Martial schiet ManU in slotfase van spektakelstuk naar finale

23 april 2016, 20:24   Bijgewerkt: 23 april 2016, 21:20

Houden Manchester United en Louis van Gaal dan toch eremetaal over aan dit moeizame seizoen? The Red Devils bereikten zaterdag in elk geval de finale van de FA Cup. In een fantastische halve eindstrijd op Wembley werd Everton met 2-1 verslagen. Anthony Martial maakte in de laatste minuut van de extra tijd de winnende treffer.

Het halvefinaleduel tussen Everton en Manchester United op het sfeervolle Wembley verveelde geen minuut. Beide ploegen hadden aanvallende intenties, waardoor de toeschouwers een prachtige pot voetbal voorgeschoteld kregen, met volop kansen.

Bij rust leidde Manchester United met 0-1. Uitgerekend Marouane Fellaini opende in de 35ste minuut, tegen zijn oude club, de score. De Belgische middenvelder trof doel vanaf de vijfmeterlijn, na terugleggen van Martial. De voorsprong van Manchester United bij de pauze was niet onverdiend, maar Everton kreeg zeker wel kansen. In de vijfde minuut haalde Wayne Rooney een schot van Romelu Lukaku van de lijn en tien minuten later brak de Belgische Everton-spits door na een pass van Tom Cleverley. Manchester United mocht van geluk spreken dat Lukaku de bal met zijn knie te ver voor zich uit liet stuiteren.

Manchester United, dat voor rust via Jesse Lingard ook nog enkele mogelijkheden had, moest in de tweede helft toestaan dat Everton het meeste gevaar stichtte. In de 55ste minuut kreeg de club uit Liverpool een prachtige mogelijkheid voor de gelijkmaker. Na een overtreding van de Nederlander Timothy Fosu-Mensah, die net als Daley Blind in de basis stond bij Manchester United, mocht Everton een penalty nemen. Die straf was wellicht iets te zwaar, want Fosu-Mensah leek in duel met Ross Barkley ook de bal te spelen. De discussie verstomde evenwel al snel, aangezien keeper David De Gea de elfmetertrap van Lukaku keerde.

Een kwartier voor tijd kreeg Everton dan toch loon naar werken in de vorm van de 1-1, al had het daar wel de hulp van Chris Smalling voor nodig. De Manchester United-verdediger werkte een voorzet van Deulofeu vanaf rechts in eigen doel. Everton drukte daarna meteen door, maar achtereenvolgens De Gea en Fellaini voorkwamen dat Lukaku kon scoren.

In de extra tijd, toen het duel op een verlenging afstevende, trok Manchester United alsnog het ticket voor de finale naar zich toe. Op aangeven van Ander Herrera schoot Martial de 1-2 in het doel. In de FA Cup-finale, op zaterdag 21 mei eveneens op Wembley, is Watford of Crystal Palace de tegenstander.