Feyenoord verslaat Zorya en is klaar voor De Klassieker

20 oktober 2016, 23:33

Feyenoord heeft ook zijn tweede thuiswedstrijd in de Europa League gewonnen. Tegen een verdedigend stug Zorya Luhansk werd na rust de ban gebroken. Op aangeven van Basaçikoglu scoorde Jørgensen de enige goal van de avond: 1-0.

Het Oekraïnse Zorya Luhansk is bepaald geen onbekende voor Feyenoord. Op 28 augustus 2014 plaatsten de Rotterdammers zich ten koste van Zorya voor de groepsfase van de Europa League. Menig Feyenoord-supporter zal die wedstrijd zich nog kunnen herinneren als de dag van gisteren. Na het 1-1 gelijkspel in Oekraïne verspeelde Feyenoord thuis een 3-0 voorsprong, om in de slotseconde Elvis Manu de allesbeslissende 4-3 te zien maken.

Vlak na rust brak spits Jørgensen de ban. Zorya Luhansk leek via verdediger Sivakov voor de zoveelste keer succesvol uit te kunnen verdedigen, maar Bilal Basaçikoglu dacht daar anders over. De buitenspeler zette goed druk op de Wit-Rus, kon de bal onderscheppen, richting de achterlijn dribbelen en vervolgens de geheel vrijstaande Jørgensen bedienen: 1-0. De Deen gaat er daarmee met de eer vandoor op het wedstrijdformulier, maar het grootste gedeelte van de goal komt toch zeker op het conto van de buitenspeler.

Het was voor Zorya Luhansk nog niet meteen het signaal om alle schroom van zich af te gooien. Feyenoord behield het initiatief, maar verder dan een schot van Basaçikoglu kwamen de Rotterdammers niet. Richting het einde van de wedstrijd kantelde het spelbeeld.

Feyenoord werd steeds meer teruggedrongen en Zorya Luhansk zocht meer en meer de aanval. De Oekraïners waren middels een vrije trap, op de plek waar Pierre van Hooijdonk zoveel succes had in De Kuip, nog het dichtst bij de gelijkmaker. Aan de andere kant werd Feyenoord al counterend ook niet meer gevaarlijk, waardoor de Rotterdammers met een goed gevoel toeleven naar De Klassieker van zondag, waarbij Feyenoord zonder meer voor dezelfde einduitslag zou tekenen.