Quaresma kopt strijdlustige Portugezen langs Kroatië

25 juni 2016, 23:55   Bijgewerkt: 26 juni 2016, 00:12

Portugal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK. De strijdende ploeg van Fernando Santos hield Kroatië 120 minuten lang van scoren af en benutte de enige grote kans die ze kregen. Ricardo Quaresma was de gevierde man door de bal in het doel te werken na een gestopt schot van Cristiano Ronaldo. De Kroaten, die Domagoj Vida drie goede kansen om zeep zagen helpen, staan na een goede poulefase met lege handen. Portugal ontmoet bij de laatste acht van EURO 2016 Polen.

Van beide ploegen mocht wat worden verwacht op basis van de groepsfase. Kroatië maakte indruk met zeges op Spanje en Turkije en Portugal zorgde voor spektakel tegen Hongarije (3-3). Die verwachtingen werden in Lens niet waargemaakt. Alleen de liefhebbers van een tactisch steekspel kwamen aan hun trekken omdat beide teams elkaar volledig in evenwicht hielden. De Portugezen schuwden niet om in te zakken en af en toe een vervelende tik uit te delen om het combinatiespel van Kroatië te ontregelen. Adrien Silva en Cristiano Ronaldo gingen op een voet van een tegenstander staan en José Fonte maakte het nog bonter door met een voet op het onderbeen van Ivan Rakitic te landen na een duel. Opzet kon niet worden uitgesloten, maar scheidsrechter Carlos Velasco Carballo miste het incident of achtte schuld onvoldoende bewezen.

Zijn Portugese collega's Cristiano Ronaldo en Nani, beiden goed voor twee treffers in de groepsfase, kwamen ook nauwelijks in het stuk voor. De ploeg van Fernando Santos liet heel sporadisch zien dat het wel degelijk in staat is tot flitsend combinatievoetbal, maar deed dat vaak op grote afstand van Kroatische doel. Een snelle combinatie over de linkerkant met een hakbal van Raphaël Guerreiro, een snelle kaats van Ronaldo en een pirouette van Joao Mario strandde ook op 20 meter van doelman Danijel Subasic.

Bij die ene mogelijkheid, na een uur spelen, bleef het in de reguliere speeltijd. Ook in de verlenging leek geen van beide ploegen lange tijd echt van zins om de hatelijke nul van het scorebord te krijgen. Tot de laatste tien minuten van de verlenging. De Kroaten, die eerder nog een vermoeide indruk maakten, zetten toch nog alles op alles om de winst te forceren. Opnieuw was Vida dichtbij met een kopbal toen Rui Patricio uitgleed na een corner en een poging van Perisic raakte zelf de paal tijdens een periode van druk op het Portugese doel.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen