeg ging wel erg ver. Opvallend was dat de middenvelder zelf uiterst koel bleef. Foor liet zijn voeten spreken en legde het publiek het zwijgen op door in de eerste helft de 0-1 te scoren. Hij vierde de treffer ingetogen. "Mijn doelpunt was het antwoord, verder laat ik alles achterwege", sprak hij na afloop. Ondanks dat NEC nog op gelijke hoogte kwam, was Navarone Foor de grote winnaar van de Gelderse derby.

Een Friese held op sokken

Tegen Heracles Almelo maakte Jeremiah St. Juste zondag zijn eerste treffer van het seizoen voor sc Heerenveen. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar de manier waarop hij scoorde is dat wel. De verdediger verloor op eigen helft zijn rechterschoen, om vervolgens het hele veld over te steken en met links raak te knallen. "Ik wilde met rechts schieten, maar omdat ik die schoen niet meer droeg schoot ik met links", lachte hij bij de NOS. De treffer van het talent betekende de 3-1, waardoor de held op sokken de drie punten veiligstelde voor zijn club. Een mooi moment voor Heerenveen, dat vooralsnog geweldig draait. Op de ranglijst staat sc Heerenveen namelijk keurig tussen de traditionele topclubs op de derde plaats. Komend weekend gaan de Friezen op bezoek bij Feyenoord. We zijn benieuwd.

Hakim wie?

In Enschede praat niemand meer over Hakim Ziyech. De middenvelder was de afgelopen twee seizoenen de absolute sterkhouder van FC Twente, maar is na zijn transfer naar Ajax opgevolgd door een trio waar niemand in Enschede voor dit seizoen van gehoord had. Manchester City-talenten Bersant Celina, Enes Ünal en Yaw Yeboah zijn de smaakmakers in De Grolsch Veste. Drie jonge en grillige aanvallers, die verschrikkelijk goed kunnen voetballen. Door goals van Yeboah en Celina won Twente afgelopen zaterdag terecht met 0-2 van Go Ahead Eagles, waardoor de Tukkers nu op een mooie vijfde plaats staan. Het drietal maakte tot dusver dertien van de twintig treffers van Twente en is dus goud waard voor de club. Het post-Ziyech-tijdperk bevalt de eredivisionist voorlopig uitstekend.

Aanvallers verliezen het hoofd

"Hij heeft wel 25 keer sorry gezegd." Het was een zeer opvallend moment tijdens de wedstrijd tussen Willem II en FC Utrecht van afgelopen zaterdag. Na een halfuur veegde Fran Sol, dit seizoen al goed voor vijf doelpunten, met een agressieve actie Nacer Barazite onderuit. De Spaanse spits kon direct inrukken en de Tilburgers verloren uiteindelijk met 0-1. Sol was volgens coach Erwin van de Looi schuldbewust. "Hij heeft wel 25 keer sorry gezegd", zei de balende trainer. De actie van Sol was niet slim, maar wat Jarchinio Antonia diezelfde avond deed kon helemaal niet door de beugel. Doldwaas, zo kan de charge van de aanvaller van Go Ahead Eagles waarschijnlijk het best worden omschreven. Kort na de 0-2 sprong de buitenspeler als een gek in op Stefan Thesker, die de bal al weggespeeld had. Een verschrikkelijke actie, die hem uiteraard een rode kaart opleverde. Dat Antonia protesteerde tegen zijn rode prent terwijl Thesker nog lag te creperen, maakte het voorval nog extremer. De kans is groot dat de KNVB de aanvaller voorlopig van de voetbalvelden bant.

Door: Remco Jacobi 

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 23 oktober 2020

  2. donderdag 22 oktober 2020