Over de grens: wat opviel in het buitenland

30 november 2015, 18:11

Het was het weekend van Jamie Vardy, het superieure 'MSN-trio' van FC Barcelona en veel doelpunten en rode kaarten. Maar er gebeurde nog veel meer op de velden. FCUpdate.nl pikt, zoals op iedere maandag, een aantal opvallende zaken van het buitenlandse voetbalweekend eruit. Met in deze editie onder meer een schlemiel en een sportieve legende uit Nederland en opmerkelijke statistieken in Spanje.

Fenomeen pakt record af van sportieve Ruud

{image[306353][right-half][]}We kunnen er absoluut niet omheen in deze rubriek: het record van Jamie Vardy. Heel Engeland is al weken in rep en roer door de ongelofelijke prestaties van de spits van Leicester City. Er werd vooral veel gesproken over het record van Ruud van Nistelrooy, die na het afgelopen weekend in handen is van Vardy. Het bizarre aan het droomverhaal van de revelatie van de Premier League is dat hij vier jaar terug nog in de vijfde klasse speelde, bij Fleetwood Town. Daarvoor was hij zelfs nog actief bij achtsteklasser Stocksbridge Park Steels. Op 28-jarige leeftijd komt hij volledig tot bloei bij Leicester, dat dit seizoen de grote verrassing is in Engeland. Vardy scoort aan de lopende band, maakte zijn debuut voor de Engelse ploeg en heeft nu een bijzonder record gegrepen. Zijn treffer tegen Manchester United (1-1) zorgde ervoor dat hij in elf duels op rij trefzeker was. Hij nam het record over van Ruud van Nistelrooy, die meteen uiterst sportief reageerde. "Klasse. Jij bent nu de nummer één. Je hebt het verdiend", plaatste de Nederlander op Instagram.

Overigens had deze kenner de fabelachtige prestaties van Vardy in januari 2012 al zien aankomen:

Baskische spits overtreft 'MSN'

{image[306421][left-half][]}Bij FC Barcelona deed het gouden trio in het weekend weer van zich spreken. Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar (tweemaal) wisten alle drie het net te vinden tegen Real Sociedad (4-0 winst). Gek genoeg loopt er bij Athletic de Bilbao een speler rond die dit seizoen meer officiële doelpunten gemaakt heeft dan ieder lid van het sterrenensemble van Barça. De naam is Aritz Aduriz, een 34-jarige Bask. Hij maakte drie treffers in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Rayo Vallecano en schroefde zijn doelpuntenaantal daarmee op naar twintig. Tien goals maakt hij in de Primera División, in de Copa del Rey was hij vier keer trefzeker en in de Europa League staat de teller bij hem op zes. Bilbao-coach Ernesto Valverde hoopt dat de vorm van Aduriz niet resulteert in een transfer. "We moeten hopen dat Barcelona hem niet zal aantrekken. Wij hebben heel veel geluk met zijn aanwezigheid, hij wordt steeds beter. Hij is een juweel voor ons."

Een rood-witte muur

{image[305685][right-half][]}Er valt nog meer op in de Primera División. Wie een blik werpt op de rangen en standen in Spanje, zal opvallen dat Atlético Madrid na dertien speelronden nog maar zes (!) doelpunten heeft moeten incasseren. De 1-0 overwinning op Espanyol van zaterdag betekende de vijfde 'clean sheet' op rij (inclusief Champions League-duels) voor Los Rojiblancos. In dertien wedstrijden hield de voetbalmachine van coach Diego Simeone maar liefst acht keer de nul. Een bijzondere prestatie van Atlético, dat momenteel de nummer twee is in La Liga. Doelman Jan Oblak, verdedigers Diego Godín, Filipe Luis, Juanfran en José Jiménez staan hun mannetje. De statistieken zijn kenmerkend voor de speelstijl van Atlético, dat vaak met één doelpunt verschil wint en zelf 'slechts' achttien keer doel trof. Zolang het punten oplevert, hoor je niemand klagen in het Estadio Vicente Calderón. Het is duidelijk dat Simeone met zijn voetbalfilosofie maar blijft presteren met zijn ploeg en dat is een groot compliment waard.

Uitglijdende Rekik de schlemiel

{image[306422][left-half][]}Het was een, op zijn zachtst gezegd, niet al te beste week voor Karim Rekik. Waar hij midweeks al geconfronteerd werd met een nachtelijke inbraak in zijn huis, speelde hij in het weekend een negatieve hoofdrol in de wedstrijd tegen AS Monaco. Een ongelukkige uitglijder leidde het doelpunt van Almamy Touré in en bij de treffer van Fabio Coentrão zag onze landgenoot er ook niet goed uit. De Nederlandse verdediger raakte tijdens het duel ook nog eens een contactlens kwijt. Het werd een dramatisch einde van een trieste week voor Rekiki. De 20-jarige jeugdinternational werd in de 73ste minuut, volgens trainer Michel op eigen verzoek, gewisseld en kreeg vervolgens de nodige hoon over zich heen. Niet alleen vanaf de tribunes in Marseille, maar ook op Twitter. Hieronder een greep van de tweets die men in Frankrijk aan Rekik besteedde.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen