ErediVisie: wat opviel in de derde speelronde

ErediVisie: wat opviel in de derde speelronde

22 augustus 2016 – Op papier had Ajax, van de drie traditionele topclubs, dit weekend de makkelijkste opgave. Waar PSV en Feyenoord op bezoek moesten bij PEC Zwolle en Heracles Almelo, doorgaans lastig te nemen hordes, kregen de Amsterdammers bezoek van een ploeg die nog nooit won in de ArenA. Maar papier zegt niet veel in deze eerste weken van de Eredivisie, bleek maar weer eens. FCUpdate.nl pikt de meest opvallende zaken van een opmerkelijk voetbalweekend eruit. Met natuurlijk aandacht voor Ajax, maar ook voor een knokkend collectief in Nijmegen en Veendams protest. En ja: ook voor de Eva Carneiro van Deventer.

Nieuwe Eendracht Combinatie


De basisformatie van NEC bestond tegen sc Heerenveen opnieuw uit elf spelers met een buitenlands paspoort, zoals een week eerder ook het geval geweest was. In Nijmegen is deze zomer een bonte stoet buitenlandse spelers neergestreken, vanuit alle windstreken. De Duitse coach Peter Hyballa stelde tegen Heerenveen een Zweed, een Pool, een Deen, een Portugees, een Arubaan, een Ghanees, twee Fransen en drie Duitsers op. Niet direct een team waarmee de gemiddelde Nijmegenaar of NEC-fan zich kan identificeren, iets dat Hyballa erkent. En dus moet extra hard gewerkt worden om krediet op te bouwen. Het is bewonderenswaardig hoe snel Hyballa erin geslaagd is om van NEC een gepassioneerde vechtmachine te maken. Tegen Heerenveen overtuigde het nieuwe NEC op alle fronten en het enthousiasme dat de ploeg uitstraalde, sloeg over op de fans. NEC veroverde drie punten, maar vooral: de harten van de fans.

Een nieuwe held in Tukkerland


Evenals van NEC, werd ook van FC Twente weinig verwacht dit seizoen. Het verhaal van de Tukkers is bekend en het team moet dit seizoen met jonge en/of goedkope spelers proberen het hoofd boven water te houden. Het mooie van zo'n situatie is dat het nieuwe helden kan creëren. De eerste lijkt gevonden, want in Groningen was daar ineens Enes Ünal. Sinds 2015 speler van Manchester City, de tweede helft van vorig seizoen actief voor NAC Breda en nu verhuurd aan FC Twente. Voor NAC maakte hij er vorig seizoen in de Jupiler League acht in elf duels, bij Twente staat zijn teller meteen op drie. In Groningen, bij zijn debuut in de basis, tekende het 19-jarige toptalent met drie fraaie goals voor een loepzuivere hattrick. Vooral het gemak waarmee hij de ballen erin schoot was indrukwekkend. Mocht Hakim Ziyech blijven, dan heeft FC Twente ineens een koppel dat menig eredivisieclub een beroerde middag kan bezorgen.

Het onrecht van Veendam


De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente was, voor een neutrale toeschouwer althans, smullen. Na de hattrick van Unal volgde de comeback van de thuisploeg en vervolgens de dramatische ontknoping. Maar buiten de lijnen benutten voetbalfans uit de provincie Groningen de gelegenheid om op subtiele, maar zeer duidelijke, wijze een statement te maken naar de KNVB. Fans van SC Veendam, dat ophield te bestaan omdat het niet aan de eisen van de licentiecommissie voldeed, vroegen zich openlijk en op cynische wijze af waarom FC Twente wél de hand boven het hoofd gehouden is. Het is een terechte vraag, maar ook één die vermoedelijk nooit een bevredigend antwoord zal krijgen voor de fans van Veendam en andere ter ziele gegane clubs.

Geschiedenis herhaalt zich in Zwolle


Zondag 8 mei 2016, het lijkt alweer zo lang geleden. Maar het verhaal van die heroïsche zondagmiddag in de Eredivisie werd dit weekend weer even actueel. PSV keerde terug naar Zwolle, naar de plek waar het toen de titel veroverde. En opnieuw had Ajax een op papier veel makkelijkere wedstrijd: het trof een degradatiekandidaat. Toen De Graafschap, nu Willem II. Ditmaal had Ajax zelfs een thuiswedstrijd, iets dat de drie punten nog meer tot een formaliteit zou moeten maken. Maar waar PSV opnieuw 'gewoon' won, ging het bij Ajax weer mis. Voor het eerst in de historie verloren de Amsterdammers een thuiswedstrijd tegen Willem II, het werd 1-2. In tegenstelling tot op 8 mei is er nu nog niets verloren voor Ajax, maar lekker loopt het niet in Amsterdam. Op het veld, maar ook erbuiten: op de tribunes van de ArenA was het onrustig omdat de club er niet in geslaagd is om zijn fanatieke supporters een goede plek in het stadion te geven. Ajax moet, op alle fronten, heel snel iets doen om zijn trouwe fans tevreden te houden.

Go Ahead Eagles heeft zijn blikvanger


Was Go Ahead Eagles, vorig seizoen als nummer vijf van de Jupiler League enigszins fortuinlijk gepromoveerd naar het hoogste niveau, een toegevoegde waarde voor de Eredivisie? Zou het team genoeg kwaliteit hebben om de show te stelen? Eén ding is zeker na speelronde drie van de Eredivisie: het beschikt over één van de blikvangers van de competitie. Twitter ontplofte zondagmiddag toen Suzanne Huurman, de teamarts, in gestrekte draf over het veld van Het Kasteel sprintte. Diverse websites wijdden zelfs een apart artikel aan het feit dat Go Ahead een aantrekkelijke vrouw als clubarts heeft. De Eva Carneiro van Deventer werd ze al genoemd. En hoewel het eigenlijk enigszins triest is dat de voetbalwereld steigert als er ergens een knappe dame te zien is, zal niemand meer zeggen dat Go Ahead de Eredivisie niets te bieden heeft. Het volgende blessuregeval bij de ploeg uit Deventer zal, in eigen stadion of erbuiten, enthousiast begroet worden.Door: Roland Mather


gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 12 augustus 2020

  2. dinsdag 11 augustus 2020

  3. maandag 10 augustus 2020