Als het erom gaat, dan staat Duitsland er tegen Frankrijk

Als het erom gaat, dan staat Duitsland er tegen Frankrijk

7 juli 2016 – Portugal verschafte zich woensdagavond dankzij een 2-0 overwinning op Wales een ticket voor de finale van het EK, maar de halve finale van vanavond (donderdag) is op papier een stuk aantrekkelijker dan de eerste. Duitsland en Frankrijk ontmoeten elkaar vanaf 21.00 uur in het Stade Vélodrome in Marseille. FCUpdate.nl duikt voor het duel nog even in de statistieken.

Onderlinge statistieken

Als we de onderlinge statistieken bekijken, dan zien we dat Frankrijk in het voordeel is. De Duitsers en de Fransen hebben in het verleden 27 keer tegen elkaar gespeeld. Die Mannschaft trok negen keer aan het langste einde, Les Bleus gingen twaalfmaal met de winst aan de haal. Als Frankrijk won, dan was er echter bijna altijd sprake van een vriendschappelijke interland. Alleen in 1958, op het WK in Zweden, wisten de Fransen met 6-3 van Duitsland te winnen. Just Fontaine maakte destijds een hattrick voor zijn land.

Als de druk op de ketel staat, dan heeft Duitsland echter een betere staat van dienst in het onderlinge affiche. Hoewel beide landen elkaar nog nooit troffen in de context van een EK, stonden ze sinds 1982 tot drie keer toe tegenover elkaar op een WK. In 1982 zegevierden de (West-)Duitsers in Sevilla na een 1-1 stand na negentig minuten, een 3-3 stand na 120 minuten en strafschoppen (5-4). Op het WK 1986 in Mexico ging het ook mis voor Frankrijk, Duitsland won in Guadalajara met 0-2 dankzij goals van Andreas Brehme en Rudi Völler. Het laatste onderling duel vond plaats op het WK 2014 in Brazilië. Toen knikte Mats Hummels de Duitsers naar een degelijke 0-1 overwinning in Rio de Janeiro.

Frankrijk won door goals van Olivier Giroud en André-Pierre Gignac nog wel haar laatste wedstrijd tegen Duitsland (2-0), maar deze zege werd volledig overschaduwd door een aanslag in het Stade de France en de rest van de terreur in Parijs op 13 november 2015.

Recente statistieken[/h2]

Op het huidige EK lijken Duitsland en Frankrijk tot dusver weinig voor elkaar onder te doen. Hoewel Frankrijk wat stroef begon, begint de motor van de ploeg van bondscoach Didier Deschamps steeds beter te draaien. Waar de Duitsers heel het toernooi zeer solide waren, hadden ze in de kwartfinale wel veel moeite met Italië. Met de azuurblauwen werd pas na strafschoppen afgerekend. Het zal aankomen op de vorm van de dag, maar we nemen de statistieken van de vorige wedstrijden onder de loep.

Hoewel Duitsland meer doelpogingen (91-87) heeft ondernomen dan Frankrijk, zijn de Fransen een stuk effectiever, met 11 tegen 7 doelpunten. Ook raakte de EK-gastheer vaker het houtwerk (6-3) dan de tegenstander in de halve eindstrijd. Frankrijk speelt doelgerichter en meer vanuit snelheid en counters, Duitsland heeft over het algemeen meer balbezit (63-55 procent). Ook het aantal passes (3383-2510), het aantal aangekomen passes (3064-2218) en de passzuiverheid (90-88 procent) ligt hoger bij onze oosterburen.

Hoewel het aantal gele (7-7) en rode (0-0) kaarten gelijk ligt, heeft Duitsland meer overtredingen nodig dan Frankrijk: 61 versus 48. De verdediging van de Mannschaft heeft in totaal 248 ballen afgepakt, terwijl de Fransen dat 201 keer voor elkaar kregen. Er is sprake van een botsing van speelstijlen: Duitsland speelt dominant, op balbezit en vanuit een sterke defensieve organisatie, Frankrijk heeft minder geduld en zoekt daardoor sneller de aanval, maar heeft het vizier ook meer op scherp staan. Antoine Griezmann (4), Giroud (3) en Dimitri Payet (3) toonden hun scorsingdrift, terwijl bij Duitsland alleen Mario Gomez (2) meer dan één goal produceerde.

gerelateerd