Nederlandse amateurvoetbal staat voor revolutie

19 september 2016, 09:16

Het Nederlandse pupillenvoetbal gaat op de schop. De KNVB heeft een flinke metamorfose aangekondigd, die zijn uitwerking zal hebben op alle geledingen in het Nederlandse voetbal. "We gaan de grootste verandering in het amateurvoetbal sinds de jaren '70 realiseren", zo klinkt het volgens De Telegraaf vanuit de bond.

Er worden vanaf vanavond (maandag) door het hele land informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarbij de veranderingen uitgelegd worden. Bovengenoemde ochtendkrant stelt dat het onder meer gaat om kleinere velden bij competitiewedstrijden en kleine partijtjes in het jeugdvoetbal. Dat laatste zou betekenen dat er, wellicht zonder inbreng van scheidsrechters, bijvoorbeeld twee tegen twee of vijf tegen vijf gespeeld gaat worden. De drastische veranderingen moeten nog helemaal uitgestippeld worden, maar het is duidelijk dat er een cultuurschok gaat plaatsvinden.

De reden dat de KNVB overgaat tot grote veranderingen is volgens De Telegraaf de samenwerking met experts uit binnen- en buitenland, coaches, scheidsrechters, ouders en de kinderen zelf. De aangekondigde revolutie zou leiden tot veel vraagtekens, onder meer binnen de opleidingen van Ajax, Feyenoord en PSV. Bovendien spreken amateurbestuurders van een totale 'overval', omdat het besluit zonder hun input genomen is.

Waarom wil de KNVB kleinere velden en kleine partijtjes organiseren? Omdat de spelers dan meer balcontacten zouden hebben. Pilots met dergelijke mini-wedstrijdjes hebben uitslagen als 38-2 opgeleverd en dat onderstreept maar eens waarom er veel kritiek is. Ook het ontbreken van een scheidsrechter leidt tot een flinke portie scepsis.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen