ErediVisie: wat opviel in de achtste speelronde

ErediVisie: wat opviel in de achtste speelronde

5 oktober 2015 – De voorbije speelronde in de Eredivisie stond uiteraard in het teken van de topper tussen Ajax en PSV. Door de zege van de Eindhovenaren is de spanning in de top van de ranglijst verder toegenomen. Maar er gebeurde uiteraard veel meer op de Nederlandse voetbalvelden. Zo vielen in Kerkrade en Nijmegen twee wonderschone doelpunten, boekte PEC Zwolle en vertrouwde uitslag in Tilburg en benadrukte FC Groningen last te hebben van een uitsyndroom. Zoals na iedere speelronde blikt FCUpdate.nl terug op enkele opvallende zaken.

Dubbele omhaal

Het was een uitstekende speelronde voor de omhaal, een van de mooiste manieren om een doelpunt te maken. Tom Van Hyfte kreeg het publiek in Kerkrade zaterdag op de banken in het duel met SC Cambuur. De middenvelder van Roda JC dirigeerde heel knap een voorzet van Ard van Peppen naar de rechterbovenhoek. "Voor hetzelfde geld gaat hij drie huizen over. Nu ging hij mooi binnen", bleef Van Hyfte bescheiden na zijn wonderschone omhaal. Christian Santos liet het publiek diezelfde avond in Nijmegen op vergelijkbare wijze smullen. De aanvaller van NEC vuurde prachtig raak na een goede pass van Navarone Foor. "Die emotie is met geen pen te beschrijven. Geluk, vreugde, alles tegelijk. Zo'n doelpunt maak je niet elke dag", aldus de aanvaller.

Wéér 1-0

Dat PEC Zwolle zaterdag met 0-1 zegevierde in de uitwedstrijd tegen Willem II, hoeven we geen verrassing te noemen. De laatste drie keer eindigde deze confrontatie namelijk in een 1-0 overwinning voor de Zwollenaren. Als beide ploegen elkaar op 19 maart 2016 weer ontmoeten, dan doen de toto-deelnemers er dus goed aan om een flinke zak geld op een 1-0 eindstand te zetten. Steeds gaat het gelijk op, maar trekt de ploeg uit Overijssel nipt aan het langste einde. Afgelopen zaterdag dus ook, dankzij een wat fortuinlijke vrije trap van Ouasim Bouy. Het wordt nog erger: in de laatste zeven ontmoetingen tussen Willem II en PEC Zwolle, won de laatstgenoemde club maar liefst vijf keer met 1-0. Bizar.

Groningen kan niet aarden op vreemde bodem

FC Groningen voegde afgelopen week twee nieuwe nederlagen toe aan een beroerde reeks. De bekerhouder speelde speelde deze competitie vier uitwedstrijden en won geen enkele keer. In die duels wist FC Groningen zelfs geen enkele keer te scoren. Inclusief het Europese bezoek aan SC Braga zijn de onthutsende doelcijfers inmiddels 0-12. Zondag maakten de noorderlingen het wel heel bont door bij Vitesse met 5-0 ten onder te gaan. Symbool voor de Groningse ellende was Johan Kappelhof, die schlemielig uitgleed en Valeri Qazaishvili daarmee een vrije doortocht schonk om de 3-0 te maken. Vitesse breidde met de royale zege juist een fraaie serie uit. De Gelderse ploeg stond dit seizoen in eigen huis nog geen punt af. De laatste thuisnederlaag dateert inmiddels van bijna tien maanden geleden.

Pereiro de hero

PSV won zondagmiddag de beladen eredivisiekraker tegen Ajax met 1-2. Bij de afwezigheid van diverse toppers stond er een verrassende speler op bij de Eindhovenaren. Gastón Pereiro was dankzij twee goals het middelpunt van de feestvreugde bij de regerend landskampioen. Het 20-jarige talent uit Uruguay werd in de zomer voor een slordige 7 miljoen euro gekocht, maar wachtte nog op zijn debuut in de basis. Een mooier basisdebuut had Pereiro zich niet kunnen voorstellen. Hij tekende na zeven minuten spelen na een goede actie voor de 0-1 tegen Ajax en maakte na tien minuten voor tijd de beslissende 1-2 in de ArenA. Hij kapte vanaf de rechterkant naar binnen en krulde de bal fraai in de verre hoek. Het plotselinge ontbreken van Maxime Lestienne (familieomstandigheden) was triest en vervelend, maar het is toch mooi om te zien dat een andere speler dan opstaat in zo'n grote wedstrijd.


Door: Koen Jans en Ger Hensen

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 april 2021

  2. vrijdag 16 april 2021