Vitesse drukt De Graafschap verder in de problemen

20 september 2015, 18:41   Bijgewerkt: 20 september 2015, 18:48

De Graafschap beleeft vooralsnog weinig plezier aan de terugkeer op het hoogste niveau. Vandaag (zondag) werd er voor de zesde keer op rij verloren in de Eredivisie, waardoor de club nog altijd puntloos is. Op visite bij Vitesse wisten de bezoekers in de streekderby nauwelijks een vuist te maken: 3-0. De Arnhemmers beleefden een zorgeloze wedstrijd en tanken met de makkelijke zege vertrouwen.

De Graafschap was voor vandaag als enige ploeg nog puntloos in de Eredivisie. In Arnhem wilde de ploeg de eerste punten van het seizoen pakken, maar Vitesse bleek simpelweg een maatje te groot voor de promovendus. Vitesse ging al rusten met een verdiende 2-0 voorsprong en De Graafschap-coach Jan Vreman kon in de pauze concluderen dat op die voorsprong niets viel af te dingen.

Sterker nog: de coach mocht zelfs nog enigszins blij zijn. Nathan Kabasele misdroeg zich na een kwartier ten opzichte van Vitesse-back Kevin Diks. De aanvaller tikte de verdediger twee keer met zijn arm aan, om bij derde poging echt hard op zijn tegenstander in te slaan. Kabasele had hier natuurlijk rood voor moeten krijgen, maar arbiter Martin van den Kerkhof liet na om hem te straffen en spaarde de spits van De Graafschap.

Vitesse kwam dus al vroeg op voorsprong en breidde de marge in de 21ste minuut uit. Valeri Qazaishvili was het eindstation van een prachtige aanval, waarin Kevin Diks met een mooie steekbal op Dominic Solanke ook een hoofdrol vertolkte. De achttienjarige Solanke behield het overzicht en gaf de bal af aan Qazaishvili, die het speeltuig via de handen van keeper Hidde Jurjus tegen de touwen werkte: 2-0.

De 2-0 ruststand was verdiend en aangezien De Graafschap in vijf duels maar twee keer scoorde, leken de drie punten al binnen voor Vitesse. Dat bleek ook, want de bezoekers wisten ondanks wat meer druk naar voren niet echt een vuist te maken. Cas Peters kreeg in de 48ste minuut wel een grote kopkans, maar zijn matige poging werd gekeerd door Eloy Room.