ErediVisie: wat opviel in de negentiende speelronde

25 januari 2016, 12:03   Bijgewerkt: 25 januari 2016, 15:13

Als Feyenoord al niet definitief afgehaakt was in de Eredivisie, dan is dat na dit weekend wel het geval. De Rotterdammers gingen pijnlijk met 4-2 ten onder bij AZ en mochten zelfs blij zijn dat de score niet hoger uitviel. Ondertussen schreven Ajax en PSV gewoon weer drie punten bij. Maar er gebeurde meer op de Nederlandse velden. FCUpdate.nl pikt, zoals op iedere maandag, de meest in het oog springende zaken eruit.

Revanche nemen doe je zo

{image[307513][left-half][]}We kunnen er niet omheen: de drie doelpunten van Vincent Janssen tegen zijn oude club Feyenoord. Waar zijn Rotterdamse oud-werkgever er niet in slaagde om revanche te nemen op de nederlagen tegen NEC en PSV, slaagde de spits van AZ er met zijn hattrick wel in om sportieve wraak te nemen voor het feit dat hij in het verleden weggestuurd werd uit Rotterdam-Zuid. "Het is sportieve revanche, zeker", sprak de goaltjesdief na afloop van het met 4-2 gewonnen duel bij FOX Sports. "Het is natuurlijk bizar dit. Maar het is hartstikke mooi en speciaal om drie keer te scoren tegen Feyenoord. Zij hebben mij in het verleden weggestuurd", aldus Janssen, die voor de eerste AZ-hattrick sinds 14 april 2013 (Jozy Altidore tegen Utrecht) zorgde.

Ron geeft Ruud een high five

{image[307553][right-half][]}Tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en PEC Zwolle vond er een opvallend moment plaats. Iets wat we eigenlijk nooit zien op de voetbalvelden. Ruud Boymans verlengde een vrije trap van Yassin Ayoub met zijn achterhoofd en kroonde zich daarmee in de slotfase tot matchwinner bij de Domstedelingen. Na zijn winnende goal rende hij juichend naar de zijkant van het veld. Daar stond PEC-coach Ron Jans op hem te wachten, om hem te feliciteren met een high five. Een uiterst sportief gebaar van de Zwolse trainer. "Vorig jaar wilden we graag een nieuwe spits hebben. Toen hebben we contact gehad met Lars Veldwijk, maar ook met Ruud Boymans. Voordat hij inviel liep hij langs me en zei hij tegen me dat hij de winnende goal ging maken. Dat dit gelukt is, vind ik voor hem hartstikke mooi", legde Jans uit bij de NOS. "Maar ik moet ook niet té sportief zijn: voor ons is het heel vervelend", voegde de trainer van PEC wel toe. Overigens loopt Boymans elf op elf in competitieduels voor Utrecht.

Ajax staat rotsvast op gladde grasmat

{image[307492][left-half][]}Je kan zeggen wat je wilt, maar Ajax is in de Eredivisie bezig aan een uitstekend seizoen. De Amsterdammers verloren pas twee keer, wonnen vijftien van hun negentien duels, hebben het beste doelsaldo (+36) en staan als koploper momenteel drie punten los van PSV. Zaterdagavond werd Vitesse met 1-0 naar huis gestuurd door Ajax, dat de zaakjes verdedigend gezien weer uitstekend op orde had. De brigade van coach Frank de Boer noteerde dit seizoen al elf clean sheets, dat is net zo veel als het aantal tegentreffers. Tegen Vitesse had Ajax slechts 38 procent balbezit, maar toch werd de overwinning door een goal van Riechedly Bazoer over de streep getrokken. Het was de snelste competitiegoal van Ajax sinds 2011 (Nikos Machlas tegen Groningen). Het is duidelijk: Ajax staat dit seizoen, zeker in defensief opzicht, als een huis. En dat terwijl de grasmat in de ArenA te wensen overlaat. Dit weekend was het weer een glijpartij in Amsterdam, zag ook Vitesse-coach Rob Maas. "Het schijnt hier al jaren een probleem te zijn. Ze moeten maar eens in Arnhem komen kijken. Ons veld is beter." Een gladde mat of niet, Ajax maakte dit seizoen - in eigen land in ieder geval - nog maar weinig uitglijders.

Warmte in Eindhoven

{image[307525][right-half][]}In deze wintermaanden weten ze bij PSV wel hoe ze voor warmte moeten zorgen. Het is mooi om te zien hoe men in Eindhoven met haar (oud-)spelers omgaat. Het met 4-2 gewonnen duel met FC Twente stond zaterdagavond in het teken van de langverwachte rentree van Jetro Willems en Florian Jozefzoon en het afscheid van Memphis Depay. Willems en Jozefzoon zetten de kroon op hun comeback, door samen belangrijk te zijn bij het slotakkoord tegen Twente. De herstelde spelers werden flink onthaald door hun medespelers en fans, die veelvuldig de naam van Willems scandeerden. Willems en Jozefzoon kwamen het hele seizoen nog niet in actie wegens knieproblemen, maar zijn nu weer voetballer. En dan was er nog het afscheid van Memphis, die uitgebreid in het zonnetje gezet werd. Hij kreeg een vitrine aangeboden, er werden fraaie beelden van hem getoond in het stadion, hij liep een ereronde en gaf een speech. "Ik heb hier bijna mijn hele leven gespeeld en ben zo blij dat ik weer terug ben. Ik wil iedereen bedanken. Eindhoven zit voor altijd in mijn hart, net als de club PSV. Ik hou van jullie!", zei de speler van Manchester United. Mooi.

Door: Koen Jans

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen