Bevrijdende zege Cambuur door juweeltje Byrne

27 februari 2016, 22:05   Bijgewerkt: 27 februari 2016, 22:49

SC Cambuur heeft een cruciale zege geboekt in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Jack Byrne bevrijdde de ploeg van Marcel Keizer met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied. PEC Zwolle was in Leeuwarden een gewillig slachtoffer van de ploeg die zeven wedstrijden op rij verloor. De zwak spelende Zwollenaren, die lange tijd met tien man speelden na een tweede gele kaart voor Ouasim Bouy, slaagden er niet meer in om terug te komen van een 1-0 achterstand.

Trainer Marcel Keizer had voor zijn eerste thuisduel een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste mutaties vonden voorin plaats waar Martijn Barto de voorkeur kreeg boven Kevin van Veen. Ook speelde de thuisploeg geen klassieke 4-3-3 omdat alleen Furdjel Narsingh van de zijkant kwam en Sander van der Streek achter Barto speelde. Ron Jans had zijn team naar eigen zeggen op verschillende scenario's voorbereid, maar zijn spelers hadden toch moeite met de uitvoering. De PEC-trainer liet zelfs een briefje bezorgen bij Dirk Marcellis bezorgen met aanwijzingen.

Na het 'briefje van Jans' ging PEC met drie verdedigers spelen en kreeg het meer grip op de wedstrijd. Daarmee verdween naast het overwicht van Cambuur ook de amusementswaarde uit de eerste helft. Zwolle creëerde zelfs nauwelijks iets, mede omdat de afstemming tussen spits Lars Veldwijk en Queensy Menig niet optimaal was. De Ajax-huurling anticipeerde een aantal keren niet goed op de voorbereidende actie van de spits. Ook waren de bezoekers buitengewoon slordig in balbezit waardoor het voor rust nauwelijks in de buurt kwam van het Cambuur-doel.