Groep G: ruime zege brengt Oostenrijk naar Frankrijk

Groep G: ruime zege brengt Oostenrijk naar Frankrijk

8 september 2015 – Oostenrijk heeft zich voor de eerste keer in de geschiedenis gekwalificeerd voor het EK voetbal. De ploeg van bondscoach Marcel Koller boekte dinsdag een afgetekende zege in en op Zweden (1-4) en sleepte daarmee het ticket voor Euro 2016 in Frankrijk in de wacht. Oostenrijk nam in 2008 al eens deel aan een Europese titelstrijd, maar hoefde zich toen als gastland niet te kwalificeren.In het Zweedse Solna was bij de Oostenrijkers een belangrijke rol weggelegd voor David Alaba. De speler van Bayern München opende in de negende minuut met een Panenka-penalty de score. Alaba mocht aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Kim Källström. Martin Harnik tekende acht minuten voor de pauze voor de 0-2. Hij werkte de bal in het doel, nadat voormalig FC Twente-speler Marc Janko een lange inworp had verlengd. Janko zelf was een kwartier voor tijd verantwoordelijk voor de 0-3, Harnik maakte er in de 88ste minuut zelfs 0-4 van. Zlatan Ibrahimovic redde in de slotfase de Zweedse eer.

Rusland profiteerde optimaal van het verlies van Zweden. De Russen, sinds kort onder leiding van Leonid Slutsky, namen de tweede plaats in groep G over van de noorderlingen met een 0-7 overwinning bij Liechtenstein. De 0-1 van Artem Dzyuba in de 21ste minuut was gelijk de mooiste goal van de avond in Vaduz. De speler van Zenit St. Petersburg trof doel na een hakje van Roman Shirokov.

Vijf minuten voor de rust moest Liechtenstein verder met tien man; Daniel Kaufmann kreeg direct rood voor het ontnemen van een scoringskans. Aleksandr Kokorin zorgde uit de daaropvolgende strafschop voor de 0-2. In het restant van de partij liepen de elf Russen tegen de tien van Liechtenstein uit naar 0-7, door goals van Dzyuba (3), Fyodor Smolov (ex-Feyenoord) en Alan Dzagoev.

Montenegro vond de aansluiting bij Zweden dankzij een 0-2 zege bij Moldavië. Stevan Savic opende in de negende minuut de score door van dichtbij een voorzet van Stevan Jovetic binnen te tikken, door een eigen goal van Petru Racu werd het in de 65ste minuut 0-2. Montenegro komt door de winst op elf punten, Zweden heeft er twaalf. Rusland bezet met veertien punten de tweede plek. Liechtenstein (vijf punten) en Moldavië (twee) draven in de twee resterende speelrondes nu ook mathematisch louter op voor de eer.

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 25 november 2020

  2. dinsdag 24 november 2020