Turkije wint, Oranje aan de rand van de afgrond

10 oktober 2015, 22:44

In 2004 hielp Tsjechië Oranje alsnog aan een volgende ronde, door op het EK van Duitsland te winnen. Maar vanavond had Nederland weinig aan de al geplaatste Tsjechen. Turkije was lang de onderliggende ploeg, maar nam na een benutte strafschop het initiatief over en won uiteindelijk met 0-2. Daarom is het voor Oranje zo goed als voorbij. Alleen als het geplaatste IJsland dinsdag in Turkije wint is er nog een kans op het EK in Frankrijk. Maar normaal gesproken is het over en uit voor de mannen van Blind, die eerder op de avond van Kazachstan wonnen.

Na de overwinning van Oranje eerder op de avond, lag de druk bij de Turken. Verliezen bij Tsjechië zou Oranje weer het initiatief geven in de strijd om de derde plaats. Om dat te voorkomen begon Turkije, zonder de geblesseerde spits Burak Yilmaz, sterk in Praag. De ploeg zat er fel op en even dacht Cenk een vroege goal te maken, maar hij stond buitenspel. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Tsjechië er beter in.

De al geplaatste Tsjechen hadden weinig moeite om onder de druk uit te voetballen, waardoor Turkije ook maar af en toe echt vooruit verdedigde. Tsjechië was beter, maar kreeg weinig kansen. Vlak voor rust was de beste mogelijkheid voor Sural, maar hij kopte over. Turkije kwam op inzet soms ook in de buurt van een kans, maar werd zelden echt gevaarlijk.

Bij een puntje zou winst op IJsland in eigen huis volstaan voor de derde plaats. Daarom was het voor Turkije vooral zaak om niet te verliezen van de Tsjechen, waar keeper Petr Cech en spits Thomas Necid op de bank bleven. Dat was ook in het spel te merken. De Turken durfden niet vol op het gas, waardoor de beste kansen na rust ook voor de Tsjechen waren. Maar de bal ging er niet in. Dat lag vooral aan een matige laatste pass, of aan een Turks been dat net in de weg lag.

Terwijl de 1-0 in de lucht hing, viel de goal aan de andere kant. Na kort vasthouden legde de scheidsrechter de bal op de stip. Selcuk wist wel raad met deze buitenkans en hij boorde de hoop van Oranje zo goed als helemaal de grond in. Na de openingstreffer speelden de Turken een stuk beter en bracht Tsjechië weinig meer. Toen Calhanoglu na een prachtig balletje van Arda Turan er ook nog 0-2 van maakte, was het definitief gespeeld.

Daarmee is het voor Oranje zo goed als afgelopen. Er is meer dan een wonder voor nodig om nog derde te worden. Het kan nog steeds, maar het lijkt vrijwel zeker dat Blind en zijn mannen thuis zitten komende zomer, wanneer het EK met de meeste deelnemers ooit gespeeld wordt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen