Tiental AZ trekt zege over de streep in Kerkrade

Jw
16 januari 2016, 22:02   Bijgewerkt: 16 januari 2016, 22:08

AZ heeft zaterdagavond op bezoek bij Roda JC een zwaarbevochten overwinning geboekt. In Kerkrade was er na een vroeg doelpunt van Vincent Janssen lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders. Maar na een oliedomme tweede gele kaart voor Derrick Luckassen kreeg de thuisploeg in het laatste half uur volop kansen op de gelijkmaker. Deze werden echter niet benut waardoor de 0-1 op het scorebord bleef staan. Roda JC is inmiddels al veertien wedstrijden op rij zonder zege in de Eredivisie en dat is een negatief clubrecord.

AZ kende een wisselvallige eerste seizoenshelft en bevindt zich momenteel in het rechterrijtje. Zonder Jeffrey Gouweleeuw, die vorige week naar FC Augsburg verkaste, wisten de Alkmaarders vanavond met hangen en wurgen een eerste stap te zetten naar de plaatsen die recht geven op play-offs om Europees voetbal. Ondanks dat John van den Brom ook de zieke Gino Coutinho en Mounir El Hamdaoui moest missen, had AZ in het eerste uur weinig te duchten van de Limburgse promovendus.

Een gerenoveerd Roda JC moest met de winterse versterkingen Jordy Buijs, Marcos Gullón en Rydell Poepon in de basis dus al vroeg in de achtervolging. De Limburgse formatie van Darije Kalezi? had in het eerste bedrijf echter niets te vertellen tegen de solide spelende Alkmaarders en Sergio Rochet, die vanavond onder de lat stond bij AZ, werd voor rust niet één keer getest.

Ook in de tweede helft hadden de bezoekers weinig te vrezen van Roda JC, totdat Luckassen na een uur spelen in het strafschopgebied van de thuisploeg Ard van Peppen onderuit schoffelde. De verdediger van Jong Oranje kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en dat was het sein voor de Limburgers om gas te gaan geven. AZ leek te gaan bezwijken onder de druk, maar Poepon en Tom van Hyfte hadden hun vizier niet op scherp staan. Omdat een vrije trap van Buijs tegen de lat belandde en Faik de lat raakte, bleef de Alkmaarse voorsprong intact. In de blessuretijd bezegelde Rochet met een puike redding op een mooie poging van invaller Daniel De Silva het lot van Roda JC.