AZ wil Nederlandse eer hoog blijven houden in Europa

20 augustus 2015, 13:47

Er is een belangrijke dag voor het Nederlandse voetbal aangebroken. Vanavond komen AZ en Ajax in actie in de play-offs van de Europa League. In een tweeluik met respectievelijk Astra Giurgiu en FK Jablonec willen de Nederlandse clubs plaatsing voor de poulefase van de EL in de wacht slepen. AZ trapt om 18.00 uur af in Roemenië, het thuisduel van Ajax met de Tsjechen begint om 19.00 uur. FCUpdate.nl blikt vooruit op beide wedstrijden, met eerst een preview op het duel van AZ.

De Nederlandse clubs worden de laatste jaren volop bekritiseerd vanwege de prestaties in Europa. De prachtige successen uit het verleden lijken steeds langer geleden te zijn en in de buurt van een prijs zijn de Nederlandse ploegen al een tijd niet meer geweest. Het zorgt ervoor dat we steeds verder afglijden op de coëfficiëntenlijst van de UEFA, waardoor het aantal te verdelen Europese tickets dreigt af te nemen. AZ onttrekt zich de afgelopen tien jaar echter aan de Nederlandse malaise in Europa.

Vooral tussen 2004 en 2007 waren de Europese prestaties van AZ formidabel. Met het seizoen 2004/2005 als uitschieter. Na 22 jaar afwezigheid wisten de Alkmaarders onder coach Co Adriaanse de halve finale te bereiken. Daarin was Sporting Lissabon in extremis te sterk. Een jaar later plaatste AZ zich voor de laatste 32, waar Real Betis na verlenging doorging ten koste van het elftal van coach Louis van Gaal. In het voetbaljaar 2006/2007 stoomde AZ knap door naar de kwartfinale, waarin het haar meerdere moest erkennen in Werder Bremen.

Het is duidelijk dat AZ de Nederlandse eer best hoog gehouden heeft in de afgelopen jaren, vooral het bereiken van de halve finale in 2005 was erg knap. Hopelijk kan de ploeg van coach John van den Brom de prestaties van de voorbije seizoenen een goed gevolg geven tegen Astra Giurgiu. De Alkmaarders hebben in ieder geval genoeg vertrouwen, na twee overwinningen op het Turkse Istanbul BB (2-0 en 1-2).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen