Verhaar: de laat opgebloeide gouden tulp van Sparta

Verhaar: de laat opgebloeide gouden tulp van Sparta

4 mei 2016 – Als iemand op 26-jarige leeftijd nog amateurvoetballer is, lijkt een carrière als prof zo goed als onhaalbaar te zijn. Het hoeft dan echter nog niet te laat te zijn, zo heeft Thomas Verhaar bewezen. Twee jaar nadat de aanvaller nog zijn wedstrijden bij de amateurs afwerkte, stond hij op het podium om de Gouden Stier voor beste speler van de Jupiler League in ontvangst te nemen. FCUpdate.nl sprak met hem over zijn interessante carrière.Van amateur naar prof

In de categorie 'bijzondere voetbalverhalen' past het door Verhaar afgelegde pad absoluut. De smaakmaker van Sparta is hét voorbeeld van een laatbloeier. Tot 2014 speelde hij nog bij VOC Rotterdam, waarmee hij van de derde klasse naar de hoofdklasse promoveerde. Ook bivakkeerde hij een kwartaal in de Verenigde Staten, waar hij het shirt van Houston Dutch Lions droeg. Een tijd van plezier en avontuur maakte toen plaats voor het leven als een prof. Hij paste zich moeiteloos aan en kreeg na twee jaar dus een prachtige prijs overhandigd, door niemand minder dan Vincent Janssen.

Verhaar belandde niet zomaar in het profwereldje, aangezien hij vroeger al in de jeugd van Sparta en Willem II zat. Van een doorbraak kwam het in 2010 echter niet voor de Rotterdammer. "Ik was op dat moment niet goed genoeg", zegt hij daar zelf over. "Bovendien dacht ik anders over het leven rond het voetbal dan nu. Dat was ook de reden waarom ik de keuze maakte om helemaal terug te gaan naar de derde klasse. Met VOC zijn we drie keer achter elkaar kampioen geworden en dus opgeklommen naar de hoofdklasse. Dat was een onvergetelijke tijd, die ik absoluut niet had willen missen. Tussen de eerste klasse en de hoofdklasse ben ik drie maanden in Amerika geweest. Dat was een prachtig avontuur", aldus Verhaar.

De laatbloeier is nog niet klaar

In zijn eerste seizoen bij Sparta kwam hij tot zeven goals in 36 duels, dit seizoen maakte hij maar liefst 24 doelpunten in 33 optredens. Hij was daarmee de grote man in het kampioensjaar van de Kasteelclub. "Ik ben blij dat het alsnog zo gelopen is", zegt Verhaar over het door hem afgelegde wandelpad. "Ik heb er wel hard voor moeten werken. Ik heb altijd gedaan wat voor mij het best voelde en waar ik van kon genieten. Dan komen de kwaliteiten vanzelf bovendrijven", stelt de clubtopscorer.

Dat hij altijd het stempel van een laatbloeier op zich gedrukt krijgt, boeit Verhaar weinig. "Iedereen legt zijn eigen pad af om zich volledig te ontwikkelen en ik heb het op deze manier gedaan. Ik bloei dan wel pas op mijn 28ste op in de Jupiler League... In de jaren hiervoor was ik ook wel lekker bezig, maar dan op een ander niveau", aldus de Spartaan, die vindt dat hij eigenlijk al wel eerder klaar was voor het profvoetbal. "Maar Sparta kwam pas na het jaar in de hoofdklasse en vanaf dat moment ben ik er vol voor gegaan. Ik heb toen besloten om er alles voor in het werk te zetten, zodat alles goed zou gaan. Het is mooi dat het zo loopt, maar voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar", zegt Verhaar veelbelovend.

Het Kasteel is zijn thuis

Wat duidelijk naar voren komt tijdens het gesprek met Verhaar, is dat hij zich heel goed en thuis voelt bij Sparta. De aanvaller is ook onder de indruk van de selectie en staf van de kampioen. "Ik heb eigenlijk nog nooit gezien dat er zo'n ongelofelijke bereidheid was om beter te worden als team en individu. Dat heeft ervoor gezorgd dat we zo'n seizoen hebben gedraaid", vindt Verhaar, die lovend is over coach Alex Pastoor. "Sparta heeft jaren lopen schipperen en het is geen toeval dat het onder hem is gaan draaien. Wij maken zijn visie iedere dag mee en wij kunnen ons daar allemaal erg in vinden. Dan krijg je, zoals ze dat zo mooi zeggen, dat iedereen met de neuzen dezelfde kant op staat."

Met het formuleren van een doelstelling voor het volgende seizoen zijn ze bij Sparta nog voorzichtig. Ook Verhaar houdt het abstract. "De lijn en ontwikkeling die we hebben ingezet moeten we doorzetten met Sparta. Ik denk dat Sparta in potentie een club is die structureel in de Eredivisie kan spelen. Maar je komt net uit de Jupiler League, dan zal je het eerst een seizoen lang moeten bewijzen."

Pastoor: "Leeftijd beperkt ontwikkeling nooit"

FCUpdate.nl vroeg aan Pastoor of hij, metaforisch gezien, water gegeven heeft om ervoor te zorgen dat de 28-jarige Verhaar alsnog tot bloei zou komen. "Mijn stelregel is: leeftijd beperkt je ontwikkeling nooit", reageerde de succesvolle trainer van Sparta. "Kijk: Michel Breuer is 35 jaar oud, maar die ontwikkelt zich ook nog steeds. Dat geldt ook voor Verhaar. Hij is geworden wie hij is en klaarblijkelijk hebben wij hem de omgeving en het klimaat geboden waardoor de tulp steeds verder open ging staan. Dat samenspel moeten we vasthouden in de Eredivisie. Hetzelfde aantal doelpunten verwacht ik niet van hem, maar wel hetzelfde type spel", aldus Pastoor.

Door: Koen Jans

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 12 augustus 2020

  2. dinsdag 11 augustus 2020

  3. maandag 10 augustus 2020