ErediVisie: wat opviel in de laatste speelronde

ErediVisie: wat opviel in de laatste speelronde

9 mei 2016 – Het zit erop. Zo warm als het op de slotdag van het reguliere eredivisieseizoen was, zo verhit ging het er ook aan toe in de zinderende titelrace. Voor Ajax liep de laatste speelronde uit op een duister drama, voor PSV werd het een groot feest. Maar er gebeurde meer op de Nederlandse velden, zoals uit de gratie geraakte trainers, mislukte reclame en een respectvol gebaar. FCUpdate.nl pikt, voor de laatste keer dit seizoen, een aantal opvallende zaken eruit. Winnaars en verliezers

Nu de laatste speelronde van de Eredivisie gespeeld is, kunnen we de balans opmaken. De grootste winnaar van de slotdag is natuurlijk PSV, dat zich met een 1-3 overwinning bij PEC Zwolle tot landskampioen kroonde. De grootste verliezer is zonder twijfel Ajax, voor wie zich door een 1-1 bij De Graafschap een regelrecht drama voltrok. AZ won de slag om de vierde plaats van FC Utrecht (1-3) en gaat daarom de laatste voorronde van de Europa League in. Vincent Janssen kroonde zich met 27 goals tot topscorer in de Eredivisie. Utrecht maakt zich met Heracles Almelo, FC Groningen en PEC Zwolle op voor de 'Europese' play-offs. Vitesse (2-2 bij FC Twente) en NEC (1-0 bij Feyenoord) vielen hiervoor buiten de boot. In de onderste regionen speelde Excelsior zich dankzij een 0-2 zege op het dit seizoen zo kleurloze SC Cambuur veilig. Willem II won keurig met 2-3 bij Roda JC, maar is wel veroordeeld tot de nacompetitie om promotie/degradatie.

Trainers zoeken de uitgang

Na een seizoen is het altijd interessant om te kijken in welke dug-outs zich een wisseling van de wacht zal plaatsvinden. Dat dit bij Groningen (Erwin van de Looi), Willem II (Jurgen Streppel), NEC (Ernest Faber) en sc Heerenveen (Foppe de Haan) gaat gebeuren, was al bekend. Daar is Rob Maas bij gekomen, aangezien hij bij Vitesse zal vertrekken. "De doelstelling van de club was om play-offs te halen en dat is niet gelukt. Daarom is er in onderling overleg besloten dat ik volgend seizoen geen trainer ben", sprak Maas na de 2-2 bij Twente. De dagen van Darije Kalezic bij Roda JC lijken ook geteld te zijn. Daags nadat de oefenmeester zei dat technisch directeur Ton Caanen 'vroeger te lang een autoverkoper is geweest', brengen de Limburgse kranten naar buiten dat Kalezic niet zal doorgaan als Roda-keuzeheer. Toch heeft hij Roda JC rechtstreeks behouden voor de Eredivisie, dat is vrij aardig.

Respect voor Foppe

Het treffen tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen was op de slotdag van de Eredivisie de enige wedstrijd om des keizers baard, maar toch had het duel in het Kyocera Stadion een speciaal karakter. Na het 1-1 gelijkspel in de Hofstad nam Foppe de Haan namelijk afscheid als trainer in het profvoetbal. Het clubicoon van Heerenveen zwaaide op 72-jarige leeftijd af en kon rekenen op veel respect. Het mooiste gebaar werd gemaakt door Henk Fraser, de trainer van ADO. De oefenmeester gaf zijn gewaardeerde collega meerdere cadeaus op de persconferentie, waar De Haan goed in het zonnetje werd gezet. Successen kon de gelouterde Fries Heerenveen dit seizoen niet bezorgen, maar toch was het vertrouwd om hem nog even voor de groep te zien staan bij de pompeblêdenclub. Foppe, het ga je goed! Voor beelden op onze Facebookpagina: klik hier.

Bizarre reclameblooper bij De Graafschap - Ajax

Wie zondagmiddag naar De Graafschap – Ajax zat te kijken, zal op een gegeven moment wellicht over in zijn ogen hebben gewreven. Op de digitale reclameborden van de Vijverberg waren nogal dubieuze mededelingen te zien. Teksten als 'de baby van Guardado kost PSV de titel', 'pornografie' en 'pissen in de shampoofles' waren te lezen in Doetinchem. Er werd met de teksten onder meer verwezen naar uitspraken van NOS-verslaggever Maxim Hartman. Het bleek om een actie van KPN te gaan. "Het waren prikkelend bedoelde teksten, maar we vinden het vervelend als mensen er aanstoot aan hebben genomen", liet het bedrijf weten aan het Eindhovens Dagblad. Er wordt gezegd dat KPN de ontstane tumult betreurt, maar misschien krijgt het bedrijf hiermee juist wel de gewenste aandacht...

Superboeren helden van boeren

Op een schaal van 1 tot en met 10: hoe groot zal de frustratie zijn bij de supporters van Ajax? O nee, er is helemaal geen schaal. Deze grap is niet door ons bedacht, maar wel leuk gevonden. Even alle gekheid op een stokkie: met 84 punten uit 34 duels heeft Ajax het natuurlijk ook gewoon heel goed gedaan. PSV was dit seizoen echter nog net wat sterker. "Het is meer dan terecht: ons team was het best dit jaar. Gelukkig is dat uiteindelijk ook gebleken", zei doelman Jeroen Zoet na het duel in Zwolle. Aanvoerder Luuk de Jong was zich er goed van doordrongen dat PSV het niet helemaal op eigen kracht heeft gedaan, maar dat de inspanning van De Graafschap tegen Ajax (1-1) goud waard is voor de Eindhovenaren. "Ik moet vooral de Superboeren echt bedanken. Het zijn echt mijn helden", sprak de captain van de kampioen tegen FCUpdate.nl.


Door: Koen Jans


gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 29 maart 2020

  2. zaterdag 28 maart 2020

  3. vrijdag 27 maart 2020