De traditie van Ajax: van Cruijff tot De Ligt en Nouri

22 september 2016, 12:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het heeft iets magisch: spelers die tijdens hun debuut meteen tot scoren weten te komen. Bij Ajax is dit jaren geleden al een heuse traditie geworden. Het rijtje met trefzekere debutanten wordt steeds groter en is zeer illuster. FCUpdate.nl pikt een aantal mooie namen eruit: van Rinus Michels en Johan Cruijff tot Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri, die woensdagavond allebei het net vonden tegen Willem II (5-0).

NB: niet alle spelers maakten hun debuut in de Eredivisie en sommige spelers maakten juist wel hun debuut in de Eredivisie, maar hadden in een andere competitie al wel minuten gemaakt.

Johan Cruijff

De grote Johan Cruijff was 17 jaar en 204 minuten oud, toen zijn imposante carrière het levenslicht zag. Ajax beleefde een dramatische dag in het karaktervolle Oosterpark en ging met 3-1 ten onder bij GVAV, maar Cruijff zorgde voor een mooi lichtpuntje. 15 november 1964 wordt daarom voor altijd herinnerd als de dag dat de legendarische nummer 14 voor het eerst in actie én tot scoren kwam voor Ajax.

[photo,96739,left,]

Rinus Michels

Iets wat veel mensen niet weten, is dat Rinus Michels zijn debuut voor Ajax 1 ook opluisterde met een doelpunt. Nou ja, met één doelpunt? Met vijf stuks, om precies te zijn. De voormalig bondscoach van Oranje was slechts18 jaar en 120 dagen oud, toen hij bij zijn debuut voor een vijfklapper zorgde in de met 8-3 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag, die de Amsterdammers het afdelingskampioenschap opleverde.

[photo,101049,left,]

Frank Rijkaard

In het illustere rijtje van scorende Ajax-debutanten staat ook Frank Rijkaard. De krachtige en dynamische middenvelder maakte op 23 augustus 1980 op 17-jarige leeftijd een doelpunt in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-4 winst). Onder trainer Leo Beenhakker zorgde Rijkaard na een prima actie koelbloedig voor de 0-3.

[photo,101050,left,]

Marco van Basten

Marco van Basten is de op drie na jongste Ajacied ooit die tot scoren kwam tijdens zijn debuut. De voormalig superspits deed dat op 3 april 1982, toen hij slechts 17 jaar en 154 dagen oud was. Van Basten tekende met een keurige tegendraadse kopbal voor de 2-0 in de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen NEC in de Eredivisie.

[photo,101051,left,]

Patrick Kluivert

De enige Ajacied die ooit in de Nederlandse Supercup zijn debuut bekroonde met een treffer, is Patrick Kluivert. De spits was 51 dagen lang 18 jaar, toen hij zijn steentje bijdroeg aan de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Een puike voorzet van Finidi George werd door Kluivert als een echte spits binnen getikt.

[photo,101052,left,]

Bryan Roy

Op nummer zeven in het lijstje van jongste én scorende Ajax-debutanten staat Bryan Roy (17 jaar en 206 dagen oud). Op 6 september 1987 wist de voormalig international een doelpunt te maken in de competitiewedstrijd tegen FC Twente, die met 6-1 gewonnen werd. Roy maakte de 2-0. Het was het startschot van een mooie carrière van de linksbuiten.

[photo,101054,left,]

John Bosman

John Bosman, door veel mensen liefkozend Johnny genoemd, maakte in totaal 77 doelpunten voor Ajax in de Eredivisie. Zijn eerste treffer produceerde hij tijdens zijn debuut voor de Amsterdamse club. In november 1983 zorgde hij voor de 2-1 in het met 5-2 gewonnen duel met Roda JC.

[photo,101055,left,]

Ronald de Boer

In de top-vijf van jongste debutanten van Ajax die meteen scoorden, staat ook Ronald de Boer. De voormalig middenvelder was in de knotsgekke competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle (6-4 winst) op 21 november 1987 goed voor de 2-2. Op dat moment was De Boer slechts 17 jaar en 190 dagen oud.

[photo,101056,left,]

Marciano Vink

Met name in de jaren tachtig waren er veel debuterende Ajacieden die hun eerste wedstrijd in de Amsterdamse hoofdmacht opluisteren met een goal. Dat lukte ook Marciano Vink. De Surinaamse verdediger, die ook op het middenveld uit de voeten kon, maakte tegen Sparta Rotterdam (2-1 winst) de eerste van zijn dertien eredivisiegoals voor Ajax. Ook Vink was tijdens zijn eerste goal 17 jaar oud.

[photo,101057,left,]

Aron Winter

Op 6 april 1986 debuteerde Aron Winter voor Ajax, in de met 3-0 gewonnen eredivisiewedstrijd tegen FC Utrecht. De middenvelder viel in voor Frank Rijkaard en wist net als deze voorganger ook te scoren bij zij debuut. Het was het enige doelpunt in het debuutseizoen van Winter bij Ajax, waarin hij vier keer in actie kwam.

[photo,101058,left,]

Davy Klaassen

Ook in het recente verleden is er een aantal Ajacieden dat hun debuut een gouden randje wisten te geven met een doelpunt. Neem bijvoorbeeld Davy Klaassen, de huidige aanvoerder van Ajax. Op 18-jarige leeftijd bekroonde hij zijn eredivisiedebuut in de Amsterdamse hoofdmacht met een treffer in de uitwedstrijd tegen NEC (0-3). Hij schoot de bal overtuigend binnen, toen hij slechts 42 (!) seconden in het veld stond. Kanttekening: Klaassen had eerder al wel minuten gemaakt in de Champions League. Siem de Jong scoorde overigens ook tijdens zijn eredivisiedebuut (tegen Sparta), nadat hij in een andere competitie ook al in actie was gekomen.

[photo,61891,left,]

Jaïro Riedewald

Hoewel Jaïro Riedewald al in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervolgels voor Ajax 1 gedebuteerd was, nemen we hem toch ook mee in dit overzicht. Zijn eredivisiedebuut was namelijk zeer bijzonder. Als invaller wist de verdediger annex middenvelder een 1-0 achterstand bij Roda JC hoogstpersoonlijk met twee goals om te buigen in een 1-2 zege. Gek genoeg betekende deze dubbelklapper in de tien minuten in Kerkrade de enige eredivisiegoals van Riedewald tot nu toe; in de andere 52 competitieduels kwam hij niet meer tot scoren.

[photo,80366,left,]

Kasper Dolberg

Matthijs de Ligt en Abdelhak Nouri waren dit seizien niet de eerste Ajax-debutanten die tot scoren kwamen. Kasper Dolberg wist dat kunstje eerder al te flikken. De jonge Deen vond op 26 juli het net tijdens de thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki (1-1) in de voorronde van de Champions League.

[photo,99409,left,]

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt was nog maar een maandje 17 jaar, toen hij van coach Peter Bosz mocht opdraven in de thuiswedstrijd tegen Willem II in de KNVB Beker. De jonge verdediger hield niet alleen de nul, maar knikte ook een corner van Hakim Ziyech tegen de touwen in de 25ste minuut. Hij beleefde zodoende een droomdebuut. De jongste scorende Ajacied ooit werd hij niet, aangezien Clarence Seedorf in het seizoen 1992/1993 trefzeker was toen hij 16 jaar, 11 maanden en 27 dagen was.

[photo,101032,left,]

Abdelhak Nouri

Naast De Ligt werd er nog een jongensboek opengeslagen tijdens het bekertreffen tussen Ajax en Willem II. Abdelhak Nouri vierde zijn langverwachte debuut bij de Amsterdammers en kreeg een ruim kwartier om zijn veelgeprezen kunsten te laten zien. Dat lukte, aangezien de jonge technicus vlak voor tijd een vrije trap opeiste en de bal achter keeper Kostas Lamprou schoot.

[photo,101044,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen