Ajax met minimaal verschil langs Jablonec

20 augustus 2015, 21:06

Mooi was het niet wat Ajax in de ArenA liet zien tegen het verdedigende FK Jablonec, effectief was het wel. De Amsterdammers kregen weinig voor elkaar, maar wonnen met 1-0. Een van de weinige goede combinaties leverde aan het begin van de tweede helft een strafschop op, die door Arek Milik werd benut. De eerste stap richting de groepsfase van de Europa League is gezet, maar Ajax is nog niet van de Tsjechen af.

Ondertussen liet Jablonec zich ook af en toe zien voor de goal van Cillessen. Gregus zorgde voor het spannendste moment van de eerste helft, door maar net naast te schieten. Ajax hoopte nog op een strafschop, nadat El Ghazi de bal tegen de hand van een tegenstander schoot, maar de Franse scheidsrechter Chapron liet doorspelen. Ajax kreeg weinig mogelijkheden en dat kwam vooral door slordigheden. Gudelj leverde veel in, terwijl ook Sinkgraven niet lekker in de wedstrijd zat. Daarbij was het baltempo te laag om het FK Jablonec echt lastig te maken.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd Ajax voorzichtiger. Met de gemakkelijk weggegeven doelpunten tegen Rapid Wien nog vers in het geheugen, wilde de ploeg geen risico nemen. Dat ging ten koste van de amusementswaarde van het duel. Ajax tikte veel terug, FK Jablonec zette vrijwel geen druk. Het publiek kon de balletjes terug niet echt waarderen, maar begrijpelijk was het wel. De Tsjechen waren er elke keer bij balverlies snel uit. Typerend voor het langzame spel was de wissel van Lasse Schöne. De Deen stond langs de zijlijn te wachten tot de bal uiteindelijk eens uit zou gaan. Maar dat gebeurde maar niet, omdat beide ploegen geen druk zetten en weinig haast maakten. Het duurde een aantal minuten voordat hij eindelijk de ongelukkige Sinkgraven verving.

Ook in de slotfase viel er weinig te genieten in de ArenA. Een actie van invaller Vaclav Cerny zorgde nog even voor wat opschudding, maar daar bleef het bij. Met een 1-0 overwinning is weinig mis in Europa. Toch zal Ajax niet onbezorgd naar Tsjechië afreizen. De missie is voor de helft voltooid, maar dat dacht men na de 2-2 in Wenen ook.