Acht kandidaten om Frank de Boer op te volgen bij Ajax

12 mei 2016, 14:03

Het speculeren kan beginnen. De aankondiging van het vertrek van Frank de Boer bij Ajax zal een heuse geruchtenregen teweegbrengen. Meteen worden er diverse namen van kandidaten die de trainer kunnen opvolgen de wereld in geslingerd. FCUpdate.nl zet een aantal mogelijke gegadigden op een rijtje. Natuurlijk zijn er logische kandidaten en meer 'out-of-the-box' kandidaten.

Peter Bosz

[photo,93594,left,]

De topkandidaat voor de vacante trainerspositie bij Ajax lijkt Peter Bosz te zijn. De trainer, die afgelopen winter van Vitesse naar het Israëlische Maccabi Tel Aviv overstapte, lijkt wat betreft zijn voetbalideeën wel te passen bij Ajax. Zijn filosofie vertoont namelijk veel parallellie met de filosofie van Johan Cruijff, wiens zoon Jordi momenteel als technisch directeur samenwerkt met Bosz. Het zou, ondanks het Feyenoord-verleden van Bosz, een aardig logische keuze zijn.

John van den Brom

[photo,94549,left,]

Een naam die al tijden in één adem genoemd wordt met Ajax, is die van John van den Brom. De keuzeheer van AZ zou al eens op de shortlist van de Amsterdamse club hebben gestaan. Clubman Sjaak Swart zei in februari dat hij Van den Brom als een goede kandidaat beschouwt. "John heeft sjoege van het spelletje en is een echte teamspeler. Het is een voordeel dat John bij Ajax heeft gespeeld en hoofd opleidingen is geweest", zei Mister Ajax in De Telegraaf. Van den Brom heeft bij Ajax al de jeugd getraind en maakte als coach al indruk bij AGOVV, Vitesse en AZ. Bij Anderlecht kreeg hij de kans bij een topclub, maar dit avontuur verliep niet helemaal zoals gewenst.

Frank Rijkaard

[photo,19287,left,]

Gek genoeg is het al een paar jaar min of meer stil rond Frank Rijkaard. De 73-voudig international van Oranje werd in januari 2013 de laan uitgestuurd bij Saoedi-Arabië en maakte sindsdien geen sprong meer in het diepe. Is deze functie bij Ajax voor hem niet dé uitgelezen kans om zijn trainerscarrière nieuw leven in te blazen? De geboren Amsterdammer kent de club in ieder geval goed en heeft een schat aan ervaring. Vooral in zijn vijf jaar bij FC Barcelona maakte hij furore als trainer.

Jaap Stam

[photo,97686,left,]

Jaap Stam kondigde onlangs zijn vertrek bij Jong Ajax aan. De oud-verdediger is, net als Van den Brom, al meerdere malen gelinkt aan de opvolging van De Boer. "Natuurlijk heb ik erover nagedacht wat er gebeurt als Frank de Boer besluit weg te gaan. Maar ik ga niet zitten afwachten", sprak Stam in februari in De Telegraaf. Nu De Boer weg is, hoeft de inmiddels gecertificeerde trainer wellicht niet meer te wachten. De naam van Stam zingt ook overigens ook rond bij Willem II en NEC. Misschien vindt hij het geschikt om eerst bij zo'n club ervaring op te doen.

Dennis Bergkamp

[photo,94319,left,]

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Ajax Dennis Bergkamp of Hennie Spijkerman zal doorschuiven naar de functie van hoofdtrainer, maar Bergkamp geldt misschien wel als een interessante kandidaat. Tussen 1986 en 1993 werd hij een held in het shirt van Ajax en na eerst jeugdtrainer te zijn geweest in Amsterdam, voegde hij zich in 2011 bij de technische staf rond het eerste elftal. Met zijn internationale ervaring en inzicht draagt hij al vijf jaar zijn steentje bij. Eerder volgde hij De Boer op als trainer van de A1, misschien treedt hij nog een keer in diens voetsporen. Veel mensen zijn wel sceptisch over de persoonlijkheid van Bergkamp, dat kan een rol spelen.

Clarence Seedorf

[photo,81832,left,]

Een niet voor de hand liggende, maar wel leuke optie is Clarence Seedorf. De voormalig international van Oranje maakt er geen geheim van dat hij ambitieus is en vanaf volgend seizoen graag weer aan de slag zou gaan als hoofdtrainer. Tot dusver heeft hij één klus gehad als coach en dat liep uit op een bittere teleurstelling. De oud-middenvelder met veel ervaring in de voetbaltop hield het slechts zes maanden vol bij AC Milan. Dat is geen schande, aangezien het trainerskerkhof daar steeds voller wordt. Wellicht kan Ajax Seedorf een mooi tweede project geven.

John van 't Schip

[photo,97858,left,]

Het aftreden van De Boer is één dag na de aankondiging van het vertrek van John van 't Schip bij de Australische club Melbourne City naar buiten gekomen. Hoewel de 52-jarige coach nog wel zijn contract bij zijn werkgever gaat uitdienen, wil hij weer dichter bij huis zijn. Zijn thuis is min of meer Amsterdam. De 41-voudig international speelde niet alleen elf seizoenen lang voor Ajax, maar was ook meerdere jaren als assistent- en interim-trainer werkzaam bij de Nederlandse topclub. Ook was hij assistent-bondscoach bij Oranje.

Erik ten Hag

[photo,97726,left,]

Verkozen tot Trainer van het Jaar is dit seizoen Erik ten Hag. De voormalig coach van Bayern München II heeft dit seizoen veel indruk gemaakt, door FC Utrecht naar de vijfde plaats in de Eredivisie én de finale van de KNVB Beker te loodsen. Of hij klaar is voor een overstap naar Ajax is nog maar de vraag, maar het is wel een feit dat Ten Hag deze jaargang veel respect heeft afgedwongen met zijn prestaties in de Domstad.

Door: Koen Jans

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen