KNVB wil amateurs uit competitie halen bij gesjoemel

7 september 2016, 08:57

Als amateurverenigingen bewust belasting omzeilen, dan kunnen ze in het vervolg hardere straffen verwachten van de KNVB. De Nederlandse voetbalbond gaat de mogelijkheid onderzoeken om clubs sportief te straffen als ze de fiscus oplichten.

"Als clubs willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie", maakt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, duidelijk in een uitzending van ZEMBLA, die vanavond (woensdag) vanaf 21.15 uur te zien is op NPO 2.

"Anders dan in het betaald voetbal, waarin de KNVB het financiële beleid van de verenigingen nauwgezet volgt, hebben wij nauwelijks inzage in de financiële situatie van amateurclubs. Zelfs al zouden we het willen en vragen, dan hoeft men daar geen gehoor aan te geven. Pas als het te laat is, wordt de KNVB ingelicht door de opsporings- en overheidsinstanties", aldus Van der Zee.

Zwart betalen en belastingontduiking in het amateurvoetbal zijn punten waar de KNVB kritischer naar wil kijken en harder tegen wil optreden. "We moeten een dominantere speelwijze hanteren als het gaat om de financiële integriteit in het amateurvoetbal. We zullen bestuurders in elk geval nog meer moeten aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om te gaan. En als we twijfelen kennen, dat we eerder actie ondernemen. Over het algemeen zijn onze mogelijkheden beperkt. We zijn een voetbalbond, geen opsporingsinstantie. Maar we moeten scherper zijn op verdachte signalen en nauwer samenwerken met de gemeenten en belastingdienst."

Vanaf het huidige seizoen wordt de financiële huishouding van clubs uit de Tweede en Derde Divisie al wel beoordeeld door de licentiecommissie van de KNVB. De bond geeft overigens aan dat bestuurders van vereniging zelf ook kritischer moeten kijken naar het financiële beleid.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen