AZ speelt met verdedigend zwak Cambuur

Ger
27 januari 2016, 20:24

Veel makkelijker dan woensdagavond heeft AZ het dit seizoen nog niet gehad. Een verdedigend zwak Cambuur legde de Alkmaarders nauwelijks iets in de weg. De uiteindelijke 3-1 overwinning had dan ook een stuk hoger uit kunnen vallen.

Cambuur-trainer Henk de Jong was voor de wedstrijd vooral teleurgesteld over het vertrek van Bartholomew Ogbeche, maar na het duel met AZ zal de coach ook hoofdzorgen hebben vanwege zijn verdediging. De ploeg uit Leeuwarden oogde voornamelijk voor rust zo lek als een mandje. Vooral de winterse versterkingen Tom Hiariej en Darryl Lachman lieten zich eenvoudig aftroeven. Het tweetal moet normaal juist voor de balans in de achterste linie van Cambuur zorgen.

Dat Janssen sterk aan het nieuwe kalenderjaar is begonnen blijkt wel uit zijn statistieken. Door zijn tweede treffer tegen Cambuur kwam zijn totaal in 2016 op vijf te staan. Drie wedstrijden op rij is de spits trefzeker en dat leidt tot een seizoentotaal van twaalf treffers. In de eerste helft kreeg de voorhoedespeler enkele kansen op zijn tweede hattrick in enkele dagen tijd. Een voorzet van rechtsback Aron Johansson was voor de goalgetter te hard om binnen te glijden. Cambuur toonde een paar minuten voor rust een teken van leven met een schot op de lat via Martijn Barto.

Nienhuis voorkwam nog wel een keer dat Janssen een hattrick maakte. Waarna trainer John van den Brom besloot de spits naar de kant te halen en wat rust te gunnen. Eigenlijk uit het niets maakte Cambuur vervolgens de eretreffer. Barto schoot op de schitterende wijze de bal vanaf links in de verre hoek, nadat hij de bal had gecontroleerd met zijn borst. Voor het restant van de wedstrijd maakte het weinig uit, waardoor Cambuur na de nederlaag problemen blijft houden in de degradatiezone. AZ klimt juist richting het linkerrijtje.