Tiental Manchester United grijpt FA Cup na verlenging

21 mei 2016, 21:29   Bijgewerkt: 21 mei 2016, 22:02

Manchester United heeft zaterdagavond ten koste van Crystal Palace de FA Cup veroverd. Op het imposante Wembley was de ploeg van Louis van Gaal na verlenging met 2-1 te sterk voor The Eagles. Door doelpunten van Jason Puncheon en Juan Mata was het duel na reguliere speeltijd in evenwicht. In de verlenging kwamen de Mancunians na een tweede gele kaart voor Chris Smalling met tien man te staan, maar Jesse Lingard bezorgde zijn ploeg alsnog de overwinning.

Van Gaal won tijdens zijn imposante trainerscarrière bij iedere club die hij trainde een grote prijs. Na twee enerverende jaren bij Manchester United had de 64-jarige oefenmeester tot dusver echter alleen matige resultaten en kritiek geoogst. Tot vandaag. Op Wembley sloten The Red Devils een teleurstellend seizoen met het omhooghouden van de FA Cup alsnog glansrijk af. In een meeslepend duel werd Crystal Palace uiteindelijk verdiend over de knie gelegd.

Net als in 1990 was Crystal Palace de tegenstander van Manchester United in de finale van het oudste voetbaltoernooi ter wereld. De Londense club werd dit seizoen vijftiende in de Premier League en won nog nooit een grote prijs in Engeland. De manschappen van Van Gaal begonnen dus als grote favoriet aan de finale van de 135e FA Cup. Die favorietenrol maakte Manchester United grotendeels waar, want de Mancunians waren het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij.

Met Daley Blind en zonder Memphis Depay en Timothy Fosu-Mensah trok Manchester United vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief naar zich toe. Onder leiding van de 18-jarige smaakmaker Marcus Rashford en aanvoerder Wayne Rooney werden de touwtjes direct in handen genomen. Op wat kleine mogelijkheden en een grote kans voor Anthony Martial na leverde dat voor rust echter geen doelpunt op. Omdat aan de andere kant Yala Bolasie tot twee keer toe David de Gea op zijn weg vond, werd er in de eerste helft niet gescoord.

Na de pauze waren de Mancunians al snel dicht bij een doelpunt. Na een mooie voetbeweging van Rashford knalde Marouane Fellaini de bal snoeihard op de kruising. Even later raakte Martial met een bekeken kopbal nogmaals het aluminium. Tien minuten voor tijd leek Manchester het deksel op de neus te krijgen toen invaller Puncheon de openingstreffer langs De Gea ramde. De balans werd na een heerlijke actie van Rooney door Mata echter weer snel hersteld.

In de verlenging waren het The Eagles die als eerste dreigend konden worden. Bolasie nam een afvallende bal in een keer op de slof, waardoor De Gea gestrekt richting de korte hoek moest. Manchester United kreeg vlak voor het einde van de eerste verlenging een klap te verwerken toen Smalling eraf moest met zijn tweede gele kaart. Nadat Michael Carrick een enorme kopkans had gemist, was het echter Lingard die met een heerlijke pegel in de kruising het rode gedeelte van Manchester alsnog in vuur en vlam zette.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen