IJsland klopt Oostenrijk in slotminuut en blijft op EK

Ger
22 juni 2016, 20:16

Debutant IJsland heeft zich geplaatst voor de achtste finale van het Europees kampioenschap voetbal. De ploeg van Lars Lagerbäck overleefde een Oostenrijkse storm en stelde in de slotminuut zelfs de tweede plaats veilig in groep F. De 2-1 overwinning was voldoende om zowel Oostenrijk als Portugal voor te blijven. IJsland ontmoet in de achtste finale Engeland, Oostenrijk mag naar huis.

Oostenrijk had juist een zege nodig om de groepsfase van dit EK te overleven. Om dat te realiseren zou de ploeg van Marcel Koller moeten doen wat het niet vaak doet op een EK: scoren. Alleen in 2008 maakte Oostenrijk een doelpunt op een eindronde van het EK. Koller besloot op zoek te gaan naar goals in een 3-5-2 formatie met wingbacks en zonder aanvaller Martin Harnik. 

Het leek dat na dit moment dat de schrik in de benen was geslagen bij de Oostenrijkers. Zowel bij de balcontrole als de passing ging er veel fout. Ook Alaba deelde in de malaise en Arnautovic moest zelf zijn eigen mogelijkheden creëeren. Dé kans om te scoren kwam voor Arnautovi? op een onverwacht moment. Keeper Hannes Haldórsson treuzelde veel te lang bij het wegschieten van de bal en liet zich de bal afsnoepen. De Stoke City-aanvaller hoefde de bal alleen nog maar in het lege doel te schuiven, maar gleed zelf onderuit. Het was een enorme opluchting voor de goalie van IJsland, die prima reddingen afwisselt met blunders. Bij een volgende moment van Arnautovic, een schot met links in de bovenhoek, stond Halldórsson wel weer op zijn post.  

Na de tegentreffer was de plaatsing erg ver weg voor Alaba en de zijnen. Het dwong Oostenrijk tot een meer opportunistische speelstijl waar Arnautovic en Alaba vaker direct werden aangespeeld. Dat recept bleek beter te werken, de IJslandse defensie had handen en voeten nodig om de sterke Arnautovic af te stoppen. Het was echter een duel tussen Alaba en Ari Skúlason dat de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak deed besluiten om de bal op elf meter te leggen. Een onvermijdelijke beslissing want de linksback hing met twee handen aan de arm bij de middenvelder van Bayern München. Een benutte penalty zou de enorme druk van de schouders hebben afgehaald, maar juist die druk kon Aleksandar Dragovic niet aan. De verdediger mikte de bal op de paal vanaf de strafschopstip.

Ondanks een ware stormloop bleef de versterkte IJslandse defensie, aangevuld met drie extra verdedigers, overeind. IJsland profiteerde daarna ook nog van de enige goede uitbraak in de laatste minuut. Arnór Traustason schoof de bal via de hand van Robert Almer in de korte hoek na een snelle counter: 2-1. Het verzekert de debutanten van het eiland van een mooi duel tegen Engeland in de achtste finale.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen