ErediVisie: wat opviel in de 23ste speelronde

ErediVisie: wat opviel in de 23ste speelronde

15 februari 2016 – In de 23ste speelronde van de Eredivisie maakten vooral Heracles Almelo en AZ (3-6) er in hun onderlinge duel een spektakel van, iets wat je van Willem II wederom (drie keer achter elkaar 0-0) niet kon zeggen. Feyenoord ging voor de zevende keer op rij onderuit, terwijl PSV en Ajax wel weer wisten te winnen. Maar er viel nog meer op. FCUpdate.nl gaat de meest opvallende zaken, zoals op iedere maandag, weer bij langs.Debuteren doe je zo

Schrijf je nu in voor de cursus 'debuteren doe je zo', gegeven door Dennis van der Heijden. De pas 18-jarige aanvaller gaf zondag een masterclass debuteren, door in zijn eerste optreden voor ADO Den Haag als invaller twee keer te scoren in de met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Excelsior. Het welbekende 'Haags kwartiertje' maakt wel vaker wat los bij ADO, maar de invalbeurt van Van der Heijden was wel héél speciaal. De jongeling kende absoluut geen schroom. Integendeel: eerst knalde hij een stuiterbal in één keer achter de doelman (zijn eerste balcontact ooit in de Eredivisie), later bleef hij uiterst koelbloedig na een bal in de diepte. Een jongensboek werd geschreven. "Hier droom ik mijn hele leven al van. Mooier had ik het niet kunnen wensen. Dit was de eerste keer dat ik bij de selectie zat. Ik mocht invallen en ik had het denk ik niet beter kunnen doen. Ik ga nog gewoon naar school, morgen zit ik om half negen weer in de les", sprak het talent van ADO bij FOX Sports. Hij herhaalde overigens het kunstje van Dimitri Bulykin, die in 2010 voor een dubbelklapper zorgde bij zijn debuut voor de Haagse club.

Henk blijft een held

Voor veel mensen kwam het als een donderslag bij heldere hemel: het plotselinge vertrek van Henk de Jong bij SC Cambuur. 'Met pijn in het hart' nam de zeer sympathieke trainer afscheid van de Leeuwardse club. "Ondanks de steun die ik nog steeds voel van de club, bestuur, directie en supporters heb ik het gevoel dat er iets moet veranderen en dat dit het juiste moment is om op te stappen", sprak De Jong bij zijn afscheid. Met zijn ontslag is de Eredivisie een puur voetbaldier armer geworden. Met zijn spontane en originele uitspraken dwong hij veel respect af. Dat bleek eens te meer tijdens het eerste duel van Cambuur zonder De Jong in de dug-out. Tijdens het 0-2 verlies tegen FC Utrecht werd dit spandoek, met de tekst 'Bedankt Held' getoond. Mooi. Het beste, Henk!

Ein-de-lijk

Er was dit weekend meerdere keren een diepe zucht van opluchting te horen op de Nederlandse velden. Het begon afgelopen vrijdag, toen Sébastien Haller tegen Cambuur na een droogte van 523 minuten weer eens wist te scoren voor Utrecht. Een dag later maakte Vitesse tegen sc Heerenveen (3-0 winst) een einde aan een periode van 235 minuten zonder goal. Denys Oliynyk brak de ban namens de Arnhemmers, die in één duel de doelpuntenproductie van de vorige vijf duels evenaarden. Bij PEC Zwolle scoorde Lars Veldwijk weer eens, na 512 minuten droog te hebben gestaan. De spits maakte er meteen twee tegen Feyenoord (3-1 winst). Ook bij Excelsior kon er weer eens gejuicht worden. Tom van Weert was tegen ADO (2-4 verlies) goed voor de eerste Kralingse treffer van 2016. De moelijk scorende ploegen kunnen overigens een voorbeeld nemen aan Janssen en Jansen (AZ en ADO), die in de laatste acht speelronden respectievelijk acht en vijf goals maakten.

Vermeer de toffe peer

Bij het dolende Feyenoord was er afgelopen zondag in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, alweer het zevende (!) verlies op rij, eigenlijk maar één iemand die zijn niveau haalde: Kenneth Vermeer. Wellicht werd de doelman geïnspireerd door steunbetuigingen van het thuispubliek. Er was onder meer een spandoek met de tekst 'Toffe peer die Vermeer' te zien in het IJsseldeltastadion. Op de tribune bij Go Ahead Eagles werd ook al stilgestaan bij de flink beledigde keeper van Feyenoord. Vorige week werd de international in opblaaspopvorm door een Ajax-supporter aan een strop naar beneden gehesen vanaf de tweede ring van de ArenA, een paar dagen later waren tijdens een dartswedstrijd teksten als 'Kenneth NSB' en 'Kenneth Vermeer Hangen' te lezen op bordjes. Het is mooi om te zien hoe veel mensen nu met de Feyenoord-goalie omgaan. Overigens laat hij zich niet gek maken door alles, dat is ook een compliment waard.


Door: Koen Jans

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 6 juli 2020

  2. zondag 5 juli 2020

  3. zaterdag 4 juli 2020