Interview: Janssen is realistisch en verwacht transfers

14 augustus 2016, 07:00

Sinds de komst van coach Erik ten Hag zijn de prestaties van FC Utrecht dik in orde, maar na twee speelronden zijn de Domstedelingen nog zonder zege. Aanvoerder Willem Janssen denkt echter dat Utrecht dit seizoen weer tot veel in staat is. FCUpdate.nl sprak na de 2-2 tegen sc Heerenveen met de Limburger, die benieuwd is hoe de selectie er na 31 augustus uit zal zien.

Hoe zuur is het dat jullie na twee speelronden nog niet gewonnen hebben?

"We begonnen natuurlijk met een moeilijk programma, maar het is jammer dat we onszelf tot twee keer toe niet beloond hebben. Bij de start van de competitie moet je altijd zo snel mogelijk punten proberen te pakken, aangezien je dan in een flow komt te zitten."

Waar staan jullie nu als team, voetballend gezien?

"Voetballend is het dik in orde, dat hebben we vorige week (1-2 tegen PSV, red.) ook laten zien. Voetbal gaat echter om meer dan alleen maar lekker op balbezit spelen. We hebben nog niet heel veel kansen weggegeven, maar we hebben wel vier goals geïncasseerd. Dat moet beter. We hebben er zelf drie gemaakt, maar hadden er eigenlijk meer moeten maken. Uiteindelijk moeten we het beter doen op beslissende momenten in een wedstrijd. Dan kunnen we wedstrijden gaan winnen."

Aan de individuele klasse in het team zal het in ieder geval niet liggen, toch?

"Klopt, maar we laten het nu ook als team zien. Vorig jaar werden we na een maand of vier pas stabieler. We gingen tegen die tijd steeds minder weggeven en beter in de organisatie staan. Dat is nu al aardig op orde en dan kan je natuurlijk met jongens als Bart Ramselaar, Yassin Ayoub en Sébastien Haller het verschil maken. Dat is natuurlijk genieten. Maar dan moet je wel de kansen killen op de momenten dat het echt moet. Maar nogmaals: met de teamprestatie zit het wel goed. We moeten alleen kritisch blijven op dingen die nog beter moeten."

Vorig jaar hebben jullie het zeer goed gedaan, met het bereiken van de bekerfinale en de vijfde plaats. Toch bleef iets tastbaars uit. Is dat dit seizoen een realistisch doel?

"Enerzijds hebben we nog een vrij complete groep ten opzichte van vorig jaar, maar anderzijds zijn we wel drie sterkhouders kwijtgeraakt, met Timo Letschert, Ruud Boymans en Christian Kum. Daardoor hebben we in de breedte wel iets ingeleverd. Ons voordeel is wel dat we nu al verder zijn dan vorig jaar. Toen hebben we in het begin veel punten verloren. Ik hoop dat we nu sneller meer punten gaan halen, al weet je natuurlijk nooit wat er voor 31 augustus allemaal gaat gebeuren."

Wat dat betreft lijkt het er wel op dat er nog veel bij jullie gaat gebeuren… Ben je daar bang voor?

"Tja, ben ik daar bang voor? Het is gewoon de realiteit. Dat komt natuurlijk ook omdat we vorig jaar een goed seizoen hebben gedraaid. Bovendien groeien de bomen bij deze club ook niet meer tot in de hemel. Daardoor krijgen er steeds meer jonge jongens de kans. Het is realistisch beleid."

Maar toch. Als de beste spelers aan boord blijven, is de kans op goede prestaties natuurlijk veel hoger.

"Uiteraard. En uiteindelijk gaat het er ook om dat je spelers goed vervangt, mochten ze daadwerkelijk vertrekken. Dat was vorig jaar het geval en dat zal dit jaar ook weer moeten gebeuren. Het wordt voor ons moeilijk om de prestatie van vorig seizoen te evenaren, maar daar gaan we wel voor. We moeten heel hard werken om uiteindelijk weer te staan waar we vorig jaar stonden. Dat wordt een hels karwei, omdat er heel veel ploegen vergelijkbaar zijn. Vorig jaar hebben we dat in ons voordeel weten om te buigen, maar het wordt moeilijk om dat weer te doen. Toch heb ik er wel veel vertrouwen in."

Probeer je spelers als Haller, Ramselaar, Ayoub en Ruiter ook over te halen om te blijven, of gebeurt zoiets niet echt in de kleedkamer?

"Natuurlijk maak je er wel eens geintjes over, maar het is natuurlijk wel zo dat we heel veel jongens hebben die ambitieus zijn. Dat was ik ook op die leeftijd. Dan wil je stappen in je carrière maken. De een is misschien al aan toe aan een stap hogerop, de ander nog niet. Als de markt nou eenmaal gaat rollen, dan wordt het lastig om de groep bij elkaar te houden. Laten we hopen dat er niet al te veel gaat gebeuren, maar ik heb er wel vertrouwen in dat er adequaat gereageerd zal worden op spelers die toch vertrekken. Ondertussen moeten andere spelers zich weer door ontwikkelen. Dat is een mooie uitdaging."

Is dit volgens jou het beste FC Utrecht in de afgelopen jaren?

"We zijn als team wel heel stabiel geworden in de loop van vorig seizoen. Dan kan een individu zich optimaal ontwikkelen. En als je ziet hoe groot onze kern is en hoeveel jongens doorbreken vanuit de jeugd, dan is dat heel positief. We hebben in de breedte misschien iets ingeleverd, ook qua ervaring, dus is het nog wel afwachten. Maar ik heb er vertrouwen in, dat komt ook door de staf."

Nog één ding. Je speelt nu in het centrum van de defensie. Ben jij op papier nou helemaal een verdediger geworden, of niet?

"Ik ben multifunctioneel, haha. Nou ja, ik heb natuurlijk altijd op het middenveld gespeeld. Het is wel jammer dat mijn kwaliteiten op die positie verloren gaan, maar anderzijds is er bij ons veel concurrentie op het middenveld en is achterin de spoeling dun. Daarom ben ik daar ook terechtgekomen. Deze positie ligt me wel, al moet ik nog wel stappen maken in bepaalde dingen. Maar op deze leeftijd, met mijn spelinzicht, sturend vermogen en ervaring, vind ik het ook wel prettig om het spel voor me te hebben. Ik vind het wel prima zo, eigenlijk."

Door: Koen Jans

[photo,99876,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen