FC Rostov de afgelopen jaren bezig aan ongekende opmars

16 augustus 2016, 12:53   Bijgewerkt: 17 augustus 2016, 10:42

Vanavond (dinsdag) treft Ajax FC Rostov in de laatste voorronde op weg naar de groepsfase van de Champions League. De Russische club geniet niet de bekendheid van onder meer CSKA Moskou en Zenit Sint-Petersburg, maar eindigde vorig seizoen knap op de tweede plek in de competitie. De ploeg maakt de afgelopen tijd een ongekende opmars door.

Historische prestaties

Sinds de oprichting van de Russische competitie, in 1992, speelde Rostov op twee seizoenen na altijd op het hoogste niveau. In het seizoen 2008 (Rusland kende toen nog kalenderjaren als seizoenen) promoveerde Rostov voor de tweede keer naar de Premjer-Liga en is sindsdien niet meer van het hoogste Russische strijdtoneel verdwenen.

In de jaren die volgden, waren de meeste seizoenen qua prestaties kleurloos te noemen, met eindrangschikkingen tussen plek negen en veertien. Twee jaargangen vormen daarop een uitzondering. In het seizoen 2013/2014 werd Rostov zevende en won het bovendien de nationale beker. Daarmee werd een ticket bemachtigd voor de voorronde van de Europa League, waarin Trabzonspor te sterk bleek. De vorige Europese ervaring dateerde op dat moment alweer van het jaar 2000, in de Intertoto Cup.

Opmars

Vorig seizoen beleefde Rostov een enorme opmars. De start was met vijftien punten uit elf wedstrijden nog niet geweldig, maar daarna kwam de ploeg op stoom. Met 45 punten uit de resterende 19 wedstrijden eindigde Rostov op slechts twee punten achterstand van kampioen CSKA Moskou, dat over een vele malen hoger budget beschikt. 

Opvallend is het doelsaldo van Rostov. In dertig wedstrijden wist de ploeg 41 keer te scoren en kreeg de minste tegendoelpunten van de gehele competitie: twintig. Dat was mede te danken aan een serie van acht competitiewedstrijden waarin acht keer de nul werd gehouden. Het 5-3-2-systeem waarin Rostov doorgaans aantreedt, helpt het aantal tegengoals tot een minimum te beperken.

Anderlecht

Waar Ajax PAOK Saloniki versloeg in de vorige kwalificatieronde voor het hoofdtoernooi van de Champions League, rekende Rostov af met RSC Anderlecht. De Belgische formatie dacht een goede uitgangspositie te hebben bemachtigd, door doelpuntrijk gelijk te spelen: 2-2. In België kwam Anderlecht echter van een koude kermis thuis: 0-2. Het wordt interessant om te zien of Ajax in staat is om de opmars van Rostov in de twee onderlinge duels een halt toe te roepen.

Ajax - FC Rostov is vanavond rechtstreeks te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen