De fraaie carrière van John Heitinga in vijftien foto's

2 februari 2016, 18:53

In de sloturen van 'Deadline Day' kwam er veel transfernieuws naar buiten, maar het meest opvallende bericht had maandag niets te maken met de transfermarkt. John Heitinga kondigde prompt aan dat hij het op 32-jarige leeftijd voor gezien houdt als profvoetballer. Een mooi moment dus om terug te kijken op de fraaie carrière van de 87-voudig international van Oranje. Dat doet FCUpdate.nl aan de hand van vijftien foto's.

[photo,90210,left,]

De carrière van Heitinga zag het levenslicht bij Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding een van de betere spelers was. In augustus 2001 maakte de verdediger op 17-jarige leeftijd zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht. De klassieker tegen Feyenoord in De Kuip was zijn eerste optreden in Ajax 1. Hier duelleert de Ajacied met Pierre van Hooijdonk.

[photo,90209,left,]

Heitinga vierde twee keer het landskampioenschap met Ajax, in het seizoen 2001/2002 en het seizoen 2003/2004. Deze foto, waar ook Zlatan Ibrahimovic, Rafael van der Vaart en Julien Escudé op te zien zijn, is van zijn tweede kampioensfeest.

[photo,95435,left,]

Op 18 februari 2004 debuteerde Heitinga voor het Nederlands elftal. Hij maakte meteen de negentig minuten vol tegen de Verenigde Staten, die dankzij een goal van Arjen Robben met 1-0 verslagen werden. Heitinga hield dus de nul zijn eerste interland. Er zouden nog 86 optredens in Oranje volgen. Op deze foto staat hij naast Jaap Stam en Ruud van Nistelrooy.

[photo,95432,left,]

Heitinga wist in totaal drie KNVB Bekers (2002, 2006 en 2007) in de wacht te slepen met Ajax. Hier een foto tijdens de huldiging op het museumplein na de laatste bekerwinst, met toenmalig trainer Henk ten Cate.

[photo,95433,left,]

Tot vier keer toe greep Heitinga de Johan Cruijff Schaal met Ajax. Gek genoeg werd PSV in al deze keren (2002, 2005 2006 en 2007) opzij geschoven door de Amsterdammers. Deze foto is gemaakt na de Supercup-winst in 2007, na een 0-1 overwinning op de Eindhovenaren.

[photo,95434,left,]

Over de breedte gezien waren de Europese prestaties van Heitinga met Ajax niet bijzonder. Toch werd twee keer de poulefase van de Champions League overleefd. In 2005/2006 was Internazionale te sterk voor de Amsterdammers, die het in 2002/2003 tot de kwartfinale wisten te schoppen. Daarin was AC Milan nipt te sterk, door een late goal in Milaan. Hier vecht Heitinga een duel uit met Andriy Shevchenko.

[photo,90213,left,]

In 2008 maakte Heitinga voor een slordige tien miljoen euro de fraaie overstap naar Atlético Madrid. Geëmotioneerd nam de verdediger bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente (0-0) afscheid van 'zijn' publiek.

[photo,90215,left,]

De ijzersterke prestaties van Heitinga werden beloond met de prijs voor Nederlands voetballer van het jaar. Uit handen van Jaap Stam mocht hij de Gouden Schoen in ontvangst nemen.

[photo,26154,left,]

Heitinga kende een aardig eerste seizoen bij Atlético, waarvoor hij bij zijn debuut tegen Malaga (4-0 winst) meteen trefzeker was. Na drie doelpunten in 29 optredens werd hij echter al vroeg in het volgende seizoen verkocht aan Everton. Hier is Heitinga in een beeld gevangen met Barcelona-icoon Carles Puyol en toenmalig Atlético-aanvaller Sergio Agüero.

[photo,95436,left,]

Wat wel mooi is: Heitinga noemt de verloren WK-finale tegen Spanje in 2010 het hoogtepunt van zijn carrière. In de eindstrijd in Zuid-Afrika kreeg de international de rode kaart van scheidsrechter Howard Webb. Meer dan terecht, maar hij pakte de kaart voor zijn land. Het was één van de belangrijkste momenten van het WK, waar Heitinga een rots in de branding was in de Oranje-defensie.

[photo,54615,left,]

Heitinga speelde in zijn carrière 4,5 jaar bij Everton. De Nederlander groeide op Goodison Park uit tot een publiekslieveling. Na het seizoen 2011/2012 werd hij zelfs tot speler van het jaar verkozen bij The Toffees. De stopper raakte in het seizoen 2013/2014 echter uit beeld, waardoor een winterse overstap naar Fulham aantrekkelijk was.

[photo,81800,left,]

Heitinga wisselde zijn figurantenrol bij Everton dus in voor een basisplaats bij Fulham. Een succes werd zijn periode op Craven Cottage echter niet: hij degradeerde met de Londense club naar het Championship. Voor Heitinga reden genoeg om na veertien duels bij Fulham te vertrekken. Op deze foto schoffelt hij Yoan Gouffran van Newcastle United onderuit.

[photo,85450,left,]

De Primera División en de Premier League had Heitinga al gehad, in de zomer van 2014 kreeg hij ook nog eens een transfer naar de Bundesliga te pakken. De speler uit Alphen aan den Rijn ging aan de slag bij Hertha BSC. Hij startte als vaste waarde in Berlijn, maar verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond. Op dit plaatje viert hij zijn enige voor Hertha, tegen Hamburger SV (3-0).

[photo,90919,left,]

Op 25 juni 2015 werd de terugkeer van Heitinga op het oude Ajax-nest na een lange geruchtenperiode een feit. Jammer genoeg werd het allesbehalve een gelukkige tweede periode in Amsterdam. In het ruime half jaar kwam hij slechts tot drie wedstrijden, stuk voor stuk als invaller.

[photo,92484,left,]

Toch vond er nog een mooi moment plaats voor Heitinga. De verdediger was als invaller trefzeker uit een corner in het bekerduel met De Graafschap (2-0 winst). Het leidde tot veel vreugde bij de aanhang, die de speler altijd door dik en dun is blijven steunen. Dat verdient Johnny ook, op basis van zijn mooie loopbaan.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen