'Zaak Vorm' heeft invloed: "Veel clubs zijn benieuwd"

27 januari 2016, 12:53

Komende vrijdag dient de 'zaak Vorm' bij het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne. De uitkomst hiervan kan weleens grote consequenties hebben voor de voetbalwereld. Serge Rossmeisl, directeur van de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO), denkt dan ook dat de toekomst van doorverkooppercentages bij transfers op het spel staat.

Bij Utrecht zitten ze al lange tijd vol onbegrip over de handelswijze van Swansea City. De Domstedelingen bedongen een doorverkooppercentage bij de uitgaande transfer van de doelman, maar kregen geen geld toen hij van Swansea naar Tottenham Hotspur vertrok. Het CAS buigt zich dus over deze gang van zaken en zal een voorbeeld stellen met haar uitspraak.

"Als clubs spelers als Vorm voor niks van de hand mogen doen, moedig je hen aan om foefjes te bedenken om onder gemaakte afspraken uit te komen", benadrukt Rossmeisl. "Vandaar dat we veel reacties krijgen van clubs uit heel Europa die benieuwd zijn hoe deze zaak afloopt. Krijgt Swansea gelijk, dan wordt er een groot precedent geschapen. Dan zijn bovendien alle lopende contracten waar doorverkoopclausules in zijn opgenomen niet veel meer waard voor de verkopende clubs.", stelt de FBO-directeur in het Algemeen Dagblad.

Utrecht zag Ben Davies en middenvelder Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelen als Vorm (van Spurs naar Swansea dus) en kreeg nul euro na deze ruildeal. "Contractueel staat het er allemaal netjes, maar is het in de praktijk ook zo gegaan?", vraagt Utrecht-directeur Wilco van Schaik zich hardop af. Hij hoopt niet dat hij vrijdag nul op het rekest zal krijgen. "Dan kunnen clubs topspelers voor nul euro transfereren en bijvoorbeeld de koffiejuffrouw er voor tien miljoen bij doen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen