Zeneli schiet Heerenveen naar zege in Friese derby

Zeneli schiet Heerenveen naar zege in Friese derby

31 januari 2016 – Arber Zeneli heeft zondag de derby van Friesland beslist in het voordeel van SC Heerenveen. De Zweedse aanvaller maakte kort na de rust de enige treffer van de wedstrijd (0-1). Daardoor bleef SC Cambuur op eigen terrein achter zonder punten.De derby tussen SC Cambuur en SC Heerenveen is altijd beladen. Dat zorgt voor een indrukwekkende sfeer, waar ook voetballiefhebbers buiten Friesland van genieten. Toch slaat het fanatisme regelmatig door. Zo stapte trainer Dwight Lodeweges twee jaar geleden op na bedreigingen van Cambuur-fans, die boos waren over diens aangekondigde overstap naar SC Heerenveen. Gisteren was er een nieuw dieptepunt. Een steward van de club uit Leeuwarden raakte op de laatste training gewond, omdat een vuurwerkbom onder haar voet ontplofte.

"Dit kán niet. Het is een eenmansactie, maar dit mag niet gebeuren. Het is een zwarte dag voor de club", liet de emotionele coach Henk de Jong na afloop weten. De pas 21-jarige steward werd gelukkig met succes geopereerd aan haar enkel, maar een smet op de wedstrijd bleef het evenmin.

Het incident had geen invloed op de sfeer van de wedstrijd. In een meer dan derby-waardige ambiance maakte SC Cambuur een zenuwachtig begin. SC Heerenveen had hier gebruik van moeten maken, maar miste de scherpte in de afronding. Zo schoten Sam Larsson en Kenny Otigba beiden op de voeten van Cambuur-doelman Leonard Nienhuis.

Nadat Cambuur de schroom van zich had afgegooid, kwamen er ook kansen voor de degradatiekandidaat. Rai Vloet mocht het zichzelf aanrekenen dat hij de score niet opende bij zijn debuut. De PSV-huurling liet nog niet de koelbloedigheid zien van zijn voorganger Bartholomew Ogbeche, die werd verkocht aan concurrent Willem II. Zo schoot hij oog in oog met doelman Erwin Mulder hoog over.

Direct na de rust werd de ban gebroken door SC Heerenveen. De uitstekend spelende Zeneli stal de show met een individuele actie. De 20-jarige Zweed trok vanaf rechts naar binnen en schoot de bal met zijn linkerbeen hard achter de kansloze Nienhuis in de kruising (0-1). 

In het restant hield Mulder de bezoekers op de been. De keeper voorkwam met twee knappe reddingen de gelijkmaker. Het gaf SC Heerenveen het laatste zetje naar een zwaarbevochten overwinning. De ploeg van coach Foppe de Haan bouwt de reeks van overwinningen uit naar drie op een rij.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 6 augustus 2020

  2. woensdag 5 augustus 2020