Frivool Vitesse legt Groningen met vijf goals op pijnbank

4 oktober 2015, 16:30

Na zeges op Roda JC (3-0), SC Cambuur (4-1) en De Graafschap (3-0) is Vitesse er ook in geslaagd haar vierde thuisduel met ruime cijfers te winnen. Vanmiddag (zondag) werd FC Groningen op een grote 5-0 nederlaag getrakteerd. Op die zege viel niet veel af te dingen, want Vitesse overklaste de bezoekers op alle fronten. Bij de thuisploeg stonden vijf verschillende doelpuntenmakers op het scoreformulier.

Groningen pakte voor vandaag niet één punt buitenshuis, het verloor alle drie haar wedstrijden op vreemde bodem. Bovendien scoorde het nog niet één doelpunt in een uitwedstrijd. Het uitduel met Vitesse was op papier dan ook al geen makkelijke, aangezien die ploeg al haar thuisduels relatief eenvoudig had gewonnen. Toch kregen de bezoekers, die donderdag in de Europa League nog verloren bij Sporting Braga, in de eerste helft al kansen om tot scoren te komen. Mimoun Mahi, die wederom de voorkeur kreeg boven Danny Hoesen, teisterde in de twaalfde minuut de lat met een hard schot. Daarvoor had Albert Rusnák al verzuimd om Groningen op voorsprong te zetten, want hij schoot vanuit kansrijke positie hoog over.

Voor de theepauze verzuimde Vitesse dus om de marge uit te breiden, na rust sloeg het in een tijdsbestek van vier minuten genadeloos toe. Rechtsback Kevin Diks knalde in de 61ste minuut na goed terugleggen van Guram Kashia de 2-0 tegen de touwen en tekende voor zijn eerste treffer in de Eredivisie. Vier minuten later besliste Valeri Qazaishvili het duel na gestuntel van Johan Kappelhof. De verdediger gleed uit en gunde Qazaishvili daardoor een vrije doortocht naar het doel. De middenvelder wist wel raad met die kans en omspeelde Padt koeltjes, om de bal vervolgens in het lege doel te schuiven: 3-0.

Daardoor wacht Groningen na vier duels nog altijd op haar eerste punt en doelpunt buitenshuis. Vitesse is op stoom en kan zich opmaken voor de clash met PEC Zwolle van na de interlandbreak.