EK-dag 29: vette winst voor UEFA, gastland Frankrijk steelt

EK-dag 29: vette winst voor UEFA, gastland Frankrijk steelt

8 juli 2016 – De Europese eindronde in Frankrijk maakt zich op voor de ontknoping. Zondag strijden het gastland en Portugal om de hoofdprijs. Op deze rustdag blijkt het toernooi zeer lucratief te zijn voor de UEFA, terwijl in Rusland het EK juist een negatieve stemming opleverde. Verder werd bekend dat Petr Cech afzwaait en stelen de Fransen een IJslands ritueel.

EK levert UEFA 830 miljoen op

Het EK laat de kassa bij de UEFA stevig rinkelen. Na aftrek van de kosten blijft 830 miljoen euro over, waarvan het grootste deel (600 miljoen) de komende vier jaar wordt verdeeld onder de 55 landen die bij de Europese voetbalbond zijn aangesloten. Het overige deel gaat in een potje voor organisatorische kosten, zoals de kwalificatie voor het EK van 2020 en dat toernooi zelf. Het evenement in Frankrijk bracht bijna 2 miljard aan inkomsten met zich mee, een verhoging van van ruim 30 procent ten opzichte van het vorige EK in Polen en Oekraïne. Dat komt vooral door de uitbreiding van het deelnemersveld, van 16 naar 24 teams, en de daarbij behorende extra inkomsten van tv-deals.

Tsjech Cech had een beter afscheid verdiend

De laatste groepswedstrijd op dit EK tegen Turkije (0-2) verlies) is het laatste duel dat Petr Cech gekeept heeft voor het Tsjechische elftal. Dat is vandaag bekend geworden. Sinds zijn debuut in februari 2002 stond de doelman van Arsenal maar liefst 124 keer onder de lat bij de nationale ploeg van Tsjechië, waar eerst met Jaroslav Plasil (34) al een andere routinier zijn afscheid aankondigde. Het is toch wel een moment om bij stil te staan, aangezien Cech de recordinternational van de Tsjechen is. De Arsenal-keeper had een beter afscheid verdiend, want het was niet al te kleurrijk wat Tsjechië op Euro 2016 liet zien. In totaal werd er één puntje gesnoept tegen Kroatië, Spanje en Turkije, waardoor Tsjechië als laatste eindigde in Poule D.

Half miljoen fans willen Russische EK-spelers weren

Voor Rusland liep het EK door de uitschakeling in de groepsfase uit op een drama. De internationals staan er dan ook vanzelfsprekend niet goed op bij de achterban. Een online petitie om de Russische spelers uit het EK-keurkorps voortaan buiten de nationale ploeg te laten, kan al rekenen op de steun van zo'n 500.000 boze fans. "We willen dat alle leden van deze selectie uitgesloten worden", aldus initiatiefnemer Anton Khassanov. "Zij hebben hun uitverkiezing niet gerechtvaardigd en zijn uit de gratie van het volk gevallen." Het is nog maar zeer de vraag of de nieuwe Russische bondscoach ook daadwerkelijk de bezem door de huidige kern zal halen.


Frankrijk 'steelt' IJsland-haka

Naast het geweldige gedrag van de fans van Ierland in Frankrijk, het eindeloze gezang van het Noord-Ierse cultnummer 'Will Grigg's on fire' en de snuffelende Joachim Löw was ook het haka-ritueel van IJsland erg opvallend tijdens dit EK. Na hun wedstrijden verzamelden de internationals van het Scandinavische land zich voor het vak met hun supporters, om begeleid door harde oerkreten (Húh!) synchroon in hun handen te klappen. Het was een geweldige gewaarwording en dat vond Frankrijk ook. De EK-gastheer, die IJsland uitgerekend naar huis stuurde in de kwartfinale, imiteerde de IJslandse haka donderdagavond na de 2-0 zege op Duitsland. Voor Alfred Finnbogason (ex-sc Heerenveen) reden genoeg om een bericht te plaatsen op Twitter. "Het is niet netjes om te stelen... Ach ja, als je het EK wint, dan mag je onze manier van feestvieren wel lenen", sprak de IJslandse spits met een knipoog.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 14 oktober 2019

  2. zondag 13 oktober 2019