Manchester United wint ruim ondanks tegengoal Van Persie

20 oktober 2016, 23:28   Bijgewerkt: 21 oktober 2016, 00:46

Robin van Persie wist donderdag bij zijn terugkeer op Old Trafford te scoren voor Fenerbahçe tegen Manchester United, desondanks ging zijn club in de derde speelronde van de Europa League-groepsfase met 4-1 onderuit. In de poule waarin AZ verloor van Maccabi Tel Aviv zegevierde Zenit St. Petersburg met 1-2 bij Dundalk.

Groep A: goal Van Persie op bekend terrein niets waard

Als speler van Fenerbahçe wist Robin van Persie vanavond bij zijn rentree op Old Trafford, waar hij tussen 2012 en 2015 actief was, te scoren tegen Manchester United. De Nederlandse aanvaller deed dat in de 83ste minuut op aangeven van Emmanuel Emenike, maar het was niet meer dan een eretreffer. Manchester United leidde op dat al moment 4-0. Paul Pogba en Anthony Martial zorgden in de eerste helft met een rake strafschop voor respectievelijk de 1-0 en 2-0.

Op slag van rust was Pogba op fraaie wijze ook goed voor de derde goal van de thuisclub. Jesse Lingard maakte er kort na de doelwissel 4-0 van voor Manchester United, waar Memphis Depay en Timothy Fosu-Mensah invielen en Daley Blind afwezig was. Dick Advocaat liet Van Persie de hele wedstrijd staan bij Fenerbahçe, Gregory van der Wiel ontbrak. Manchester United deelt samen met Feyenoord, dat Zorya Luhansk in de eigen Kuip met 1-0 versloeg, de koppositie. Beide teams hebben zes punten, Fenerbahçe staat derde met vier stuks.

Groep B: zeges voor Olympiakos en Young Boys

Met Olympiakos en APOEL Nicosia gaan ook in poule B twee teams met zes punten aan kop. Olympiakos had thuis geen problemen met Astana en won uiteindelijk met 4-1, door goals van Diogo Figueiras, Tarik Elyounoussi (ex-SC Heerenveen) en Sebá (2). Junior Kabananga deed tussendoor iets terug voor de bezoekers uit Kazachstan, bij wie Roger Cañas in de 58ste minuut bij een 3-1 stand zijn tweede gele kaart kreeg. APOEL Nicosia leed in Zwitserland, met Boy Waterman in het doel, bij Young Boys haar eerste puntenverlies. De Cyprioten kwamen nog wel met 0-1 voor, maar door een hattrick van Guillaume Hoarau bleven de punten in Bern. Young Boys is met vier punten de nummer drie van de poule, Astana heeft één punt.

Groep C: drie koplopers met vijf punten

Na drie speeldagen hebben in groep C Anderlecht, Saint-Etienne en FSV Mainz 05 alle drie vijf punten, terwijl Qabala nog puntloos is. Met Oussama Tannane in de basis won Saint-Etienne vanavond op eigen veld met 1-0 van Qabala, als gevolg van een eigen treffer van Ricardinho twintig minuten voor tijd. Anderlecht, met Bram Nuytinck bij de eerste elf, verliet Duitsland met een 1-1 gelijkspel bij Mainz. De thuisclub kwam in de tiende minuut op 1-0 dankzij een rake penalty van Yunus Malli. Lukasz Teodorczyk maakte 25 minuten voor tijd gelijk namens de Belgen.

Groep D: Zenit behoudt honderdprocentscore

In poule D, de groep waarin AZ met 1-2 verloor van Maccabi Tel Aviv en daardoor met één punt onderaan staat met een achterstand van drie punten op nummer twee Dundalk, is Zenit St. Petersburg halverwege nog zonder puntenverlies. De Russen bogen op visite bij Dundalk een 1-0 achterstand om in een 1-2 zege. Robert Mak en Giuliano waren in de laatste twintig minuten trefzeker voor Zenit, dat in de slotfase ook nog op 1-3 had kunnen komen, ware het niet dat Maurício een penalty miste.

Groep E: AS Roma geeft overwinning uit handen

Ondanks een vroege achterstand leek AS Roma, waar Kevin Strootman op de bank bleef, thuis drie punten te gaan pakken tegen Austria Wien. Stephan El Shaarawy boog voor rust met twee goals de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong en Alessandro Florenzi zorgde in de 69ste minuut zelfs voor de 3-1. In de laatste acht minuten kwamen de gasten uit Oostenrijk echter langszij, door doelpunten van Dominik Prokop en Olarenwaju Kayode. AS Roma en Austria Wien delen met vijf punten de koppositie in de poule. Astra Giurgiu staat derde met drie punten, na een 1-2 zege bij Viktoria Plzen.

Groep F: Genk lijstaanvoerder na zege op Bilbao

Ook in poule F eindigde een Weens-Italiaanse confrontatie op remise. In het Allianz Stadion van Wenen werd het 1-1 tussen Rapid Wien en Sassuolo, waar Timo Letschert ontbrak vanwege een blessure. Beide teams staan daardoor met vier punten gedeeld tweede in de groep, op twee punten van koploper Racing Genk. De Belgen boekten in de eigen Luminus Arena, met Marco Bizot onder de lat, een 2-0 overwinning op Athletic de Bilbao. Jakub Brabec voor en Onyinye Wilfred Ndidi na de pauze scoorden voor Genk.