Groep E: Rooney topscorer aller tijden van Engeland

Groep E: Rooney topscorer aller tijden van Engeland

8 september 2015 – Engeland was al zeker van deelname aan Euro 2016 in Frankrijk, maar toch stond er dinsdag enige spanning op het thuisduel met Zwitserland. Wayne Rooney kon namelijk zijn vijftigste interlandgoal maken, waarmee hij topscorer aller tijden zou worden van de Engelse nationale ploeg. En dat lukte hem, met een penalty bepaalde hij op Wembley de eindscore op 2-0.

Rooney had eerder in de wedstrijd al wel enkele mogelijkheden gehad, maar wist deze niet te verzilveren. Daardoor moesten de spits en de Engelse fans tot de 84ste minuut geduld hebben. Op dat moment kreeg Engeland een strafschop toegewezen, al leek Granit Xhaka in een duel niet heel veel verkeerd te doen. Rooney benutte het buitenkansje overtuigend en schreef daarmee geschiedenis. Hij bepaalde tevens de eindstand op 2-0, Harry Kane had in de 67ste minuut al voor de 1-0 getekend.

Zwitserland blijft ondanks het verlies tweede in groep E, met vijftien punten, maar zag Slovenië wel inlopen. De Slovenen kwamen door een 1-0 thuiszege op Estland op twaalf punten, waarmee zij dat land (tien punten) van de derde plek stootten. Na geklungel in de Estse defensie maakte Robert Beric in de 63ste minuut de enige goal van de wedstrijd in Maribor.

Litouwen versloeg San Marino voor eigen publiek en kwam daardoor op negen punten, waarmee het ook nog mag dromen van EK-deelname. De driepunter tegen de voetbaldwerg was echter wel zwaarbevochten: 2-1. Lukas Spalvis maakte pas in de tweede minuut van de blessuretijd het verlossende doelpunt voor Litouwen. Fedor Cernych had het thuisland in de zevende minuut al wel op 1-0 gezet, maar uit een kiezelharde vrije trap van Matteo Vitaioli waren de bezoekers in de 55ste minuut op 1-1 gekomen. Dat was de eerste keer sinds april 2001 dat San Marino scoorde in een officiële uitwedstrijd. De Litouwse keeper Arlauskis had vijf minuten voor de 1-1 rood gekregen, San Marino-speler Chiaruzzi incasseerde in de 88ste minuut zijn tweede gele kaart en dus eindigden beide formaties met een man minder.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 17 april 2021

  2. vrijdag 16 april 2021

  3. donderdag 15 april 2021