Ajax-broekies met billen bloot tegen Rapid Wien

4 augustus 2015, 22:10

De rode loper lag uit voor Ajax. Het had geluk met de loting, want met Rapid Wien trof het in de derde voorronde van de Champions League de op papier zwakst mogelijke tegenstander. Toch lukte het de Amsterdammers niet om door te dringen tot de play-off van het miljoenenbal. Het elftal van coach Frank de Boer blonk uit in onvolwassenheid en verloor in de ArenA met 2-3.

Het jongste Ajax ooit in Europa stond dinsdag aan de aftrap in Amsterdam voor de wedstrijd tegen Rapid. Heel leuk, als je de recordboeken wil halen. Niet om de Champions League te halen. Coach Frank de Boer koos ervoor om alle (binnengehaalde) routine aan de kant te houden, hij zette onder meer John Heitinga, Nemamja Gudelj, Ricardo van Rhijn en Lasse Schöne op de bank. Gudelj, in Wenen nog basiskracht, maakte plaats voor Viktor Fischer. Hierdoor schoof Daley Sinkgraven, zes dagen geleden de hangende linksbuiten van de ploeg, terug naar het middenveld.

Een dramatisch begin voor Ajax, zeker omdat het wist dat de nul houden in alle gevallen voldoende zou zijn geweest om door te gaan. Dit omdat de heenwedstrijd, in Wenen, in 2-2 geëindigd was. Hierin speelde Ajax een uitstekende eerste helft en leidde het halverwege met 0-2, maar gaf het deze marge mede door naïeve fouten na de pauze uit handen. Van deze fouten bleek het niet geleerd te hebben en in Amsterdam werd het na 38 minuten zelfs 0-2 voor de bezoekers uit Oostenrijk. Louis Schaub werd niet aangepakt en zijn schot verdween via de voet van Joël Veltman in het doel.

De volgepakte ArenA kon het niet geloven, maar het stond er echt: 0-2 voor Rapid Wien. De laatste voorronde van de Champions League, die na 45 minuten voetballen in Wenen al behaald leek, was ineens mijlenver weg. Plotseling had Ajax twee doelpunten nodig voor tenminste een verlenging.

De schade van de eerste helft was zo weggepoetst en Rapid leek rijp voor de sloop, maar ineens zakte Ajax weer als een kaartenhuis in elkaar. De bezoekers waren in de hele tweede helft nog niet één keer gevaarlijk geweest, maar twee minuten na de goal van Gudelj was het ineens 2-3. Schaub mocht zomaar uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied en deed dat fraai. Dit bleek de nekslag voor Ajax. Er kan een streep door de Champions League worden gezet, er rest niets anders dan een vervolg in de Europa League.