ErediVisie: wat opviel in de 27ste speelronde

14 maart 2016, 11:36   Bijgewerkt: 14 maart 2016, 13:01

Het weekend in de Eredivisie verliep bepaald niet zoals op voorhand verwacht werd. Zowel PSV als Ajax, in de afgelopen weken allebei ongenaakbaar, liep averij op met de kraker van volgende week in het zicht. Maar er speelden zich meer opvallende zaken af. FCUpdate.nl pikt ze, zoals op iedere maandag, weer eruit. Met een goede loopactie, broederschap, een primeur en assistenkoningen.

De beste loopactie van het weekend

{image[308798][right-half][]}De mooiste actie van het eredivisieweekend vond niet binnen de lijnen plaats. Daarvoor moeten we zijn bij de aanhang van FC Twente, die een dikke pluim verdient. In de loop van afgelopen week ontstond een bijzonder idee in Enschede. In duistere en zware tijden sloegen verschillende supportersverenigingen de handen ineen om de club een hart onder de riem te steken. Voor de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle verzamelden duizenden fans van de Tukkers zich in het Volkspark, om vervolgens in een mars richting De Grolsch Veste te lopen. Met spandoeken met de teksten 'Twente leeft' en 'Waar fans verenigen, gaat herstel het snelst' gingen de supporters met elkaar naar het stadion. De problemen van Twente liegen er niet om en het voortbestaan van de club is in gevaar, maar als we mensen een rooskleurige toekomst toewensen, dan zijn het de fans van Twente wel. Zij kregen afgelopen weekend overigens ook nog eens een 2-1 zege op PEC Zwolle terug voor hun onvoorwaardelijke steun.

Broederschap bij De Graafschap

{image[308711][left-half][]}Mooie taferelen bij De Graafschap. De vrijdagavondwedstrijden waren de afgelopen tijd meestal om van te huilen, maar de Superboeren maakten er een feestje van op de altijd gezellige en sfeervolle Vijverberg. De Doetinchemmers wonnen knap met 3-0 van Roda JC en gaven de rode lantaarn daarmee weer over aan SC Cambuur, dat met 3-1 bij Heracles verloor. De Graafschap liet de pret niet bederven door de omgevallen boarding. Scheidsrechter Ed Janssen moest het duel tussen de laagvliegers voor even staken omdat de elektronische reclameborden aan de zijkant van het veld waren omgevallen, maar er kon na een minuut of tien gewoon weer gevoetbald worden. Tientallen supporters van de thuisclub staken namelijk massaal de handen uit de mouwen. Ze stapten het veld op en drukten de boarding vakkundig naar achteren. Ook dat is de Eredivisie. Mooi!

Opmerkelijke primeur voor Kuyt

{image[308799][right-half][Bjorn Kuipers]}Met zijn 35 lentes is Dirk Kuyt misschien wel de meest ervaren speler in de Eredivisie. Bij FC Utrecht, Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe heeft de aanvaller eigenlijk alles wel meegemaakt, zou je denken. Nou, dat is niet het geval. Gek genoeg is hij dit seizoen pas voor de eerste keer in zijn lange carrière geschorst in competitieverband. De Katwijker liep in de uitwedstrijd tegen Vitesse (0-2 winst) tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen aan na een tamelijk onschuldige overtreding op Sheran Yeini, waardoor hij geschorst is voor het duel met De Graafschap. In het seizoen 2000/2001 pakte hij al eens vier kaarten, maar dit was hem nog nooit 'gelukt'. Overigens werd Kuyt wegens fysieke klachten vervangen tegen Vitesse. Voor deze wissel maakte de aanvoerder van Feyenoord maar liefst 2.409 opeenvolgende speelminuten. Omdat hij het duel in Arnhem niet kon uitspelen en absent zal zijn tegen De Graafschap, zijn Stijn Wuytens (Willem II en AZ) en Adil Auassar (Excelsior) de enige spelers die nog geen minuut misten in dit eredivisieseizoen.

Kampioensdruk?

{image[308791][left-half][]}Van lachen om het resultaat van PSV, naar een gelijkspel tegen NEC. Het overkwam Ajax afgelopen weekend. Het was een bijzondere gewaarwording: wekenlang waren de nummers één en twee van de Eredivisie niet te stoppen, maar een op papier eenvoudige thuiswedstrijd werd door zowel PSV als Ajax niet in een overwinning omgezet. De Eindhovense koploper morste in eigen huis punten tegen Heerenveen (1-1), de Amsterdamse nummer twee bleef in de ArenA steken op een 2-2 remise tegen NEC. Aan Nijmeegse zijde sleepte Christian Santos een punt uit het vuur. De Venezolaan was eigenlijk geschorst, maar kon in afwachting van het beroep gewoon spelen. Net als tegen Heracles (1-0) was hij dus de grote man bij NEC. Door de treffer van Santos moet Ajax volgende week vol voor de winst gaan in de kraker tegen PSV in Eindhoven. Wat zijn we benieuwd naar dat potje!

Assistenkoningen

{image[304788][right-half][]}De toppers in het lijstje met assisten deden afgelopen weekend van zich spreken. Edouard Duplan en Hakim Ziyech hebben zich door hun assist bij respectievelijk ADO Den Haag en FC Twente bij PSV'ers Andrés Guardado en Jürgen Locadia gevoegd. Deze vier spelers leverden stuk voor stuk negen assists en gaan daarmee aan kop in de Eredivisie als het om deze statistiek gaat. Feyenoord-back Rick Karsdorp staat dankzij twee assists op acht, iets wat Nemanja Gudelj, Davy Klaassen en Lars Veldwijk ook kunnen zeggen. Karsdorp was niet de enige verdediger die afgelopen weekend twee assists gaf, dat deed Todd Kane ook. De vleugelverdediger van NEC was voor het eerst dit seizoen betrokken bij een doelpunt van zijn Nijmeegse werkgever en het was dus meteen twee keer raak. Zo geef je in 25 duels dus geen enkele assist, zo doe je dat opeens tweemaal in de uitwedstrijd tegen Ajax. Hij is overigens de eerste NEC-verdediger sinds Youssef El-Akchaoui in 2008 die het voor elkaar heeft gekregen om twee assists te geven in één wedstrijd.

Door: Koen Jans

[photo,96482,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen