Het Europees Kampioenschap 2016 in elf beelden

14 juli 2016, 13:26

De stofwolken van een niet al te spectaculair maar toch aardig EK in Frankrijk zijn reeds opgetrokken. FCUpdate.nl stond met het beste team van het toernooi, de [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/300708/hoe-portugal-het-ek-won-zonder-bijna-te-winnen/,_blank,Portugese weg] naar de triomf en de grootste [a,http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/300817/euro-2016-de-drie-meest-tegenvallende-ploegen/,_blank,teleurstellingen] al stil bij het afgelopen eindtoernooi en blikt nu in beelden terug op EURO 2016. Dit was volgens ons het EK in elf foto's.

[photo,99124,left,]

Voor velen was het een daverende verrassing dat Portugal het EK wist te winnen. De schoonheidsprijs kregen de Portugezen niet, maar de trofee wel. De droom van Cristiano Ronaldo ging in vervulling. In het verleden brak hij weleens in tranen uit wegens het mislopen van een hoofdprijs met Portugal, maar nu heeft hij hem eindelijk te pakken. Het was wel wat: de superster viel eerst hullend en geblesseerd uit in de finale, maar had uiteindelijk tranen van geluk dankzij de winst op het EK. Het is hem gegund.

[photo,99188,left,]

Antoine Griezmann was onder meer dankzij zes doelpunten en twee assists de grote man op het EK, maar het goudhaantje van Frankrijk kon het niet bolwerken in de finale tegen Portugal. Dat geldt ook voor Paul Pogba, die tijdens het toernooi niet helemaal zijn stempel kon drukken op het spel van Frankrijk. Hier zijn de teleurgestelde Fransen in beeld gevangen op het verliezerspodium, maar ze zullen in de toekomst waarschijnlijk nog vaak genoeg met zilverwerk aan de haal gaan.

[photo,98734,left,]

Dit vinden wij een geweldige foto. Zlatan Ibrahimovic kondigde tijdens het EK aan dat hij na het toernooi zou afzwaaien bij de Zweedse ploeg en dus was duel met België zijn laatste optreden voor het land waar hij al jaren op handen gedragen wordt. Er werd afscheid genomen van een icoon, dat tot 116 interlands en 62 goals kwam in zijn carrière. Het reclamebord op de foto zegt het al: respect!

[photo,98792,left,]

Deze foto van Gareth Bale en zijn dochtertje Alba Violet is genomen na de 1-0 overwinning van Wales in de achtste finale tegen Noord-Ierland. De sterspeler nam de Welshe ploeg bij de hand op het EK en wist na het maken van deze foto ten koste van België (3-1) door te stomen naar de halve eindstrijd. We hebben genoten van Wales. Het land maakte niet alleen indruk op het veld, maar ook met haar positiviteit, vreugde, fans en discipline. Wales 'celebrates football', zoals achter Bale te lezen is.

[photo,98861,left,]

Een van de grote helden van het EK was Gianluigi Buffon. De keeper van Italië liet niet alleen zien dat hij op 38-jarige leeftijd nog altijd een van de besten ter wereld is, maar wist met La Squadra Azzurra ook uitstekend te presteren. Hoewel Duitsland na penalty's te sterk was in de kwartfinale, lieten de Italianen zich in de groepsfase en in de achtste finale tegen Spanje (2-0 winst) van hun goede kant zien. Buffon vierde het Italiaanse succes twee keer door aan de lat te hangen. Eén keer ging het mis en ging hij onderuit, na het duel met Spanje ging het goed.

[photo,98385,left,]

Gelukkig bleef gevreesd terreur uit op het EK in Frankrijk, maar toch werd het toernooi meerdere malen ontsierd door rellen. Georganiseerde Russische hooligans zorgden voor hevige onrust, en ook Kroatische, Hongaarse en Engelse 'supporters' deden op negatieve wijze van zich spreken. Knokpartijen, vuurwerk en gewonde stewards waren helaas aan de orde van de dag tijdens het toernooi.

[photo,98816,left,]

Hoe het ook kan, werd ook duidelijk. Geregeld was het gedrag van de fans namelijk mooier om naar te kijken dan naar de wedstrijden op het EK. Daar waren landen als Ierland, Noord-Ierland, Wales en IJsland voor verantwoordelijk. Bijna elke dag verschenen er mooie en hilarische filmpjes van met name Ierse fans op het internet. De supporters van deze landen gaven het EK kleur. Het Noord-Ierse 'Will Grigg's on fire' nam zelfs heel Europa over. Genieten, was het.

[photo,99190,left,]

Een van de mooiste dingen van het EK vonden wij de tranen van Darijo Srna. Wie naar de volksliederen voor het duel tussen Kroatië en Tsjechië gekeken heeft, zal met hem meegevoeld hebben. In aanloop naar deze wedstrijd verloor Srna zijn vader, waardoor de aanvoerder van de Kroaten even terugging naar zijn land. Na de begrafenis kwam hij weer naar Frankrijk, om het daar met Kroatië op te nemen tegen Tsjechië. Tijdens het volkslied brak hij in tranen uit en kijk hij omhoog, naar zijn vader in de hemel. Prachtig.

[photo,98717,left,]

Vergelijkbaar met Wales was het EK-succes van IJsland. Het land van slechts 330.000 euro debuteerde met een plek in de kwartfinale op het eindtoernooi. Na de groepsfase zonder verlies te hebben overleefd, werd er zelfs met Engeland afgerekend in de achtste finale: 2-1. De Scandinaviërs hebben veel harten veroverd in Frankrijk, waar de fans en spelers met hun gezamenlijke haka ('húh!') voor iets memorabels zorgden.

[photo,98458,left,]

Het is geen grap, maar de oudste speler op EURO 2016 werd al op 1 april 1976 geboren. Het is Gábor Király, de keeper van Hongarije. De 40-jarige goalie werd de oudste keeper ooit op een EK. Met zijn cultstatus, voor een groot deel een gevolg van zijn grijze, katoenen joggingbroek, groeide hij uit tot een lieveling op het EK. Het mooie is dat de ervaren rot het ook nog eens prima deed. Deze foto is in onze optiek een mooi symbool van het feit dat je als klein voetballand nog veel kunt bereiken.

[photo,98544,left,]

We sluiten af met een humoristisch plaatje. Want was het bizar. Meerdere malen doken er beelden van Joachim Löw op, waarop de bondscoach van Duitsland eerst met zijn hand aan bepaalde lichaamsdelen zat, alvorens hij op zeer intrigerende wijze aan zijn hand rook. Löw leek zich niet echt te beseffen dat er veel camera's op je gericht staan tijdens een EK en dat leverde dus merkwaardige video's op. Met de regerend wereldkampioen werd Löw in de halve finale uitgeschakeld door gastland Frankrijk.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen