Overzicht: wie gaan er (wel) naar het EK in Frankrijk?

Overzicht: wie gaan er (wel) naar het EK in Frankrijk?

9 september 2015 – Zes dagen lang, tussen donderdag en dinsdag, stonden er wedstrijden op het programma in de EK-kwalificatie. Dat Oranje er niets van gebakken heeft en waarschijnlijk naast deelname aan het Europese eindtoernooi gaat grijpen zal bij eenieder wel bekend zijn, maar wat zijn de andere uitkomsten van deze belangrijke week? FCUpdate.nl zet op een rijtje welke teams (waarschijnlijk) naar Frankrijk gaan.Geplaatst voor het EK

Natuurlijk, het eerste land dat zeker was van EK-deelname was gastland Frankrijk. Maar het eerste team dat zich daadwerkelijk wist te plaatsen, was Engeland. Op zaterdag 5 september was het zover, na een 0-6 zege op San Marino was de ploeg van coach Roy Hodgson zeker van een EK-ticket. Een dag later was het ook feest in IJsland en Tsjechië, beide landen zijn in Groep A onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Twee dagen later schaarde Oostenrijk zich ook bij het rijtje EK-deelnemers, dankzij een imponerende zege op concurrent Zweden (1-4).

Vrijwel zeker van het EK

Met Frankrijk, Engeland, IJsland, Tsjechië en Oostenrijk zijn de eerste vijf EK-deelnemers bekend. Op het toernooi, dat 24 deelnemers heeft, is plek voor nog negentien andere landen. Vier tickets worden verdeeld via play-offs, wat inhoudt dat vijftien landen zich nog rechtstreeks gaan plaatsen. Een aantal landen is zo goed als zeker van zijn zaak: er moeten heel gekke dingen gebeuren willen Wales, België, Spanje en Duitsland nog naast het EK grijpen. Wales heeft nog maar één punt nodig en met duels tegen Bosnië en Andorra voor de boeg zal dat geen probleem zijn. In dezelfde poule kan België EK-deelname veiligstellen door in zijn volgende wedstrijd thuis te winnen van Andorra. Spanje kan het karwei thuis tegen Luxemburg afmaken, wereldkampioen Duitsland mag naar Frankrijk als het op 8 oktober gelijk speelt bij Ierland of drie dagen later wint van Georgië. Dat zal en mag geen probleem zijn voor de uitstekende ploeg van bondscoach Joachim Löw.

Waarschijnlijk ook naar EK

In Groep C, waarin Spanje de touwtjes in handen heeft, lijkt Slowakije zich voor het eerst te gaan plaatsen voor een Europees kampioenschap. Met nog twee duels te gaan, waaronder een uitwedstrijd tegen Luxemburg, koestert het een voorsprong van drie punten op nummer drie Oekraïne, dat op de slotdag nog tegen Spanje moet aantreden. Als er geen gekke dingen gebeuren, wordt Slowakije dus tweede in de groep.

Zwitserland ligt in Groep E op koers voor plek twee, het is zeker van EK-deelname als het vier punten pakt in de komende wedstrijden tegen San Marino (thuis) en Estland (uit). Concurrent Slovenië, dat drie punten achterstand heeft, speelt nog tegen Litouwen en San Marino. Eindigen Zwitserland en Slovenië in punten gelijk, dan is het onderlinge resultaat in het voordeel van de Slovenen.

Wat voor Zwitserland geldt, geldt ook voor Roemenië. Om de tweede plek in Groep F vast te houden, hoeft het land 'alleen maar' vier punten te pakken in twee relatief eenvoudige duels: thuis tegen Finland en uit tegen Faroër. Lukt dat niet, dan kan Hongarije profiteren. De Hongaren staan op drie punten achterstand en spelen tegen Griekenland en Faroër. In dezelfde groep leidt Noord-Ierland en die ploeg speelt nog tegen Finland en Griekenland. De Noord-Ieren, één van de verrassingen van deze kwalificatie, hebben aan één zege genoeg.

Italië heeft de buit bijna binnen in Groep H, één van de meest lastige poules van deze EK-kwalificatie. Het voert de groep aan met respectievelijk twee en drie punten voorsprong op Noorwegen en Kroatië. Italië speelt nog thuis tegen Azerbeidzjan en daarna uit tegen Noorwegen. Normaal gesproken zou het Italië moeten lukken om dit karwei af te maken. Datzelfde kan worden gezegd van Portugal in Groep I. Met Denemarken (thuis) en Servië (uit) treft het nog twee lastige tegenstanders, maar gezien de situatie in de groep kan het zich één uitglijder permitteren. Portugal, met natuurlijk vedette Cristiano Ronaldo, gaat Frankrijk dus ook wel halen.

De spannende ontknopingen

Vijftien deelnemers aan het EK lijken dus zo goed als zeker. Blijven over: nog vijf rechtstreekse tickets. Eén daarvan gaat naar de beste nummer drie van de negen groepen, wie dat wordt is nu nog lastig te zeggen. Oekraïne, de nummer drie van Groep C, heeft daarvoor op dit moment de beste papieren. Maar nog vier landen plaatsen zich rechtstreeks en onder meer de strijd om plek twee in Groep D ligt nog open. Dit gaat tussen Polen en Ierland, waarbij Polen een voorsprong van twee punten verdedigt. Beide landen spelen nog tegen elkaar, op de slotdag van de kwalificatie in Polen.

In Groep G mogen Rusland, Zweden en Montenegro nog hopen op een EK-ticket. Rusland staat tweede, achter het ongenaakbare Oostenrijk, maar moet nog tegen Montenegro. Zweden speelt nog tegen de twee zwakste teams in de groep, Liechtenstein en Moldavië, maar kan alleen tweede worden als Rusland drie punten morst. Montenegro moet winnen van Rusland en daarna hopen op gunstige andere resultaten.

Noorwegen en Kroatië lijken in Groep H te gaan strijden om het tweede rechtstreekse EK-ticket, achter Italië. Noorwegen heeft één punt meer dan Kroatië, maar moet nog tegen Italië. Gezien het goede doelsaldo is Kroatië, als het zelf twee keer wint, normaliter zeker van een plek bij de eerste twee. Albanië heeft de situatie in Groep I in eigen hand, mede omdat het drie punten cadeau gekregen heeft, maar speelt nog een beladen wedstrijd tegen Servië. Gaat het in dat duel mis, dan kan Denemarken profiteren en tweede worden.

Huidige situatie

Geplaatst voor EK: Frankrijk, Engeland, IJsland, Tsjechië en Oostenrijk

Momenteel eerste of tweede in hun groep, maar nog niet zeker van EK: Wales, België, Spanje, Slowakije, Duitsland, Polen, Zwitserland, Noord-Ierland, Roemenië, Rusland, Italië, Noorwegen, Portugal, Denemarken

Huidige nummers drie: Turkije, Israël, Oekraïne, Ierland, Slovenië, Hongarije, Zweden, Kroatië, Albanië

De laatste groepswedstrijden in de EK-kwalificatie zijn van 8 tot en met 13 oktober.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 14 november 2019

  2. woensdag 13 november 2019