FC Astana bibbert naar tweede landstitel op rij

8 november 2015, 12:33

Voor het tweede opeenvolgende jaar, en voor de tweede keer in de clubgeschiedenis, is FC Astana kampioen van Kazachstan geworden. De Champions League-deelnemer moest zondag diep gaan om het kampioenschap veilig te stellen, maar kon na een zenuwslopende wedstrijd tegen Aktobe toch juichen.

Astana begon met één punt voorsprong op Kairat Almaty aan de laatste speelronde, mede omdat het eind oktober in een direct gevecht met 0-1 van de concurrent gewonnen had. Het had zondag aan een zege op Aktobe dus genoeg om de titel te pakken en al snel bleek dat deze drie punten inderdaad nodig waren, want Almaty stond op voorsprong tegen Ordabasy. Lange tijd lukte het Astana niet om te scoren en tot de 88ste minuut was Almaty 'virtueel' kampioen, maar twee minuten voor tijd maakte Junior Kabananga het verlossende doelpunt voor Astana. De aanvaller uit Congo maakte de 1-0 en aan die stand veranderde niets meer.

Door het kampioenschap mag Astana komend seizoen weer deelnemen aan de voorronde van de Champions League. Dit seizoen won het daarin achtereenvolgens van Maribor, HJK en APOEL Nicosia, waardoor het zich als eerste Kazachstaanse ploeg ooit plaatste voor de groepsfase van het miljoenenbal. Daarin pakte het tot dusver twee punten, door gelijke spelen in eigen stadion tegen Galatasaray en Atlético Madrid.